Gå til sidens hovedinnhold

Jentene som forsvarer Norge

– Kjønnsnøytral verneplikt er midt i blinken for Norge. Vi som skal være det mest likestilte landet i verden, burde ikke gjøre forskjell på kjønn når det kommer til militærtjeneste.

OSLO: I kjølvannet av Stortingets vedtak om kjønnsnøytral verneplikt i Forsvaret snakker Celine Høitomt (18) og Julie Wold Østrøm (19) om mindretallet av jenter i Forsvaret.

Celine Høitomt (18) har fått tildelt plass i Sambandsbataljonen i Bardufoss til høsten og forventningene hennes til det kommende året er mange.

– Det er mye jeg gleder meg til. For det første gleder jeg meg til å flytte ut og komme til et nytt sted hvor jeg ikke kjenner noen. Videre håper jeg på å skape et bredt nettverk over hele landet. I Forsvaret blir man utfordret på både det fysiske og mentale plan, og jeg tror det er en opplevelse man vokser mye på.

Blir jente i mindretall

Selv om forsvaret er en svært mannsdominerende arbeidsplass tror ikke Celine det vil bli noe problem for henne.

– Jeg tror jeg vil passe greit inn i guttemiljøet i forsvaret. Det kan sikkert bli litt slitsomt til tider, ettersom gutter har litt andre interesser, men allikevel opplever jeg gutter som inkluderende og hyggelige mennesker.

Tanken på å samarbeide tett med så mange menn kan være skremmende, men Celine regner med at noen bekymringer er helt normalt.

– Jeg er jo litt redd for at jeg kan bli et irritasjonsmoment for guttene siden jeg ikke har det samme fysiske utgangspunktet som dem. Llikevel tror jeg guttene vil lære seg å vise hensyn, og dermed tror jeg det blir bedre med tiden. Jeg er jo langt fra den eneste jenta på leir, så jeg vil jo ikke stå helt alene.

LES OGSÅ: «Skolen – fra institusjon til lekeplass»

– Kjønnsnøytral verneplikt er midt i blinken for Norge

Celine vil representere den siste generasjonen som må skrive under en egen viljeserklæring for å få verneplikt på lik linje som mennene. Hun er veldig klar på at det kun ligger positiv fremgang i den nye loven om kjønnsnøytral verneplikt.

– Jeg synes kjønnsnøytral verneplikt er midt i blinken for Norge. Vi som skal være det mest likestilte landet i verden, burde hvert fall ikke gjøre forskjell på kjønn når det kommer til militærtjeneste. Jeg forstår at jenter ikke har det samme fysiske utgangspunktet som gutter, men man må uansett gjennom en sesjon som tilsier om du er vernedyktig eller ikke.

LES OGSÅ: – På tide med en kvinnelig statsminister i Norge

Planen er en karriere innenfor Forsvaret

Celine har også noen planer for sin fremtidige karriere. Hun vil nemlig fortsette på en to år lang befalsutdanning i Hæren. Med tiden håper hun på å kunne jobbe seg oppover i systemet og øke graden sin.

Hun mener selv at hun ikke klarer en teoretisk utdanning som resulterer i en kontorjobb.

Forsvaret passer ikke for alle jenter – men Forsvaret passer heller ikke for alle gutter

Julies forventninger matchet realiteten

Julie Østrøm holder til på Rena hvor hun går operativ linje som en del av Hærens befalsskole. Hun gikk inn i Forsvaret fordi hun hadde et ønske om en utfordrende hverdag med nye mennesker og spennende og krevende opplevelser.

Flere av hennes forventninger til året i befalsskolen har så langt blitt innfridd.

– Jeg hadde forventet at tjenesten kom til å bli tøff men samtidig veldig gøy. Jeg forventet også at jeg kom til å bevege meg mye utenfor komfortsonen min, og lære mye om meg selv både som et individ og som leder.

– Så langt har jeg møtt på utfordringer som har testet meg både fysisk og mentalt. Jeg har kjent på kroppen hvordan det føles å være helt i kjelleren for å deretter føle meg helt på topp bare noen minutter senere. Jeg har også fått muligheten til å ta ansvar og kaste meg ut i ting jeg vanligvis aldri ville gjort.

LES OGSÅ: Russepresident: – Tør ikke tenke på hvor mange drittkommentarer som kommer i 2014

Opplever ikke machomiljøet som noe negativt

Julie er svært klar over at hun omgås langt flere menn enn kvinner daglig i tjenesten, men det har aldri brydd henne noe særlig.

– Det er definitivt flest gutter i Forsvaret, og en er i mindretall som jente. Men dette er noe av det som trigget meg til å velge Forsvaret i første omgang. Det er et tøft miljø som krever at en er villig til å gi litt faen og gutse.

– Dette er kanskje en typisk «guttegreie», men jeg får like mye respekt som guttene i troppen. Jeg ønsker ikke at det at jeg er jente skal være noen hindring for meg i tjenesten.

– Jeg ser heller på dette som en mulighet til å vise at hardt arbeid gir resultater, og at Forsvaret ikke nødvendigvis er noe tøffere for jenter dersom man legger inn litt innsats og tør å komme seg litt ned i gjørma.

LES OGSÅ: Prableen (19), Kristoffer (22) og Fabian (57): – Ikke født sånn, blitt sånn»

Anbefaler Forsvaret for jenter på det sterkeste

Det finnes mange gode grunner til å ville jobbe i Forsvaret selv om en er kvinne, dette er Julie svært klar på.

– Forsvaret er en kjempemulighet til å utfordre seg selv og oppleve masse nytt og spennende. Samholdet i Forsvaret er helt unikt uavhengig om man er jente eller gutt. Man bor sammen med mennesker fra alle deler av landet og de blir din nye familie i løpet av tjenesten. Hvis man er en jente som vil gjøre noe helt nytt etter videregående og som er glad i fysisk aktivitet og klar for å bevege seg litt utenfor sin egen komfortsone bør man absolutt velge å tjenestegjøre i Forsvaret.

En ting er sikkert:

– Som jente i Forsvaret er man avhengig av å være motivert og å kunne tåle litt juling, det er derfor rettferdig å si at Forsvaret ikke passer for alle jenter – men Forsvaret passer heller ikke for alle gutter.

LES OGSÅ: Sally (18): – Jeg har vært min egen verste fiende

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud