Gå til sidens hovedinnhold

- Jensens kontakt hvitvasket narkopenger i Sveits

- Jeg visste ikke at det var mulige narkopenger, sier den sveitsiske megleren til Nettavisen.

I flere år importerte den 47 år gamle mannen hasj til Norge før han ble pågrepet 19. desember. Etter pågripelsen fortalte han om sitt forhold til politimannen Eirik Jensen, og at Jensen skal ha mottatt penger.

Dette blir nå etterforsket av Spesialenheten for politisaker. Jensen er siktet for grov korrupsjon. Han avviser at han har gjort noe ulovlig.

- Nå er han kamplysten. Han vil jobbe for å renvaske seg. Det er det ingen som helst tvil om, sier hans forsvarer, Jens-Ove Hagen, til Nettavisen.

Les: - Kontakten dreide seg om hasj og penger
Les også: Krever å bli løslatt

Under etterforskning

47-åringen har erkjent befatning med 80 kilo hasj og fem millioner kroner. Pengene skal ha vært betaling for det ene partiet som politiet beslagla.

Mannen har også erkjent at han har drevet med narkotikavirksomhet i flere år, og at han hadde kontakt med Jensen over lang tid.

Flere personer er siktet i narkotikasaken som ennå er under etterforskning.

- Jeg visste ikke da
Nettavisen har snakket med flere kilder som står den 47-årige narkosiktede nordmannen nært, og som også skal ha hatt tette forbindelser til den korrupsjonssiktede politimannen Eirik Jensen.

Har du tips i saken? Kontakt Nettavisen her!

- Jeg ble introdusert av en annen kunde av meg. Jeg visste ikke da, at det var mulige narkopenger som ble satt inn på investeringskontoen hans, sier en sveitsisk megler til Nettavisen.

Han skal ha hjulpet 47-åringen med å hvitvaske flere millioner kroner som han tjente på narkotika.

Har ikke snakket om narko-fortjeneste
47-åringens forsvarer, Benedict de Vibe, sier at hans klient tar avstand fra påstander om hvitvasking av penger, Han poengterer at pengene klienten har erkjent befatning med ikke var hans, men skulle fraktes til Amsterdam som betaling for narkotika.

- Min klient har ikke forklart seg om noen eventuell fortjeneste av virksomheten, eller hvor disse pengene eventuelt skulle ha tatt veien, sier de Vibe.

Hatt kontakt i sju år
Det skal ha vært for rundt seks til syv år siden at 47-åringen og den sveitsiske megleren opprettet kontakt.

Totalt skal investoren i hvert fall ha hvitvasket tre millioner kroner via banker og meglerhus i Sveits, ifølge kilder Nettavisen har snakket med.

Megleren sier det ikke var så mye.

- Det var ikke snakk om alt for mye penger, i underkant av en million kroner, sier megleren.

- Sa han tjente penger på biler
Megleren forteller til Nettavisen at han sjekket ut 47-åringen, og fant ham troverdig.

- Han sa han hadde tjent pengene sine fra salg av luksusbiler importert fra Tyskland, noe han også dokumenterte. Jeg åpnet så en konto for ham, sier den sveitsiske megleren.

Også overfor andre personer forklarte 47-åringen at pengene hans stammet fra import av bruktbiler.

- Han sa alltid at han trengte mye kontanter i forbindelse med at han importerte biler fra Tyskland til Norge, sier en annen kilde tett på 47-åringen til Nettavisen.

Megleren ble mistenksom
Megleren sier at 47-åringen rakk å sette i underkant av en million kroner inn på sin sveitsiske investeringskonto, før den Genève-baserte megleren begynte å ane ugler i mosen.

- Jeg fikk tips om at han gjorde andre ting enn bare å selge luksusbiler. Jeg droppet kontakten da jeg ble usikker på hvor pengene kom fra, sier megleren.

Når megleren i dag får høre at hans tidligere klient har innrømmet å besittelse av over 80 kilo hasj og befatning med fem millioner kroner, rister han på hodet.

- Jeg forstod jo at et eller annet ikke var riktig, men at det var så galt, hadde jeg aldri trodd, sier megleren.

Hvitvaskingens ABC
Den 47-årige narkosiktede investoren fra Bærum, som pleiet nær kontakt med politimannen Eirik Jensen, er ikke den første nordmannen som skal ha brukt det hemmelige bankvesenet i Sveits til å gjemme unna svarte penger fra norske skattemyndigheter før norske myndigheter tettet hullene for noen år siden.

Nettavisen får av flere forklart hvordan hvitvaskingen skjedde. Denne metoden blir delvis bekreftet av den sveitsiske megleren.

Her er en kort ABC på hvordan noen av hans narkomillioner kan ha blitt hvitvasket:

Mange meglerhus i Sveits spesialiserte seg på å hjelpe norske formuende personer med å skjule sine penger fra norske myndigheter.

Fra tid til annen dukket det også opp personer som den narkosiktede investoren som hadde behov for å hvitvaske penger og få dem ut av landet.

Det ble gjort på følgende måte:

Persongalleriet:
Person A
som var en formuende person bosatt i Norge, men med en stor skjult formue i Sveits og kunde av meglerhuset.

Person B, for eksempel en narkosiktet nordmann, som hadde en svart formue i form av kontanter i Norge.

Person C, en sveitsisk megler.

Behov:
Person A hadde behov for å få hjem penger til Norge til forbruk uten at myndighetene fant ut av det.

Person B, hadde behov for å frakte store mengder svarte kontanter fra Norge til Sveits uten at myndighetene fant ut av det. Gjennom Sveits kunne han investere dem i mer lovlige aktiviteter.

Person C gjorde det mulig uten at norske myndigheter ante noen verdens ting.

Pengeoverføringen
Person C (megleren) reiste til Norge og fikk fysisk overlevert for eksempel 500.000 kroner av person B (en narkotikasiktet investor) som han fysisk leverte til Person A (en formuende nordmannen med skjult formue). Samtidig overførte Person C 500.000 kroner fra Person As konto i Sveits til en nyopprettet konto for Person B, også det i Sveits.

På denne måten slapp Person B å smugle penger ut av landet, og Person A fikk svarte kontanter som han kunne bruke på Theatercafeen eller til å pusse opp hytta.

Person B kunne bruke sine hvitvaskede penger til å handle aksjer via sitt sveitsiske meglerhus. På aksjonærlister, som var tilgjengelig for norske myndigheter, var det meglerhuset som sto oppført som eier.

Tettet hullet
Den sveitsiske megleren forklarer at det for rundt fem år siden ble veldig vanskelig å hjelpe norske formuende personer med å plassere penger som de ikke ønsket at norske myndigheter skulle oppdage.

- Det har skjedd en drastisk liberalisering av det sveitsiske banksystemet som gjør det nesten umulig uten å bli oppdaget. Før hadde ikke norske myndigheter muligheten til å få informasjon, men nå plikter de sveitsiske bankene å overlevere informasjon hvis skattemyndighetene i for eksempel Oslo spør, sier megleren.

Hvor mange norske klienter og hvor mange millioner som har gått via hans system, vil ikke den sveitsiske megleren si noe om.

- Diskresjon er viktig, er alt han vil si.

36 svarte milliarder flagget hjem
Norske skattemyndigheter har de siste årene opplevd en strøm av rike nordmenn som har flagget hjem sine svarte formuer etter at det i 2007 ble åpnet opp for å gi dem skatteamnesti.

Totalt har mer enn 1.100 personer flagget hjem over 36 milliarder kroner, samt 1,6 milliarder kroner til inntektsbeskatning. Sveits og Luxembourg topper listen over land der pengene skjules, ifølge Skatteetaten.

Årsaken er at risikoen for å bli tatt er nå mye høyere enn tidligere, da flere og flere land samarbeider om å utveksle bankopplysninger, blant annet Sveits.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua