Gå til sidens hovedinnhold

- Jentene har like mye skyld

- De er jo opphavet til den stygge handlingen til Tor Johannes Helleland.

Ola Ødegaard, leder i stiftelsen Rettferd for taperne, mener jentene på bildene Høyre-politiker Tor Johannes Helleland skal ha stjålet eventuelt er like skyldige som Helleland, skriver Oppland Arbeiderblad.

Det var forrige helg VG avslørte at en Høyre-mann skal ha stjålet bilder fra flere jenters private dataområder og publisert dem på nettet. Mannen viste seg å være 23 år gamle Tor Johannes Helleland fra Drammen.

I går mottok OA et lesebrev fra tapergeneral Ola Ødegaard, hvor han går langt i å legge skyld på de avbildede jentene.

Les: Drammen-politiker innrømmer hacking

Jentene er like skyldige
Når OA ringer Ødegaard for å få klarhet i hva han mener med lesebrevet, er beskjeden den samme.

– Jeg mener det jeg skriver; jentene er like mye skyldige i dette som han. Hvorfor lar man seg i det hele tatt fotografere naken? sier Ødegaard.

– Hva tenker du om at bildene aldri var ment for offentligheten – at de var jentenes private bilder og at Helleland skal ha stjålet dem?

– Det er greit nok det, men hvorfor lar man seg fotografere naken i den verden vi lever i dag, hvor ting spres så fort? spør Ødegaard. Han legger til at han synes det er ille det Helleland skal ha gjort.

Les: - Jaktet på norske jentebloggere

(Saken fortsetter under bildet)

En menneskerett
Sanna Sarromaa, postdoktor og kjønnsforsker ved Høgskolen i Lillehammer, sier hun kjenner igjen argumentasjonen fra voldtektsdebatten.

– Det er en «blame the victim»-argumentasjon. Her har jentene ikke gjort noe galt, sier Sarromaa.

Hun understreker at hver og en er i sin fulle rett til å ha nakenbilder av seg selv til privat bruk.

– Hva folk tar bilder av, om de tar det nakne, er det en menneskerett å gjøre om de vil det. Her har jentene tatt bilde av sin egen kropp. Når en person kommer inn og stjeler dem, er ansvaret fullt og helt på den personen, sier Sarromaa.

Stjålet fra nettkontoer
Området bildene skal ha vært stjålet fra, er såkalte iCloud-kontoer. Det er private databaser på internett for bilder og andre filer som kun eier i utgangspunktet skal ha tilgang til.

En av jentene fortalte i VG Helg forrige helg at hun nå er svært fortvilet.

– Dette var bilder som bare jeg, og ingen andre, skulle se. Det var ingenting jeg hadde lagt ut noe sted selv. Det verste var likevel at denne mannen hadde hatt full kontroll over livet mitt i nesten et år, fortalte jenta til VG.

Tapergeneral
Stiftelsen Ola Ødegaard er leder for, Rettferd for taperne, oppgir på sin nettside at «målsettingen er å hjelpe ulike utsatte grupper som opplever seg som tapere, og som har vært utsatt for feilplassering i skolehjem, barnehjem og fosterhjem, seksuelle overgrep og mangelfull skolegang.»

Ødegaard startet stiftelsen i 1993.

Les flere saker i Oppland Arbeiderblad her.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken