RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jente (20) skal ha blitt slått, lugget og kontrollert av faren i 12 år

FORNØYD: Politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen (t.h.) er fornøyd med at retten trodde på forklaringen til den 20 år gamle datteren. Vibeke Gjone Bille (t.v.) er datterens bistandsadvokat.
FORNØYD: Politiadvokat Cathrine Thiis-Evensen (t.h.) er fornøyd med at retten trodde på forklaringen til den 20 år gamle datteren. Vibeke Gjone Bille (t.v.) er datterens bistandsadvokat. Foto: Sven-Erik Røed (Drammens Tidende)
En far er dømt til fengselsstraff for grov vold mot sin datter. En av 20 slås eller sparkes av mor og far.

(Drammens Tidende) Datteren havnet på legevakten, etter at faren tok tak i håret hennes og sparket henne ned på gulvet inntil veggen. Moren måtte dra datteren bort fra den sinte faren.

Drammen tingrett dømte mannen til fengsel i ett år og seks måneder, for å ha mishandlet den yngste datteren grovt.

Faren benektet enhver form for vold og kontroll ovenfor datteren. Han omtalte datteren og hennes venninner som en «jentemafia». Han mente datteren bevisst opptrådte provoserende. Han anket dommen.

– Volden ble verre

Den i dag 20 år gamle jenta fortalte om en hverdag preget av sterkt kontroll og vold fra faren. Det startet med noen klaps da hun begynte på skolen. Oftest startet det med en diskusjon når faren mente hun kom sent hjem. Når faren ikke lenger fant ord, slo han henne i stedet.

Etter at hun fylte 15 år og begynte å tjene egne penger, ble kontrollen strengere og faren mer voldelig.

Flere av hendelsene skjedde med hennes venninner som vitner. En av dem fortalte om en krangel mellom far og datter, som endte med at han slo datteren to ganger i hodet med knyttet hånd.

Etter episoden som endte med legevaktbesøk, flyttet datteren ut av foreldrenes hjem.

Mye forskning

I en fersk undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, opplyser fem prosent at de har blitt utsatt for alvorlig fysisk vold fra foreldrene. Dette innebærer å bli slått med knyttet neve, sparket og banket opp.

Menn og kvinner hadde i like stor grad vært utsatt for alvorlig vold fra foreldrene.

– Å bli utsatt for vold fra foreldrene har en veldig alvorlig konsekvens for barnets utvikling. Hjernen utvikler seg annerledes, og får skader det til dels kan være vanskelig å gjøre noe med, sier psykologspesialist Heine Steinkopf.

Det er forsket mye på konsekvensene av såkalt «oppdragervold» og Steinkopf forteller at disse barna blir utrygge, tilbaketrukne, får problemer med å regulere impulser og får konsentrasjonsvansker.

Les flere saker fra Drammens Tidende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere