15 år gamle Jorja Halliday fra Portsmouth i Storbritannia døde av covid-19 forrige tirsdag, bare fire dager etter at hun fikk påvist viruset etter en PCR-test. Døden inntraff samme dag jenta skulle fått sin aller første vaksinedose mot covid-19, skriver britiske medier.

Sykehuset mistenker at jenta døde av myokarditt (hjertemuskelbetennelse) som følge av akutt covid-19-infeksjon. Jenta hadde ingen underliggende sykdommer. Folkehelseinstituttet følger også med på tilstanden her hjemme i Norge.

- Covid-19 kan gi en rekke komplikasjoner. En av dem er betennelse i hjertemuskelen. Dette er så langt vi har sett, en sjelden komplikasjon av infeksjonen, men vi vil følge nøye med på dette framover. Vi kjenner ikke til slike dødsfall som det som er beskrevet fra Storbritannia. Myokarditt er veldig sjelden dødelig, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til Nettavisen.

15-åringen utviklet influensalignende symptomer forrige lørdag, og valgte dermed full isolasjon fra omverden, melder BBC. Søndag ble tilstanden forverret, og jenta slet med å spise på grunn av vond hals.

På mandag hadde hun såpass vondt i halsen at hun ikke maktet å få i seg noe som helst mat.

15-åringen fikk utskrevet antibiotika, men tilstanden ble bare verre og verre. Da hjertefrekvensen doblet seg, ble hun innlagt på Queen Alexandra sykehus.

- De innså hvor alvorlig dette var. Jeg fikk fortsatt lov til berøre henne, holde hånden og fikk klemme henne. De lot meg gjøre det. Jeg kunne ikke fatta hva som skjedde, sier moren Tracey Halliday (40) i en uttalelse, ifølge The Guardian.

Les også: Legemiddelverket: - Motstridende data om ivermectin

- Jeg var sammen med henne hele tiden. De prøvde å kople henne til respirator for å gi kroppen en mulighet til å komme seg. Men hjertefrekvensen ville ikke stabilisere seg. Hjertet tålte ikke påkjenningen. De gjorde sitt aller beste medisinsk, men klarte likevel ikke å redde henne, sier moren.

Kan ha dødd som følge av myokarditt

En innledende obduksjon antyder at jenta døde av myokarditt (hjertemuskelbetennelse) som følge av akutt covid-19-infeksjon.

Myokarditt er en betennelse i selve hjertemuskulaturen. Det anses å være en relativ sjelden tilstand, som forekommer hyppigere blant menn enn kvinner, og er vanligst blant yngre og ungdommer, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Både myokarditt og perikarditt (betennelse i hjerteposen ) er tilstander som kan oppstå som følge av akutt covid-19-infeksjon eller etter gjennomgått covid-19-sykdom. Tilstandene kan gi symptomer som ujevn puls, tungpusthet, brystsmerter, tretthet, feber og hoste.

Les også: Studie: Kraftig antistoffnedgang sju måneder etter vaksinedose to

Overlege Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet uttalte tidligere i høst at virusinfeksjon er den vanligste årsaken til begge tilstandene.

- Ved milde former for peri- og myokarditt er det god prognose. Mange tilfeller går antagelig også uoppdaget. Det er ikke alltid man finner den utløsende årsaken, uttalte Greve-Isdahl i en melding på FHI.

Forekomsten av peri- og myokarditt anslås til å ligge mellom 1 til 10 per 100.000 innbygger i Europa.

«Ved myokarditt vil de fleste legges inn på sykehus til utredning, men kan ofte skrives ut etter kort tid. Noen få kan også ha et alvorlig forløp,» FHI.

Les også: Denne legen har mistet over 100 koronapasienter: Det han sier er sjokkerende

Sjeldne bivirkninger etter vaksinering

FHI har også ført opp peri- og myokarditt som svært sjeldne bivirkninger av korona-vaksinen.

- Det er nå vaksinert et stort antall personer, og uansett hvordan man ser på det, er det snakk om sjeldne tilfeller. De aller fleste tilfellene har vært milde og forbigående, og pasientene har kommet seg ganske fort med litt enkel behandling, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til Nettavisen.

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert med at nytten av å ta vaksinene er større enn risikoen for å få hjertesykdommene perikarditt og myokarditt.

Per 28. september er det 90 innrapporterte tilfeller til Legemiddelverket av myokarditt etter vaksinering i Norge. 47 av tilfellene knyttes til vaksinen fra BioNTech/Pfizer og 40 tilfeller kobles til Moderna-vaksinen. Tre tilfeller kobles til såkalt kryssvaksinering.

Det er 164 innrapporterte tilfeller av perikarditt etter vaksinering.