*Nettavisen* Nyheter.

Jensen gleder seg over støtte fra OECD

Oslo (NTB-Mats Rønning og Anne Marte Vestbakke): Finansminister Siv Jensen (Frp) merker seg at OECD anbefaler Norge å senke skattenivået gradvis. – OECD-rapporten underbygger regjeringens politikk, mener hun.

05.03.14 12:30

All velstanden i Norge kan skjule slakkere produktivitet, advarer Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) i sin ferske landrapport. Anførselen griper rett inn i den norske politiske debatten, der spørsmålet om produktivitet og lønnsnivå står sentralt.

– Etter flere år med lav produktivitetsvekst i Norge ønsker jeg OECDs diskusjon om produktivitet og entreprenørskap velkommen. Dette er høyt på regjeringens dagsorden, sier Jensen.

Elleve punkter

Finansministeren trekker fram elleve konkrete punkter i rapporten som hun mener underbygger regjeringens politikk.

– OECD er helt på linje med regjeringen når det understrekes hvor viktig det er at offentlige utgifter brukes effektivt. Jeg er også glad for at OECD anbefaler et lavere skattenivå, helt på linje med regjeringens ambisjon, sier Jensen og viser til at OECD mener formuesskatten svekker norsk entreprenørskap.

Andre politiske områder hvor hun mener å finne støtte i rapporten, omfatter økt innslag av gradert uføretrygd, flere standardiserte elevtester og færre restriksjoner på midlertidige ansettelser.

OECDs generalsekretær Angel Gurria var selv i Oslo for å legge fram rapporten onsdag.

– Det er en lettelse å legge fram en rapport som denne, sa Gurria og viste til at den økonomiske situasjonen i Norge skiller seg fra den som preger en rekke andre europeiske land.

– Godt polstret

Rapporten konkluderer med at norsk økonomi er stort sett sterk og godt polstret.

– Den nye regjeringen har tatt over ansvaret for en voksende, velstyrt økonomi i et land der folk i det store og hele er fornøyd med tingenes tilstand, slår OECD fast.

– Fornuftig bruk av oljerikdom og aktiv bruk av pengepolitikk har polstret Norge mot det verste av finanskrisens resesjon, skriver organisasjonens eksperter.

Men de har som alltid flere advarsler og råd.

Blant annet mener OECD at dagens velstand har hatt en tendens til å skjule at produktivitetsveksten går langsommere.

– For å opprettholde vekst i levestandarden idet petroleumsproduksjonen faller, trengs en blomstrende gründerkultur for å oppdage og utnytte muligheter og tiltrekke seg risikovillig kapital og andre ressurser, anføres det.

Husholdningers gjeld

Norske myndigheter har gjort rett i å bekymre seg for boligmarkedet og høy privatgjeld, påpeker OECD og mener å se flere utfordringer i norsk økonomi:

Skattenivået bør gradvis ned, og ned bør også veksten i offentlige utgifter. Statens penger bør brukes mer effektivt og statsfinansiert høyere utdanning bli mer kostnadseffektiv.

Avhengigheten av olje gjør fortsatt økonomien sårbar for prisendringer. Høyere lønnsutgifter enn i andre land merkes i næring tilknyttet utenrikshandelen. Og vi har et lavt gjennomsnitt på arbeidstimer og et høyt antall registrerte arbeidsuføre.

Heldig stilling

Men mens andre europeiske land må kutte og spare midt i krisetider, har norske myndigheter luksusproblemet med å dempe forbruket av oljemilliarder. OECD har tidligere manet Norge til forsiktig bruk av pengene.

Norges tidlige bedring etter finanskrisens globale herjinger ser organisasjonen dels i sammenheng med den gunstige stillingen oppsamlede oljeinntekter har gitt.

– Derfor står Norge overfor få av dilemmaene som karakteriserer den makroøkonomiske politikken i mange OECD-land for øyeblikket, mener organisasjonens eksperter, men påpeker at tidligere landrapporter også har trukket fram utfordringer knyttet til blant annet lite kostnadseffektiv utdanning og skjeve elementer i kapitalbeskatning. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag