Gå til sidens hovedinnhold

Jens ville ofre SV

- Det nytter ikke for SV å si «Fy, så slemt». De kommer heller til å løpe fra fiskeavsløringene.

Professor og valganalytiker Anders Todal Jenssen er ikke overrasket over nyheten om at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpnet for ulike samarbeidsalternativer.

- At Stoltenberg hadde en plan B som han ikke ville snakke om den, er ikke overraskende, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Nettavisen.

Les også: - Vi gjorde mer enn å fiske...
Les Ernas reaksjon: - Sponhems drøm er utopi

- Hva var Stoltenbergs «plan B»?

- Litt avhengig av valgutfallet, ville han kunne ha med seg Sp, V og KrF i regjering.

- Sp mot SV
- Hvor pinlig er det for Stoltenberg at Sponheim kommer med dette nå?

- Jeg tror ikke dette er noen stor avsløring, både Sp og SV har nok tenkt gjennom muligheten at de rødgrønne kunne miste flertallet og skape nye allianser. I Sp er det også mange som ikke er begeistret for SV, sier Todal Jenssen.

- Dette er ikke noe sjokk for folk i Sp, mener han.

Later som ingenting
- Hva bør SV gjøre nå?

- Jeg tror SV vil late som de ikke har hørt dette. Det nytter ikke å si «Fy, så slemt» eller «Nå vil vi ikke være venner med deg». Hvis Jens sier han ikke kunne avslå en hyggelig fisketur, må de bruke argumentet for alt det er verdt og løpe videre, sier valgforskeren.

Han mener nyheten svekker partiet:

- Ja, det svekker SV før nye tøffe «Soria Moria II-forhandlinger» om en felles regjeringsplatform til 2013 at Ap hadde diskutert å droppe dem. Klart det!

Todal Jenssen understreker at vi ikke vet hvordan samtalene har forløpt.

- Vi vet ikke hva Stoltenberg svarte – sa han «glitrende» eller «interessant», for eksempel. Det har heller ikke blitt inngått noen forpliktende avtale mellom de to, sier Todal Jenssen.

Sponheim vs Dørum
- Hva er mest oppsiktsvekkende med denne avsløringen?

- Det oppsiktsvekkende er at Sponheim gikk med slike tanker etter at han sselv kom til makten ved å presse ut Dørum, som i sin tid kom med frieri til Ap. Sånn sett ser det ut som om Sponheims kritikk av «vingle-Venstre» slår tilbake på ham selv.

- Hvorfor kommer dette nå?

- De blir jo gjerne mer frittalende når den politiske karrieren er over. Det gjaldt også for Willoch, Brundtland og Bondevik. Det er ikke så merkelig at det renner noen halvhemmeligheter på tampen, synes Todal Jenssen.

«Alle visste...»
Valgforsker og amanuensis Marcus Buck ved Universitet i Tromsø (UiT) er heller ikke overrasket:

- Dette burde ikke overraske noen. På det tidspunkt Ap valgte å danne en koalisjonsregjering, var det helt naturlig at hele spekteret av partier ble vurdert.

- Det som svekker SV i forhandlinger er først og fremst valgresultatet, de har byttet innflytelse mot velgeroppslutning. De burde vite at partiet kan bli cirka halvert ved å følge denne taktikken, slik vi har sett i Europa.

Buck ser ingen grunn til at vi burde fått flere detaljer rundt dette tidligere:

- Kun Jens vet
- Hvorfor skulle vi vite mer om dette på forhånd, det ble jo ikke noe av, sier han.

- Burde Venstre-velgerne føle seg snytt?

- Når ikke det ble noe av, er det ingen sak. Denne typen samtaler foregår hele tiden. Venstre har definert seg som et borgerlig parti. Hvis de skulle endret strategi, måtte dette vært oppe på landsmøte i vår.

- De fleste som har fulgt med, har skjønt at det foregår samtaler hele tiden. Det er eventuelt Stoltenberg som må reagere på om Sponheim har opptrådt illojalt, vi vet jo ikke hva de to ble enige om.

Nettavisen var fredag morgen i kontakt med Statsministerens kontor (SMK) og SV-leder Kristin Halvorsens statssekretær, Roger Sandum, for å få en kommentar på Sponheims utspill.

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken