NEW YORK (Nettavisen): I forrige uke undertegnet Texas-guvernør Greg Abbott en ny lov som gjør abort forbudt selv før mange kvinner vet at de er gravide.

Dermed er staten nå på linje med en rekke andre delstater som har innført forbud mot abort så snart det er mulig å registrere hjertelyder hos embryoet, det vil si så tidlig som seks uker.

Forbyr abort etter seks uker

Men loven i Texas skiller seg fra andre staters ved at den åpner for at private borgere, ikke politiet, kan gripe inn ved å saksøke abortleger eller enhver som hjelper en kvinne med å ta abort, inkludert sykepleiere, ekteskapsrådgivere og venner.

Den nye strenge abortloven har skapt sterke reaksjoner, ikke bare i USA, men også internasjonalt.

En av dem som er skremt av den nye loven, er legen Bhavik Kumar, som har utført aborter ved Planned Parenthood Center for Choice i Houston Texas.

Les også: Ny fantastisk vaksinenyhet: - Er 100 prosent effektiv

Han forteller en historie til Insider om en 13 år gammel jente som nylig ble utsatt for et overgrep av sin bestefar. Hun gikk til sine foreldre da mensen uteble, og de tok igjen kontakt med Planned Parenthood Center for Choice.

Les også: Vaksinert sykepleier sjokkert over kollegaer: - Det er jo helt vanvittig

Det nye forbudet, som man forventer vil bli utfordret i domstolene og som foreløpig ikke har trådt i kraft, forbyr nå abort etter seks uker, og loven gir ingen unntak selv om det er snakk om voldtekt eller incest.

- Mens politikerne vedtar disse lovene i bygninger som ligger langt unna, så er det vi som faktisk møter disse menneskene, som tar vare på dem, sier Kumar til Insider. Han er forferdet over hva konsekvensene kan bli når den nye loven trer i kraft.

- Dette er mennesker som er avhengige av oss, de har navn, de har familier, og det å ha tilgang til denne typen omsorg, betyr allverden for dem, sier Kumar.

- Utrolig vanskelig å tenke på dette

Han forteller at den 13 år gamle jenta som ble gravid bodde på et avsidesliggende område i Texas, langt unna nærmeste abortklinikk.

Texas er en av statene i USA hvor det er størst avstand mellom abortklinikkene, og jentas familie måtte derfor kjøre i flere timer for å komme til klinikken i Houston.

- Hun burde ikke ha måttet forholde seg til noe av det hun slet med, men når jeg tenker på om en lov som denne skulle tre i kraft, og hun ikke var i stand til å få tilgang til abort, hvis det var det hun hadde valgt, hvordan ville livet hennes ha blitt da? Hvor annerledes ville det ikke ha blitt? sier Kumar.

- Det er utrolig vanskelig for meg å tenke på dette, at noen blir frarøvet dette valget, sier legen.

Les mer: USAs høyesterett tar opp abortsak – kan bli dramatisk innskrenking av abortrettighetene

Jente (17) dopet, voldtatt og ble gravid

Legen Kumar drar også frem et annet nylig eksempel, der en 17 år gammel jente ble dopet ned med tabletter og så voldtatt på sin første fest.

Hun visste ikke hvem overgriperen var, ble gravid, og hun og familien oppsøkte da klinikken til Kumar.

Les også: Svært gode koronanyheter: - Immuniteten kan vare i årevis

- De bestemte seg ikke for å bli gravide. De tok ikke engang avgjørelsen om å ha sex. Dermed ville en slik ny lov ikke gitt personer som disse noe valg, det ville ha tvunget dem til å fullføre graviditeten, sier Kumar.

Insider skriver at de to tenåringene som er omtalt, i teorien kan reise til nabostater og få abort utført der men viser til at det krever tid, penger og andre ressurser som ikke alle ofre for seksuelle overgrep har.

Les også: Biskoper advarer mot abort som valgkampsak

Frykter flere lover

Forbud mot abort er hittil blitt stanset av føderale domstoler fordi det strider mot gjeldende amerikansk lov, men det kan endre seg nå som USAs stadig mer konservative høyesterett skal vurdere en lov i Mississippi som gjør abort forbudt etter 15. uke.

Aborttilhengere frykter at det kan komme mange flere lover som innskrenker abort i en rekke delstater dersom høyesterett godkjenner Mississippi-loven.

Les mer: USAs høyesterett tar opp abortsak – kan bli dramatisk innskrenking av abortrettighetene