Rettssaken mot den overgrepstiltalte legen fra Hedmark startet mandag. Ti unge jenter vil vitne i den omfattende saken.

- De skammer seg enormt. Dette er svært vanskelig for dem, mye fordi de er blitt eldre og har langt større skamfølelse nå enn den gangen bildene ble tatt, sier Inger Johanne Reiestad Hansen, til Hamar Arbeiderblad.

Hun skal representere de 23 fornærmede jentene i retten. I tillegg til jentene, er 21 menn trukket inn i saken.

Legen er tiltalt for tilsammen 77 straffbare forhold. Da retten startet i dag, erkjente mannen bare 11 av disse, melder Dagbladet.

Dette erkjenner legen:

  • 39-åringen erkjenner skyld for å ha lurt ni jenter til å sende ham nakenbilder av seg selv.
  • Mannen erkjenner å ha filmet en person i dusjen på Savalen hotell på Tynset i mars i 2010.
  • Han innrømmer også å ha lurt en mann til å gi ham 25 000 kroner for ikke å gå til politiet.

Presset til seksuelle handlinger
En rekke tenåringsjenter har blitt presset til å utføre seksuelle handlinger med seg selv for så å ta bilde av det og sende det til legen.

Det er ventet at jentene vil fortelle om at de fikk tekstmeldinger på mobilen av det de trodde var en ung tenåringsjente, og at de etter hvert sendte nakenbilder av seg selv, ifølge NTB.

Politiet har funnet bildebevis på mobiltelefoner beslaglagt hos legen.

Flere av jentene er yngre enn 16 år, og derfor bil det bli spilt av dommeravhør av deres forklaring.

Med unntak av jenta som ble befølt på operasjonsbordet og jenta som ifølge tiltalen skal ha hatt sex med legen da hun var bare 15 år, har ingen av jentene hatt personlige møter med 39-åringen, skriver Hamar Arbeiderblad.

Tiltalen utvidet
Statsadvokaten har tatt i bruk voldtektsbestemmelsen i straffeloven når det gjelder fem unge jenter tiltalte skal ha utnyttet, men den 39 år gamle legen nekter straffeskyld for voldtekt.

- Det er grunn til å understreke at det dreier seg om kontakt med mobiltelefon, ikke overgrep i fysisk forstand. Spørsmålet vil være i hvilken grad man er klar over at man begår et overgrep når det benyttes mobiltelefon og piken befinner seg på et helt annet sted, sier 39-åringens forsvarer, advokat Krister Øie Braute, til NTB

Få dager før rettssaken starter, ble tiltalen utvidet. Mannen skal flere ganger hatt samleie med ei jente som var yngre enn 16 år.

Bistandsadvokaten varsler at hun vil be om oppreisning på mellom 30.000 og 200.000 kroner.

Innrømmelser
Den 39 år gamle legen ble pågrepet i oktober i fjor mens han var på jobb ved Norsk Luftambulanses base på Dombås. Så langt har legen innrømmet å ha skaffet seksualiserte bilder av noen av jentene, samt forsøk på utpressing av en mannlig millionær fra Sunnmøre.

Han tiltales også for utpressing av 14 menn, samt forsøk på utpressing av ytterligere syv menn. Statsadvokaten tiltaler også mannen for å ha hatt 11.000 bilder og filmer av seksuelle overgrep mot barn.

Aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe vurerer å legge ned påstand om forvaring inntil ti år.