RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jenta (15) ble suicidal - gjerningsmannen slapp straff

Foto: Kjetil Mæland (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
17-åringen spredde nakenbilder av jenta. Hun ble mobbet, ble suicidal og sterkt deprimert. Han slapp straff.

I dommen som nå har falt i Oslo tingrett blir det slått fast at jenta har blitt mobbet og fryst ut i skolen og blant venner, og at hun har slitt med angst, depresjon, selvskading og selvmordstanker. Moren har fått omsorgslønn for å ta vare på datteren.

Gutten og jenta hadde vinteren 2013 hatt seksuell omgang. Hun var 14 og han var 17 år. I den forbindelse ble det tatt to seksualiserte bilder av henne med hans mobiltelefon. Bildene var ikke gjenkjennelige.

Det hjalp lite.

17-åringen sendte bildene til en jente som var i konflikt med 14-åringen. Denne jenta sendte bildene videre. Til slutt hadde nesten alle på ungdomsskolen på Romerike i Akershus, der jenta er elev, seksualiserte bilder av henne.

Slipper straff
17-åringen ble frikjent for å ha hatt seksuell omgang med jenta som var under den seksuelle lavalder, men ble dømt til betinget fengsel i 21 dager for å ha sendt nakenbilder av henne fra sin mobiltelefon.

- Jeg er overrasket. Retten begynner veldig riktig når den beskriver hvordan dette har påvirket jenta og hennes familie, sier at dette er veldig alvorlig og det skal reageres strengt. Det er også i tråd med de allmennpreventive hensyn. Så blir det en logisk brist når dette ikke følges opp i straffutmålingen. En kort betinget straff er ikke allmennpreventivt, sier bistandsadvokat Gard A. Lier til Nettavisen.

- Selv om han slipper straff for å ha hatt seksuell omgang med barn under den seksuelle lavalder, så mener jeg han likevel burde betalt oppreisning for dette. Selv om jenta var delaktig i handlingen så er loven laget for å beskytte unge mennesker som ikke forstår rekkevidden av egne handlinger, sier bistandsadvokat Lier.

Moren til jenta er skuffet over dommen.

- Hvis dette skaper presedens for fremtidige dommer så vet ikke jeg om det er verdt å gå gjennom slike rettssaker, sier mor til Nettavisen.

- For min datter var det en stor belastning å gjennomføre rettssaken, og så slipper gjerningsmannen straff. 21 dager betinget fengsel - hva er det?

Han var ikke alene
Den i dag 18 år gamle mannen slipper altså å sone straffen hvis han ikke gjør noe annet kriminelt i prøvetiden på to år. Bistandsadvokaten ba om erstatning opp mot 100.000 kroner for handlingen. Heller ikke dette mente retten det var grunnlag for.

Blant annet fordi også andre ungdommer enn den domfelte hadde vært ansvarlig for at bildene ble spredt. Jenta som mottok bildene og spredte dem videre, har tidligere møtt 14-åringen i konfliktrådet.

«Selv om tiltalte må ta sin del av ansvaret for at to bilder ble sendt til en person og at han dermed skapte risiko for videre spredning, mener retten at det samlet sett ikke er rimelig at han dømmes til å betale oppreisning» står det i dommen.

Den 18 år gamle domfelte har tatt betenkningstid for å vurdere om han vil anke dommen. Nettavisen forsøkte fredag å komme i kontakt med hans forsvarer, uten å lykkes.

«Saken illustrerer hvor galt det kan gå»
«Det mest straffverdige med handlingen er etter rettens syn at tiltalte sendte to bilder videre. Det fremstår som ekstra uheldig at bildene ble sendt til en jente som hadde en form for konflikt med fornærmede. Dette resulterte i at bildene ble spredt til omtrent samtlige elever på skolen til fornærmede. I tillegg sendte denne personen eller andre ungdommer ut andre seksualiserte bilder som ikke var tatt av fornærmede, men der det ble fremsatt rykter om at bildene også var av henne» står det i dommen.

Oslo tingrett mener man må reagere strengt av allmennpreventive hensyn, og retten mener det er skjerpende at han sendte bildene uten jentas samtykke. Mannen sendte bildene en stund etter at de ble tatt. Da var han og jenta ikke lenger venner.

«Saken illustrerer hvor galt det kan gå når slike bilder sendes til andre, og at slik spredning kan få store negative konsekvenser for den som blir rammet. Selv om tiltalte kun sendte to bilder til en annen person, viser saken at enhver spredning innebærer risiko for større spredning videre. Tiltalte skapte risikoen for spredning, og må derfor ta sin del av ansvaret for at saken har fått store negative konsekvenser for fornærmede» skriver Oslo tingrett.

Kritiserer voksenpersoner
Retten kritiserer også andre ungdommer og voksne for at bildene har blitt spredt videre, og at situasjonen fortsatt er vanskelig for jenta.

Tingretten mener at ungdommer må få et mer bevisst forhold til bilder på internett.

«I tillegg er det etter rettens syn viktig at foreldre og skolen er med på å forebygge og skape bevissthet om hensynsfull bruk av sosiale medier. Retten anser det som viktig at foreldre og skolen foretar aktive grep for å forebygge mot tilsvarende situasjoner, og for å verne fornærmede mot mer mobbing og utfrysing».

- Dette er baksiden
- Dette er baksiden av hele den sosiale medieutviklingen vi har sett de siste årene hvor yngre mennesker bruker sosiale medier uten å tenke på hvor store konsekvensene kan bli når man sender ut tekst og bilder, sier professor i barn og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch, til Nettavisen.

- Tidligere var mobbing mer fysisk i skolegården, Nå har mobbing på nett og mobiltelefoner blitt et stort problem, sier Mørch.

- Jeg mener at å bruke sosiale medier på denne måten, å sende nakenbilder, er veldig alvorlig, Det må samfunnet reagere kraftig på for dette kan ødelegge folks liv, sier han.

- Hun er aldri alene
Moren sier til Nettavisen at datteren i dag ikke er suicidal, men at hun har ingen venner på skolen og at det er svært tøft å ta seg gjennom det siste året på ungdomsskolen.

- Selvmordstankene sitter nok ikke i slik de gjorde i sommer. Jeg har tatt permisjon og har kontakt med henne gjennom hele skoledagen slik at hun skal orke å være på skolen. Hvis det blir for tøft så henter jeg henne tidligere. Hun er aldri alene, sier moren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere