Gå til sidens hovedinnhold

- Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten, har de sugd noen av gutta, hatt sex, blitt utnyttet

Politiet advarer om russetiden:

Politileder med klar oppfordring: Russetiden er for russ, ikke 15-16-åringer.

Leder for ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon i Oslo, Johan Benitez, ber russen om å tenke seg om.

- Vi finner unge jenter på russebussene, en del av dem 15–16 år. De vet ikke hvor de er, de har ikke penger til å komme seg hjem, og nesten ikke klær. Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten, har de sugd noen av gutta, hatt sex, blitt utnyttet. Stup fulle. Dette er ikke ok, sa politilederen til elever under et besøk på Ullern videregående skole tidligere denne måneden, skriver lokalavisen Akersposten, som var til stede under besøket.

Har du tips i saken - ta kontakt med nettavisen på tips@nettavisen.no

Holdt foredrag

Benitez påpeker overfor Nettavisen tirsdag at han ikke retter noen pekefinger mot russen, men at han er opptatt av at russefeiringen skal bli en trygg og god feiring for alle. Oppfordringen er å være en «kjernekar» og en «kjernejente» og passe på hverandre.

- Jeg ønsker disse ungdommene så inderlig vel. Jeg vil ikke at en liten del av livet skal påvirke dem negativt, og det skjer ting i russetiden som ellers ikke ville skjedd, sier han til Nettavisen.

Norges største foreldremøte

Politiet inviterte også i midten av april til «Norges største foreldremøte» om russetiden, direkte på Facebook.

I fjor la Ungdomsavsnittet ut et innlegg til russeforeldre der de ba dem passe på. Akersposten skriver om russeknuter som handler om å ligge med syv personer på like mange dager, om trekant-sex og belønning for å ligge med russestyret.

I mars skrev Drammens Tidende (krever abonnement) om mindreårige som blir med på rulling med russen, der seksuelle tjenester kan være inngangsbilletten.

I februar skrev flere medier om et skjema laget av russ i Porsgrunn der unge jenter måtte svare på spørsmål om vekt og seksuell erfaring for å få «rulle» med russebussen, skrev blant andre NRK.

- Tenk dere om to ganger

Mandag kveld la arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ut et innlegg på Facebook der hun henviste til saken om politileder Johan Benitez sitt skolebesøk. Samtidig kom hun med en klar oppfordring til årets russ og deres foreldre:

«Det er mye som vil virke gøy og smart de neste ukene, men som vil gi anger i bøtter og spann i etterkant. Garantert! Det er bare å se på russeknutene. Noen vil oppleve overgrep og voldtekt. Andre blir voldtektsmenn. Så kjære Russ; ha det gøy, men ta vare på hverandre, tenk dere om to ganger og vær en kjernekar. Og la 15-16 åringene være igjen hjemme.»

Les også

Politiets Facebook-melding: Kjære russepappa

- Det skjer ting når russedrakten kommer på

En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for alkovettorganisasjonen «Av-og-Til» blant fjorårets avgangselever fra Videregående, har vist at 1 av 3 opplevde drikkepress i russetiden, og hver sjette russejente sier hun opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet. Halvparten mente alkohol preget russetiden for mye.

Politileder Johan Benitez forteller at store deler av politiloggen i mai handler om saker relatert til russen. Han påpeker at det skjer mye bra i russetiden, men ber russen tenke seg om og være bevisste på hvem de ønsker å være, skriver Akersposten.

– Det skjer ting når russedrakten kommer på, som om det er en supermann-drakt, og dette vil jeg at dere skal ta litt inn, sier Benitez blant annet til forsamlingen på Ullern, ifølge Akersposten.

– Ikke la det skje ting i denne dressen som ellers ikke ville skjedd.

Les også

Det er på tide med en ny generasjon russ

Les også

Stor suksess med feministisk russekampanje

Kommentarer til denne saken