RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jentas lege: - Ingenting som tilsier at symptomene kan komme fra annet enn overgrep

Sist oppdatert:
Jentas lege har forklart seg. Følg livesendingen øverst og les alle forklaringene under.

LILLEHAMMER (Nettavisen): Dagens første vitne under rettsakens 15. dag var den nå 17 år gamle jentas lege ved BUP, som jenta gikk til den første tiden, Turid Svindland.

Legen opplyste at hennes jobb har vært å veilede foreldrene i hvordan de skulle forholde seg til og følge opp en datter som skal ha vært utsatt for seksuelle overgrep i to år.

Legen fortalte hvordan jenta har opplevd en del av hendelsene. Det dreier seg blant annet om planlagte turer med Øygard og reaksjoner på hans oppførsel og den kommende rettssaken.

Svindland la videre frem en uttalelse hun har gitt etter å ha hatt totalt 21 samtaler med jenta.

Hun forklarte blant annet at jenta opplevde økt forekomst av mareritt, drømmer og angst etter anmeldelsen. Videre sa legen at jenta også skal ha blitt mer mørkeredd.

- Hun skiftet etterhvert fra sinne til konsentrasjonsproblemer. Jeg fikk videre fortalt at hun var mer mørkeredd, redd for å være ute alene og redd for å ta bussen alene. I tillegg ble hennes sosiale nettverk påvirket. Ting ble tydelig forverret da tiltalen ble tatt ut, sa Svindland.

- Hun grudde seg fryktelig før rettsaken
Legen fortalte at hun opplevde at jentas tilstand var i ferd med å forverre seg.

Ifølge Svindland er det ingenting som tilsier at symptomene hos 17-åringen kan komme fra annet enn overgrep.

- Symptomene er forenelige med at hun har vært utsatt for en svært stor belastning. Jeg tenker ikke at andre ting er aktuelt i denne saken her, sa hun i retten.

Videre fortalte legen om den fornærmede jentas reaksjoner i forkant av rettsaken.

-Hun grudde seg fryktelig før rettsaken og sa hun syntes det var rart at tiltalte gikk ut i media når det finnes så mye bevis for det som har skjedd. Jenta ga videre uttrykk for at hun selv vet hva som er sannheten og at dette er en styrke for henne. Likevel har oppslagene og omtalene av henne i bygdesamfunnet vært belastende for henne, sa legen.

Om jentas familiesituasjon fortalte legen at hun aldri har hørt om vold i familien.

- Jeg har opplevd at begge foreldrene har vært opptatt av å gjøre sitt beste, men det har selvfølgelig vært vanskelig, sa hun.

Videre gikk Svindland gjennom resten av sin medisinske erklæring.

80 A4-sider
I overgrepssaken mot Rune Øygard er det produsert blant annet 80 A4-sider med utskrifter av kommunikasjonen ordføreren har hatt med den nå 17 år gamle jenta på chattetjenesten Skype, samt en mengde utskrifter av tekstmeldinger jenta har sendt og mottatt.

For advokat Mette Yvonne Larsen er det sentralt å dokumentere hvordan jenta har kommunisert med venner og familie, men også de av samtalene hun har hatt med Rune Øygard som har hatt innhold som ikke er intimt og seksualisert, opplyser hun.

Hun hadde likevel ikke etter at retten ble hevet tirsdag tatt stilling til om hun ville krevet dokumentert Skype-samtalene.

Onsdag føres dessuten de fire siste vitnene i saken. To av dem skal spørres ut om udokumenterte rykter rundt alternative overgripere i 17-åringens nærhet.

De har selv gitt uttrykk for at de ikke ønsker å komme til tinghuset på Lillehammer, og vil trolig bli spurt ut over telefon.

- Det er slutt, Rune!

På tirsdag ble det kjent at Kripos har funnet 70 hittil ukjente tekstmeldinger på telefonen til den 17 år gamle jenta.

I en av dem gjør hun det slutt med Vågå-ordfører Rune Øygard.

«Det er slutt, Rune! Jeg har mer følelser for NN (den nye kjæresten, red.anm.) enn for deg. Det er slik jeg ikke styrer». Det skriver jenta i en tekstmelding hun sendte Rune Øygard tre dager før hun forteller sin nye kjæreste og familien om overgrepene hun skal ha blitt utsatt for av Vågå-ordføreren.

Ved hjelp av helt ny teknologi har Kripos klart å hente fram 70 slettede meldinger fra jentas telefon. Dette ble først søndag kjent for Rune Øygard og forsvareren hans. Flere av meldingene ble lest opp i retten da senioringeniør Olav Tolo i Kripos redegjorde for undersøkelsene i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag.

«Jeg klarer ikke slutte gråte. Det bare renner. Nå gledestårer», har Øygard selv skrevet i en tekstmelding han sendte jenta på et senere tidspunkt. Det var hyppig kontakt mellom de to telefonene, også i tidsrommet for meldingen der jenta gjør det slutt og til den hvor Øygard skriver at han gråter. Sistnevnte melding kan dermed ikke leses som et svar på førstnevnte.

– Ikke dramatisk

– Dette er ikke så dramatisk. Det er stort sett mer av det vi har hørt tidligere, og det henger sammen med hennes påstander, som Øygard benekter, sa advokat Mette Yvonne Larsen etter at retten var hevet tirsdag ettermiddag.

Jenta har forklart at hun og Vågå-ordføreren var et slags kjærestepar, og at de hadde sex med hverandre en rekke ganger i løpet av toårsperioden tiltalen gjelder. Øygard skal ha blitt fortvilet og desperat da han skjønte at den da 15 år gamle jenta hadde forelsket seg i en ny gutt.

I løpet av de åtte dagene fra Øygard begynner å bruke den aktuelle telefonen til all kontakt opphører som følge av pågripelsen, er det registrert 344 kontaktpunkter – SMS, MMS og tale – mellom Øygards og jentas telefon.

Kripos har dessuten funnet rester av det som antas å være bildefiler på en av Øygards telefoner, men de var av så dårlig kvalitet at det innenfor realistisk tidsbruk ikke var mulig å rekonstruere dem, ifølge Tolo. Det er derfor ikke holdepunkter i Kripos-undersøkelsene for at Øygard hadde minst ett nakenbilde av jenta, slik hun selv hevder.

Innså at det var galt
Det angivelige forholdet til Øygard og den ikke ubetydelige seksuelle komponenten forholdet ifølge 17-åringen hadde, har gitt henne tydelige symptomer på posttraumatisk stresslidelse, fastslo psykologispesialist Pål Vegard Hagen. Jenta har fritatt ham for taushetsplikten. Opplysningene han ga i retten som siste vitne tirsdag er sentrale både for jentas krav om oppreisningserstatning på 260.000 kroner og for rettens vurdering av hennes troverdighet.

I samsvar med det jenta sa da hun forklarte seg for retten, opplyste Hagen at hun blant annet har fortalt om tidvis søvnløshet, tristhet og at hun har hatt mareritt om Rune Øygard.

– Spesielt vanskelig har minnene om samleiene vært for henne, leste psykologen opp fra sin erklæringen.

– Det var først da hun ble kjæreste med NN (den nye kjæresten, red.anm.) at hun innså at det var feil å være sammen med Rune. Hun slet fælt med å finne ut hva hun skulle gjøre med det, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere