*Nettavisen* Nyheter.

Jente (9) døde av blindtarmbetennelse

Foto: Arkivfoto

Legevakten i Nordhordland får kritikk av Helsetilsynet.

Linn Tiril Tillfjord (9) døde tirsdag 3. november 2009 av blindtarmbetennelse.

Hun hadde da vært syk gjennom hele helgen. Da tilstanden hennes forværret seg, ringte mor, Nina Tillfjord, til legevakten, skriver abcnyheter.no.

-Jeg opplevde at sykepleieren trodde jeg var en hysterisk mor. Jeg fikk råd mot vanlig omgangssyke, men vi hadde prøvd alt det. Jeg ga meg ikke og holdt fast på at dette ikke var normalt, sier moren til nettstedet.

Tillfjord fikk beskjed om at sykepleieren ønsket å snakke med en lege, og så ringe henne tilbake. Sykepleieren snakket ikke med lege, men med en opplæringssykepleier. Tilbudet var en legetime neste dag.

Lovbrudd
Halvannen time senere ble Linn Tiril verre, og foreldrene ringte legevakten på nytt. Nå forsto sykepleieren alvoret, og ambulanse ble sendt. I tillegg ble lege kontaktet, for å vurdere om det skulle sendes luftambulanse. Dette avslo legen.

Ambulansen kom frem etter en halvtime. Da var Linn Tiril så syk at de ba om legeassistanse fra legevakten. Legen rykket imidlertid ikke ut med en gang, men viste til et annet oppdrag. Luftambulanse kom også til stedet, men Linn Tiril døde på akuttmottaket på Haukeland sykehus.

Etter et brev fra Linn Tirils mormor, Turid Tillfjord, opprettet Helsetilsynet i Hordaland en tilsynssak. Saken er nå ferdigbehandlet, og kan ikke påklages. Tilsynet konkluderer med at legevakten handlet uforsvarlig og at legevakten ikke fulgte medisinsk indeks.

Flere feilvurderinger
Tilsynet slår fast at saken inneholder flere lovbrudd og feilvurderinger.

* Legevakten burde snakket med legevaktslegen med en gang mor kontaktet legevakten.

* Legen rykket ikke ut med en gang, men ventet ti minutter, selv om det ikke var andre som trengte øyeblikkelig hjelp.

* Legen hjalp ikke til med å behandle det alvorlig syke barnet, men tok seg i stedet av mor.

* Legevaktslegen skaffet seg ikke oversikt, og tok ikke kontrollen da legen kom frem til stedet.

Legevakten beklager
Legevaktssjef Grethe Fosse, beklager hendelsen, men mener at rutinene ved Nordhordland legevakt ikke er for dårlige.

- Jeg er enig i at vi må forbedre rutinene våre, men ikke i at rutinene våre er for dårlige. Jeg vil si at rutinene er ganske brukbare og at vi har en robust, god legevakt. Jeg stiller meg bak måten vi arbeider på og jeg stiller meg bak at vi kan bli bedre, sier hun til abcnyheter.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.