RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jenta forklarte seg på nytt om de ukjente SMS-ene

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
En lege, ei tidligere stemor og jenta selv forklarte seg på rettens 15. dag. Følg dagens livesending øverst og les forklaringene under.

LILLEHAMMER (Nettavisen): Dagens første vitne under rettsakens 15. dag var den nå 17 år gamle jentas lege ved BUP, som jenta gikk til den første tiden, Turid Svindland.

Videre forklarte ekskona til den fornærmede jentas far seg.

Farens ekskone fortalte om forholdet til sin eksmann, og resten av hans familie. Ifølge ekskona opplevde hun å komme inn i en varm familie med sterkt samhold.

Eks-stemor og fornærmede gråt
- Ungene tok meg i hånden og så meg i øynene når de hilste på meg. Jeg fikk en positiv overraskelse. Jeg husker de startet måltidene med å være stille sammen, fortalte kvinnen som giftet seg med den fornærmedes far i 2006.

Mens den tidligere stemoren forklarte seg, gråt både hun og den fornærmede jenta ved flere anledninger. Jenta så ofte bort på vitnet.

Hun forklarte seg detaljert om ferier, forholdet til eksmannen og relasjonen mellom far og datter.

Les referat fra dag 15 av Vågå-rettssaken nederst i artikkelen

«Hva er det egentlig Rune vil med datteren min»
Om sommeren 2009, perioden da ekteparet Øygard ble kjent med jenta, forklarte ekskona at hun ikke kjente Rune, men at hun kjente kona hans gjennom jobben.

Hun forklarte videre at hennes tidligere ektemann ved en anledning reagerte på den tette kontakten med Rune Øygard og datteren. Det var spesielt en episode hun husker godt.

- Han spurte «hva er det egentlig Rune vil med datteren min». Jeg svarte han at kona, Reidun, alltid var med dem. Det var slik jeg oppfattet det. At de tre alltid var sammen, sa den jentas tidligere stemor.

Om turen høstferien 2009, da det første overgrepet som er omtalt i tiltalen skal ha funnet sted, sa vitnet at jenta var lite snakkesalig da hun kom hjem.

- Når jeg spurte henne om hvordan hun hadde hatt det, så snudde hun seg bort og smilte sjenert, forklarte vitnet.

Avslutningsvis kom det frem at jentas tidligere stemor har hatt kontakt med eksmannen mens rettsaken har pågått. Dette skal ha skjedd etter at innholdet i Skype-meldingene ble kjent.

Mareritt og angst
Jentas lege, Turid Svindland, fortalte tidligere i dag om fornærmedes livssituasjon etter anmeldelsen. Hennes jobb har blant annet vært å veilede foreldrene i hvordan de skulle forholde seg til og følge opp en datter som skal ha vært utsatt for seksuelle overgrep i to år.

Legen fortalte hvordan jenta har opplevd en del av hendelsene. Det dreier seg blant annet om planlagte turer med Øygard og reaksjoner på hans oppførsel og den kommende rettssaken.

Svindland la videre frem en uttalelse hun har gitt etter å ha hatt totalt 21 samtaler med jenta.

Hun forklarte blant annet at jenta opplevde økt forekomst av mareritt, drømmer og angst etter anmeldelsen. Videre sa legen at jenta også skal ha blitt mer mørkeredd.

- Hun skiftet etterhvert fra sinne til konsentrasjonsproblemer. Jeg fikk videre fortalt at hun var mer mørkeredd, redd for å være ute alene og redd for å ta bussen alene. I tillegg ble hennes sosiale nettverk påvirket. Ting ble tydelig forverret da tiltalen ble tatt ut, sa Svindland.

- Hun gruet seg fryktelig før rettsaken
Legen fortalte at hun opplevde at jentas tilstand var i ferd med å forverre seg.

Ifølge Svindland er det ingenting som tilsier at symptomene hos 17-åringen kan komme fra annet enn overgrep.

- Symptomene er forenelige med at hun har vært utsatt for en svært stor belastning. Jeg tenker ikke at andre ting er aktuelt i denne saken her, sa hun i retten.

Mer fra Nettavisen:

Videre fortalte legen om den fornærmede jentas reaksjoner i forkant av rettsaken.

- Hun gruet seg fryktelig før rettsaken og sa hun syntes det var rart at tiltalte gikk ut i media når det finnes så mye bevis for det som har skjedd. Jenta ga videre uttrykk for at hun selv vet hva som er sannheten og at dette er en styrke for henne. Likevel har oppslagene og omtalene av henne i bygdesamfunnet vært belastende for henne, sa legen.

Om jentas familiesituasjon fortalte legen at hun aldri har hørt om vold i familien.

- Jeg har opplevd at begge foreldrene har vært opptatt av å gjøre sitt beste, men det har selvfølgelig vært vanskelig, sa hun.

Videre gikk Svindland gjennom resten av sin medisinske erklæring.

Forklarte seg om ukjente SMS
Siste person i vitneboksen ble den fornærmede jenta. Aktor Thorbjørn Klundseter hadde nemlig flere tilleggspørsmål i forbindelse med de nye SMS-meldingene som ble lest opp i retten tirsdag 30. oktober.

- Det er en melding som datert 15. sept klokken 20.10 på kvelden. Den der du skrev "det er slutt, Rune". Hvorfor sendte du den, spurte Klundseter.

- Fordi vi hadde et kjæresteforhold. Jeg ville gjøre det slutt og ville ikke ha noe mer med han å gjøre i ettertid. Jeg prøvde å gjøre det slutt flere ganger, men hver gang ringte han meg og sa ting som "dette kan du ikke gjøre det eller det her kan du ikke si", forklarte jenta.

Videre fortalte hun at Rune Øygard ved andre anledninger sa at han ikke hadde mer å leve for når hun prøvde å gjøre det slutt.

- Dette gjorde at jeg snudde. Jeg ville ikke såre folk. Hele sommeren etter jeg traff min (NN) holdt det på slik, sa jenta til aktor.

Videre ble det lest opp flere meldinger som Kripos i går la frem i retten. Jenta forklarte, som hun flere ganger tidligere har gjort, at Rune ikke likte at hun innledet et forhold med sin nåværende kjæreste.

Den fornærmede fortalte at hun blant annet lagde flere utkast av meldinger hun latet som hun hadde sendt til sin jevnaldrende kjæreste. - Disse sa jeg til Rune at jeg hadde sendt, selv om det ikke var tilfellet, forklarte jenta før hun la til:

- Jeg prøvde å gjøre det slutt flere ganger, men klarte ikke å si til han. En gang jeg pratet med Rune, da han satt i bilen, så fortalte han at han ville kjøre av veien dersom jeg gjorde det slutt, sa jenta.

- Det er slutt, Rune!
På tirsdag ble det kjent at Kripos har funnet 70 hittil ukjente tekstmeldinger på telefonen til den 17 år gamle jenta.

I en av dem gjør hun det slutt med Vågå-ordfører Rune Øygard.

«Det er slutt, Rune! Jeg har mer følelser for NN (den nye kjæresten, red.anm.) enn for deg. Det er slik jeg ikke styrer». Det skriver jenta i en tekstmelding hun sendte Rune Øygard tre dager før hun forteller sin nye kjæreste og familien om overgrepene hun skal ha blitt utsatt for av Vågå-ordføreren.

Ved hjelp av helt ny teknologi klarte Kripos å hente fram 70 slettede meldinger fra jentas telefon. Dette ble først søndag kjent for Rune Øygard og forsvareren hans. Flere av meldingene ble lest opp i retten da senioringeniør Olav Tolo i Kripos redegjorde for undersøkelsene i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag.

«Jeg klarer ikke slutte gråte. Det bare renner. Nå gledestårer», har Øygard selv skrevet i en tekstmelding han sendte jenta på et senere tidspunkt. Det var hyppig kontakt mellom de to telefonene, også i tidsrommet for meldingen der jenta gjør det slutt og til den hvor Øygard skriver at han gråter. Sistnevnte melding kan dermed ikke leses som et svar på førstnevnte.

Innså at det var galt
Det angivelige forholdet til Øygard og den ikke ubetydelige seksuelle komponenten forholdet ifølge 17-åringen hadde, har gitt henne tydelige symptomer på posttraumatisk stresslidelse, fastslo psykologispesialist Pål Vegard Hagen tidligere denne uka. Jenta har fritatt ham for taushetsplikten. Opplysningene han ga i retten som siste vitne tirsdag er sentrale både for jentas krav om oppreisningserstatning på 260.000 kroner og for rettens vurdering av hennes troverdighet.

I samsvar med det jenta sa da hun forklarte seg for retten, opplyste Hagen at hun blant annet har fortalt om tidvis søvnløshet, tristhet og at hun har hatt mareritt om Rune Øygard.

- Spesielt vanskelig har minnene om samleiene vært for henne, leste psykologen opp fra sin erklæringen.

- Det var først da hun ble kjæreste med NN (den nye kjæresten, red.anm.) at hun innså at det var feil å være sammen med Rune. Hun slet fælt med å finne ut hva hun skulle gjøre med det, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere