RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI (AFP)

Jente (16) skal piskes i ferieparadis

Sist oppdatert:
Ferieparadiset gjennomsyres av sharialover, voldskampanjer og politisk uro.

En 16 år gammel jente på Maldivene ble tirsdag dømt til offentlig pisking fordi hun hadde førekteskapelig sex med en 29 år gammel mann. Dommen har høstet enorm internasjonal kritikk fra menneskerettsorganisasjoner.

Jenta ble dømt av en domstol under strenge sharialover. Hun har tilstått overfor familie at hun hadde sex med en 29 år gammel mann i juli måned.

Mannen er dømt til ti års fengsel for å ha hatt sex med en mindreårig, noe som bærer en strafferamme på 15 år.

Piskes straks hun fyller 18 år
En offentlig tjenestemann sier jenta vil bli pisket straks hun fyller 18 år. Hun kan avvise straffen, men må da sone åtte måneder i husarrest.

- I de fleste tilfellene aksepterer forbryteren piskingen som en del av straffen, sier en ikke navngitt offisiell tjenestemann.

Pisking som straff blir regelmessig brukt på Maldivene for forbrytelser som innebærer førekteskapelig sex. Det er gjerne landsbysjefen, som også fungerer som dommer i disse tilfellene, som utfører straffen med en stokk.

Tidligere i år kom FNs sjef for menneskerettigheter, Navi Pillay, med en oppfordring til Maldivene om å stanse piskingen av kvinner som har hatt førekteskapelig sex.

- Umenneskelig straff
Menneskerettsaktivister reagerer kraftig på dommen som ble avsagt tirsdag.

- Ydmykende og umenneskelig straff bør ikke finne sted i et demokrati, sier Aruna Kashyap, forsker ved Asia-avdelingen til Human Rights Watch.

- Maldivene bør umiddelbart oppheve straffen og endre sine diskriminerende lover.

Direktør for Asia-avdelingen, Suhas Chakma, sier straffen er regjeringens forsøk på å få støtte blant tilhengere av konservativ islam.

- Domstolene på Maldivene er ikke uavhengige, så regjeringen er involvert, sier han.

Offisielle på Maldivene sier at førekteskapelig sex med en jente i alderen fra 13 til 18 år er forbudt under sharialovgivningen. Mens sex med en jente under 13 år anses som voldtekt.

- Utsatt for et kupp
Maldivene er nok langt bedre kjent som en attraktiv reisedestinasjon for rike, enn et land som er gjennomsyret av politisk uro, voldskampanjer og sharialover.

I 2008 ble aktivisten og journalisten Mohamed Nasheed Maldivenes første demokratiske valgte president. Da hadde landet blitt styrt med jernhånd av president Maumoon Abdul Gayoom i tre tiår.

Nasheed måtte gå av i februar som følge av enormt press fra militæret og islamistiske grupper. I ettertid hevder Nasheed at han ble utsatt for et kupp.

Visepresidenten Waheed Hassan tok over som sjef for en midlertidig regjering, som nå består av parlamentsmedlemmer fra partiet Adhaalaath – et parti som følger en streng versjon av islam.

Tegner et dystert bilde
I en fersk Amnesty-rapport, som ble frigjort natt til onsdag, tegner organisasjonen et dystert bilde av tilstanden på Maldivene.

I stor kontrast til omdømmet som et ferieparadis, dokumenterer rapporten omfattende voldskampanjer og undertrykkelse av opposisjonstilhengere.

- Politiet har utført vold, vilkårlige arrestasjoner, angrep på skadde i sykehusene og tortur. Likevel har det ikke blitt reist én kriminalsak mot de ansvarlige, sier forsker Abbas Faiz ved Amnesty International.

- Plassert i hundebur
Rapporten «The other side of paradise: a human rights crisis in the Maldives» dokumenterer hvordan hundrevis av mennesker har blitt arrestert av sikkerhetsstyrkene på Maldivene. Alt tyder på at menneskene blir angrepet som følge av sin politiske tilknytning.

Fredelige demonstranter som støtter tidligere president Nasheed, blir banket opp, nedsprayet med pepperspray og plassert i hundebur, ifølge rapporten. Mange blir også nektet tilgang på vann, og pasienter på sykehusene blir også utsatt for angrep, ifølge Amnesty.

Kilder: Amnesty, The Times, AFP, The Huffington Post.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere