NEW YORK (Nettavisen) Da jenta ble oppdaget, ble hun holdt fanget og fratatt passet.
Et søksmål fra statsadvokaten Denise N. George på Jomfruøyene, kaster nå et nytt og mer omfattende lys over mangemilliardæren Jeffrey Epstein og hans private øyer på Jomfruøyene, melder New York Times.
Myndighetene der går nå til søksmål mot Jeffrey Epstein og hans selskaper for å ha drevet omfattende sex-handel på Jomfruøyene. I søksmålet kommer det frem nye og oppsiktsvekkende opplysninger om mangemilliardæren og hans skandaløse private øy på Jomfruøyene.
Les også: 10 bisarre funn i Epsteins leilighet: Bill Clinton-maleri går verden rundt
Epstein, som var siktet for menneskehandel og overgrep mot flere unge jenter, ble funnet død i cellen sin 10. august i fjor, i det som riksmedisineren i New York har konkludert med var et selvmord.
Les: Epstein-dødsfallet: - Det var «den perfekte stormen av tabber»
- Jente la på svøm etter sexmisbruk
Fra det ferske søksmålet, fremkommer det blant annet en hittil ukjent hendelse om en 15 år gammel jente som la på svøm fra øya Little St. James, som Epstein eide på Jomfruøyene. Jenta la på svøm fordi hun ville rømme, etter å blitt tvunget til sex med Epstein og flere andre.
Ifølge søksmålet samlet Epstein sammen et letemannskap for å finne jenta, da de oppdaget at hun var borte. Da de til slutt fant henne, holdt de henne fanget, blant annet ved å ta fra henne passet.
Det nevnes også et annet offer som først ble bedt om å gi Epstein massasje. Etter at hun ble tvunget til å utføre seksuelle handlinger, prøvde også hun å rømme fra øya. Også hun ble funnet av letemannskap. Offeret ble deretter returnert til Epsteins hus, hvor hun ble truet med vold eller å bli sperret inne.
- Hadde database over ofrene
Flere av kvinnene som sier de ble utsatt for overgrep, hevder at det skjedde på en av de to øyene Jeffrey Epsteins eide på Jomfruøyene, Little St. James.
Ifølge søksmålet fra statsadvokaten på Jomfruøyene skal Epstein og hans kolleger på stedet også ha hatt en omfattende database for å holde kontroll over ofrene, og noen av de angivelige ofrene skal ha sett ut som de bare var 11 år gamle, melder New York Times.
- Epstein brukte helt klart Jomfruøyene og hans bosted på Jomfruøyene på Little Saint James som en måte å skjule og utvide sin aktivitet på, sier statsadvokat Denise N. George i et intervju med New York Times.
Ifølge en pressemelding fra statsadvokaten, ble flere av jentene som ble fraktet til øya, fratatt passene.
- Sexmisbrukte hundrevis på Jomfruøyene
Ifølge nye bevis i saken skal Epstein ha sexmisbrukt og trafikkert hundrevis av unge jenter og kvinner på sin private øy, skriver NY Times.
Noen av disse tilfelle skal ha skjedd så sent som i 2018, noe som ifølge avisen vesentlig utvider horisonten over hvor lenge Epstein angivelig skal ha drevet med menneskehandel og overgrep.
Les: To siktet etter Jeffrey Epsteins dødsfall
Epstein tilsto i 2008 å ha betalt en mindreårig for seksuelle tjenester, noe han ble dømt til 13 måneder i fengsel for. Epstein ble så pågrepet i juli 2019, siktet for både menneskehandel og seksuelt overgrep. Men ifølge NY Times var ingen av disse tilfellene datert etter 2005.
Les også: Konspirasjonsteori går i strupen på de rike og mektige: – Folk må skjerpe seg
I desember i fjor ble det også klart at ytterligere ni kvinner beskylder Jeffrey Epstein for seksuelle overgrep, hvorav et av ofrene hevder hun bare var 13 år.
- Jenter på 11 og 12 år
I søksmålet fra Jomfruøyene heter det nå at jenter så unge som 11 og 12 år skal ha blitt fraktet til øya. Epstein skal også ha hatt en omfattende database over alle ofrene, slik at han kunne sjekke deres «tilgjengelighet» og «aktivitet».
I rettsdokumentene heter det at Epstein opererte fritt på de to øyene han eide i området, Little Saint James og Great Saint James.
Epstein kjøpte Little Saint James i 1998, mens han kjøpte Great St. James i 2016.
Ifølge søksmålet kjøpte Epstein Great St. James, slik at ingen skulle kunne se over til eller forstyrre noe av det som skjedde på den andre øya hans, Little Saint James, hvor sexmisbruket og menneskehandelen skal ha skjedd.
Les: Virginia Roberts Giuffre om prins Andrew: – Han vet hva som skjedde og bare en av oss snakker sant
I søksmålet fra statsadvokaten på Jomfruøyene krever de nå inndragelse av begge øyene, samt flere selskaper som Epstein hadde i området.
Planen er å fordele verdiene til kvinner og jenter som var offer for mangemilliardærens misbruk.
To dager før Epstein tok sitt eget liv, signerte han testamentet sitt som viser at han var god for 577 millioner dollar, eller litt over fem milliarder norske kroner.
Les også: 10 bisarre funn i Epsteins leilighet: Bill Clinton-maleri går verden rundt
Søksmålet fra Jomfruene er det første søksmålet fra en offentlig myndighet i saken, men tidligere har flere av ofrene gått til søksmål mot Epstein.
Les: Ytterligere ni kvinner anklager Epstein for overgrep
- Fremadstormende modeller var ofre
Epstein skal så sent som i juli 2018 ha nektet etterforskere fra Jomfruøyene adgang til Little Saint James, fordi milliardæren mente havnen var å anse som sin private «frontdør».
Etterforskerne ønsket å besøke øya som en del av en rutinesjekk fordi Epstein var en registrert sex-lovbryter.
Blant ofrene var blant annet fremadstormende modeller fra Sør-Amerika.
Personale på flyplasssen på Jomfruøyene observerte også Epstein så sent som i 2018 i sitt privatfly, sammen med jenter som tilsynelatende var så unge som 11 år, ifølge søksmålet.
«The Epstein Enterprise»
Hele operasjonen som Epstein drev med rundt menneskehandelen av kvinnene og jentene, blir i søksmålet også navngitt som «The Epstein Enterprise». Statsadvokaten skriver at The Epstein Enterprise lurte unge jenter og kvinner inn i sex-trafikkering med løfter om jobb, karrieremuligheter og hjelp og finansiering til skole.
- The Epstein Enterprise utnyttet deres finansielle og andre sårbarheter, og lovet ofrene penger, husly, gaver, jobb, studieavgift og andre ting av verdi, heter det i søksmålet.
Organisasjonen drev målrettet jakt på unge jenter og kvinner under dekke av at de bare skulle massere Epstein og andre, skriver de. Men da de ble dratt inn i det, ble de presset og tvunget til seksuelle handlinger.
De unge jentene som ble fanget av The Epstein Enterprise ble deretter tvunget til å rekruttere flere, noe som ifølge søksmålet gjorde det til en menneskehandel-pyramide.
«Epstein hadde tre jenter om dagen»
The Epstein Enterprise skal også ha betalt disse jentene for hver «møte» de hadde på øya, ifølge statsadvokaten. Et «møte» er ifølge søksmålet en kode for det seksuelle misbruket jentene ble utsatt for.
- Epstein hadde angivelig tre slike møter om dagen, står det i søksmålet.
Statsadvokaten skriver også at Epstein i hele perioden fra 2001 til 2019 skal ha flydd inn unge jenter og kvinner til Jomfruøyene, jenter som ble en del av den omfattende og organiserte menneskehandelen.
Jentene ble flydd til St. Thomas, og ble deretter fraktet enten med helikopter eller båt til øya Little Saint James, der sexmisbruket og voldtektene skal ha funnet sted. Flyturen fra St. Thomas til Little Saint James tok omtrent ti minutter.
- Loven er lik for alle
Advokaten og testamentsfullbyrder som ble oppnevnt i forbindelse med testamentet til Epstein, Darren K. Indyke, har så langt ikke kommentert de nye opplysningene som fremkommer i søksmålet, eller kravet fra statsadvokaten på Jomfruøyene.
NY Times skriver at det også er uklart hvordan Epsteins verdier på 577 millioner dollar vil fordelt opp.
- Vi har ikke noen lang historikk i hvordan vi skal håndtere saker som har med menneskehandel å gjøre. Jeg tror denne rettstvisten og retten bare prøver å komme opp med den beste, uperfekte løsningen, sier direktøren i Human Trafficking Clinic, Bridgette Carr, som har konsultert med teamet fra riksadvokaten på Jomfruøyene i det ferske søksmålet mot Epstein.
Statsadvokat Denise N. George tror denne saken også kan være med på å påvirke området rykte om å være et beryktet tilfluktssted for de rike og mektige, skriver avisen.
- Vi vil ikke forbli tilfreds, og vi vil håndheve våre lover på en hvilken som helst måte vi kan. Det betyr ikke noe hvilken status en person har. Poenget er at loven er lik for alle, sier Denise N. George til New York Times.
Statsadvokat Denise N. George holdt på onsdag en pressekonferanse om søksmålet, den kan du se på Facebook her. Her kan du også finne en pressemelding om søksmålet, samt selve søksmålet (pdf).
- Oppførselen til Epstein og hans kollegaer sjokkerer samvittigheten og forråder de dypeste prinsippene og lovene på Jomfruøyene. Dette har vært høyeste prioritet for denne administrasjonen siden jeg tok på meg jobben i april 2019. Jomfruøyene er ikke, og vil aldri bli, en trygg havn for menneskehandel og seksuelle utnyttelse. Vi vil holde ansvarlige de som bryter våre lover, uavhengig av politisk, sosiale eller økonomisk status. heter det blant annet i pressemeldingen fra Denise N. George.