Gå til sidens hovedinnhold

Jente (16) syk etter å ha spist rått dyrehjerte

Ble tvunget til å spise et rått dyrehjerte under en opptaksseremoni til et gymnassamfunn for jenter.

Drammen (NTB): Opptaksforestillingen gikk av stabelen på Bragernes Torg sist onsdag. Jentas foreldre var sjokkerte vitner til at ungdommene ble tvunget til å spise rå fisk, drikke snusvann og spise rått dyrehjerte, skriver Drammens Tidende.

Senere på onsdagskvelden ble jenta hentet av ambulanse, nedkjølt og med en allergisk reaksjon. Hun kom seg imidlertid og ble sendt hjem, men fredag ble hun dårligere, fikk blant annet høy feber og ble innlagt på isolat på sykehus, forteller faren.

- På bedringens vei
Sent søndag fortalte faren til jenta at legene fryktet at hun kunne være rammet av E.Coli, og at tilstanden var livstruende.

Mandag er imidlertid jenta på bedringens vei.

- Hun har en tarminfeksjon, men er ellers frisk og rask. Hun vil bli skrevet ut fra sykehuset i løpet av to til tre dager. Vakthavende lege sier at jentas tilstand ikke er livstruende, sier Eivind Kopland ved kommunikasjonsavdelingen ved Vestre Viken til Drammens Tidende.

Har du foto eller tips om saken - send til: vaktsjef@nettavisen.no

Han sier at E. coli er en av tingene legene tror datteren kan være rammet av.

Rektor Ellen Kathrine Winstrup sier hun ikke får stoppet opptaksprøvene til foreningen fordi dette foregår utenfor skoletid og har ikke noe med skolen å gjøre. Men hun har ikke noe til overs for opptakskravene som hun mener ødelegger skolens rykte.

- Frivillig
Heller ikke politiet vil gjøre noe for å stoppe opptaksprøvene.

- I forbindelse med at jenta ble hentet av ambulanse, var vi oppe ved Klokktjern, der opptakene foregikk på kvelden. Alt var stille og fredelig, og vi hadde ingen grunn til å gripe inn, sier politiførstebetjent Jan-Henrik Håkestad til Nettavisen.

- Så lenge opptaksprøvene er preget av frivillighet, er det lite vi kan gjøre.

Håkestad påpeker i tillegg at de første indikasjonene gikk på at jenta hadde fått en allergisk reaksjon, og at det således heller ikke var grunn til å tro at jentene på opptaksprøvene bevisst ble tvunget til å spise noe som kunne være farlig.

Kritisk til voldepisoder
Imidlertid stiller han seg sterkt kritisk til påståtte voldsepisoder på Bragernes Torg.

- En journalist i Drammens Tidende tipset oss om at det skal ha blitt utøvd vold som en del av opptaksprøvene. Jentene skal ha blitt testet med hensyn til hvor mye smerte de tålte. Vold i det offentlige rom er helt uakseptabelt, uavhengig av rammene, sier Håkestad.

- Vil dere vurdere å opprette sak på dette?

- Vi har ingen vitner som har stått frem, og ingen som har anmeldt det. Hadde vi hatt det, er dette helt klart noe vi ville vurdert å opprette sak på.

Belønningen for bestått opptaksprøve er å få være med på fester som er lukket for andre.

Lang studentersamfunnstradisjon
Drammen videregående skole har lang tradisjon for studentersamfunn. Allerede i 1850 ble den mannlige foreningen for elever ved skolen - Fraternitas - opprettet. Den gang var ønsket å ha en forening fundert på lyrikk og brorskap, og som fungerte som en motvekt til «lærertyranniet».

Kvinnelige elever var ekskludert fra foreningen, og i 1911 stiftet de derfor et kvinnelig motstykke, Gevjon.

Studentersamfunnene har også tidligere blitt kritisert for de brutale opptaksprøvene.

Les også disse sakene:

(©NTB)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021