RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jente (17) døde på rømmen fra institusjon

Grødem ved Hagafjellbakken i Stavanger (27.08.2012)
Grødem ved Hagafjellbakken i Stavanger (27.08.2012) Foto: Marius Vervik (Bergensavisen AS)
Sist oppdatert:
- Barnevernet kan ikke klandres, konkluderer Fylkesmannen i Hordaland.

Fylkesmannen i Hordaland åpnet tilsynssak etter at en ung jente ble funnet død i Rogaland tidligere i år.

Jenten var på rømmen fra en barnevernsinstitusjon da hun døde.

- Strevsom høst
å har fylkesmannen konkludert med at verken barnevernet eller helsetjenesten kan klandres for at jenten døde, skriver Bergensavisen.

Oppfølgingen hun fikk var forsvarlig, mener fylkesmannen. De ser heller ingen grunn til å kritisere institusjonen for at jenten rømte.

Daglig leder Gro Valvatne ved Jentespranget på Stord, sier til BA.no, at hun foreløpig ikke har fått lest rapporten.

- Men jeg har snakket med fylkesmannen og kjenner konklusjonen, sier hun, og legger til at tilsynssaken har bestått av en grundig gjennomgang og et godt samarbeid alle de involverte etatene.

- Er det en lettelse at dere ikke får kritikk?

- Ja, det er det, men vi kritiserer oss selv uansett. Dette har vært en forferdelig sak for institusjonen, vi har mistet en jente vi var veldig glad i. Det har vært en strevsom høst, og vi er langt fra ferdig emosjonelt med denne saken, sier hun.

Tilsynssaken
Den 17 år gamle jenten fra Hordaland ble funnet druknet i sjøen utenfor Stavanger i august, etter å har rømt fra institusjonen.

«Som ansvarleg tilsynsstyresmakt med helse- og omsorgstenestene vil Fylkesmannen opprette tilsynssak for å undersøke saka nærare», het det i en pressemelding fra fylkesmannen etter jentens død.

Nå er det altså klart at Fylkesmannen mener at barnevernet ikke gjorde noe galt i saken.

- Vi er nå i gang med å analysere det som har skjedd internt. Vi må analysere hendelsen for å se om noe kunne vært gjort annerledes, sa Broghild Lekve, regiondirektør i Bufetat, til BA.no, da det ble klart at det ble åpnet tilsynssak.

- Ble rutiner for varsling i forbindelse med rømming fulgt?

- Politiet ble varslet, og hun ble søkt etter, svarte Lekve.

Venter på obduksjon
Da 17-åringen ble funnet død, startet politiet i Stavanger en undersøkelsessak. Den foreløpige obduksjonsrapporten tyder på at hun har druknet. Politiet venter nå på den endelige rapporten og svar på om jenten hadde inntatt rusmidler da hun døde.

– Vi venter egentlig bare på den endelige obduksjonsrapporten før vi sender saken fra oss, sier Tor-Erik Røska Thorsen i Rogaland politidistrikt til BA.no.

BA har tidligere skrevet at politiet har en teori om at jenten har sklidd på det glatte svaberget. De har ingen nye opplysninger som tyder på at dødsfallet skyldes noe annet enn en ulykke.

– Det er ingenting som tyder på at det har skjedd noe straffbart, men det er et hull i saken siden ingen har sett hvordan hun havnet i sjøen, sier Røska Thorsen.

– Vi vet ikke helt sikkert, så vi vil alltid være åpne for nye opplysninger. Nå unge personer dør er vi alltid opptatt av å finne ut hva som skjedde, legger han til.

Les andre saker fra Bergensavisen her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere