RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tore Bruland

Jente (15): - Hadde seksuell omgang med treneren i arbeidsuke

Sist oppdatert:
Trener tiltalt for overgrep mot åtte unge jenter.

Saken mot en 36 år gammel, lokal trener som er tiltalt for overgrep mot åtte unge jenter startet i Stavanger tingrett onsdag.

Han erkjenner ikke straffskyld for noen av forholdene han er tiltalt for. Han hevder forholdene var frivillige og at den yngste jenta var over 16 år.

Ifølge en av de fornærmede hadde hun seksuell omgang med treneren da hun hadde arbeidsuken på treningssenteret i 9. klasse.

Jenta som forklarer seg i retten, er fornærmet i forhold til tiltalepunktet som går på seksuell omgang med barn under 16 år.

Hun snakker lavt og flere i retten har problemer med å høre henne.

Overgrep i garderoben

Hun begynte å trene på stedet da hun gikk i 8. klasse i 2008 og har også vært med og gjort dugnadsarbeid for treningssenteret.

Ifølge jenta ble hun kjent med treneren når han var i resepsjonen på senteret, det var også han som meldte henne inn på senteret. Etter hvert begynte hun å gå på hans timer.

Jenta har også jobbet i arbeidsuken i 9. klasse på stedet, og ifølge jenta gjorde treneren de første seksuelle tilnærmelsene i forbindelse med dette. På dette tidspunktet hadde hun nettopp fylt 15 år.

Hun sier at hun svarte nei på tilnærmelsen, men at hun etter hvert ikke så noen annen utvei enn å gjøre det han ba om.

Bistandsadvokat Helene Haugland, politiets bisitter Hanne Elverum og aktor Cathrine Tanberg på plass i retten. Foto: Tore Bruland

Ifølge tiltalen skal den seksuelle omgangen ha funnet sted i trenerens bil etter at bilen hadde kjørt av veien.

Hun sier at treneren ikke var flørtete, men at det var snakk om intens masing.

Ifølge jenta fant det også sted et overgrep til denne uken i garderoben på treningssenteret.

– Jeg husker at vi snakket om hvor gammel jeg var, og at han sa at det var kult at jeg var så ung, sier jenta.

Jenta sier at treneren også skal ha befølt henne en rekke ganger og at det kan være snakk om 30 ganger.

Ifølge fornærmede skal det også ha vært en annen episode som omhandler seksuell omgang med henne på et senere tidspunkt.

På spørsmål fra aktor Cathrine Tanberg, svarer hun nei på at hun noen gang har hatt lyst til å ha seksuell omgang med treneren.

Nekter straffskyld

Tiltalte svarte nei på om han erkjente straffskyld på samtlige tiltalepunkter.

Den første anmeldelsen kom i desember 2011, men først i april året etter starter etterforskningen. Det er først to anmeldelser, flere følger etter hvert som politiet tar kontakt med andre som er nevnt i de første anmeldelsene. Etter at mediene skriver om saken kommer det ytterligere to anmeldelser, den ene er ikke med i tiltalen på grunn av bevisets stilling, skriver Rogalands avis.

Ifølge aktor Cathrine Tanbergs innledningsforedrag var den yngste jenta mellom 15 og 16 år da de første seksuelle handlingene fant sted. Tanberg sier tiltalte hevder jenta var fylt 16 år da det skjedde.

- Utnyttet sin stilling
Tanberg sier videre at tiltalte ikke erkjenner straffskyld fordi de seksuelle episodene har skjedd frivillig.

Påtalemyndigheten og de fornærmede mener tiltalte har utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang.

I tillegg til å innrømme en rekke seksuelle forhold, hevder tiltalte ifølge Tanberg at han ikke husker mange av episodene han er anmeldt for.

Forsvarer Atle Helljesen har varslet at han vurderer å be om lukkete dører.

- Ikke av hensyn til tiltalte, men av hensyn til andre aktører i saken, sa Helljesen.

Innhabil
Saken startet i Stavanger tingrett klokken 09.00, men først måtte det skaffe ny meddommer.

Det var meddommer Maren Østbø som ble erklært inhabil. Hun har tidligere gått på samme skole som en av de fornærmede i saken. Det er første gang Østbø stiller som meddommer, retten måtte derfor skaffe ny medddommer, Anne Irene Rosenberg. Saken fortsatte da denne var på plass, klokken 10.34.

Politiadvokat Cathrine Tanberg, aktor i saken, sa til RA tirsdag at 36-åringens forsvarer Atle Helljesen har varslet at han vil be om lukkede dører når saken starter opp.

- Jeg har varslet at retten må ta stilling til om denne saken skal gå for lukkede dører på en eller annen måte. Folk i denne saken skal forklare seg om intime ting og dette er noe retten bør tenke gjennom. Derfor vil jeg be om lukkede dører, sa Helljesen til RA tirsdag.

Totalt er åtte kvinner fornærmet i saken. Helene Haugland er bistandsadvokat for syv av disse.

Det alvorligste tiltalepunktet går på seksuell omgang med barn under 16 år.

I bil og garderobe
Ifølge tiltalen skal han ha misbrukt ei 15 år gammel jente i november 2009. Et av overgrepene skal ha funnet sted i bilen til 36-åringen.

Det andre overgrepet skal ha funnet sted i garderoben på treningssenteret der 36-åringen jobbet.

Tiltalen lyder også på at 36-åringen skal ha skaffet seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Dette rammes av straffelovens paragraf 193, og ifølge tiltalen skal en gang i perioden fra april til mai ha hatt seksuell omgang med en 19 år gammel kvinne, og skaffet seg denne ved å utnytte sin stilling som trener på treningssenteret.

Den seksuelle omgangen skal ha funnet sted på treningssenteret og flere andre steder i Stavanger og omegn.

Tiltalen lyder videre på to andre tilfeller av å ha misbrukt sin stilling i forhold til en 15 år gammel jente og en 17 år gammel jente. De fornærmede i saken var enten medlemmer eller ansatte ved treningssenteret. Tiltalen lyder også på flere tilfeller av seksuell handling rettet mot noen som ikke har samtykket til dette.

Det er satt av seks dager til saken.
Dommer Are Trøan Nilsen og de to meddomemrne vil etter hvert ta stilling til om dørene skal lukkes eller ikke, eventuelt om det nedlegges referatforbud.

To av de fornærmede, skal etter planen, forklare seg i dag. Videre skal tre kvinner forklare seg i morgen, mens de tre siste skal forklare seg mandag.

Hanne Elverum skal være første vitne. Hun har vært politiets hovedetterforsker i saken og er Tanbergs bisitter. Flere av de andre vitnene er kunder eller ansatte på treningsenter. Det vil også bli ført e-poster og facebookmeldinger som bevis i saken.

- Vil kreve erstatning for fem
Helene Haugland, bistandsadvokat, sier at det vil bli fremmet krav om erstatning for fem av de fornærmede i saken.

Haugland vil føre to vitner i forbindelse med erstatning, og vil også legge fram dokumentasjon i forhold til dette.

Atle Helljesen sier at når det gjelder faktum i saken er det ikke noen stor uenighet om hva som har skjedd.

- Uenigheten går på at det har skjedd frivillig og at han ikke har utnyttet sin posisjon, sier Helljesen.

Helljesen sier at det også har vært henvendelser til politiet i 2009 og 2010 fra de fornærmede uten at det har blitt gjort noe med dette fra politiets side.

- Den seksuelle omgangen har vært med kvinner over 16 år, og dette lov. Dersom det som har funnet sted er straffbart må retten finne at min klient har misbrukt sin stilling, sier han.

Helljesen ber nå om lukkede dører og har bedt om å få begrunne dette for lukkede dører.

- Ikke lukkede dører
Tingrettsdommer Are Trøan Nilsen sier at det ikke vil bli lukkede dører, men at dette kan bli aktuelt i forhold til noen av de fornærmede i saken.

Treneren har også fått mulighet til å forklare seg om sin yrkeserfaring og personlige forhold, samt hans tilknytning til treningssenteret der han har jobbet, forut for at første fornærmede forklarer seg.

Forutsetningen for dette er han ikke forklarer seg om selve saken.

Treneren sier at før denne saken kom opp var han livlig og full av energi.

- Kanskje litt hyper og full av pågangsmot, sier han.

Han sier også at han alltid har vært veldig fysisk mot folk.

- Jeg har alltid vært veldig flørtete og glad i oppmerksomhet. Jeg var i hvert fall det, sier han.

Les mer I Rogalands avis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere