RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Andersen, Aleksander (Scanpix)

Jenter dropper befalsskolen

Sist oppdatert:
Forsvaret sliter med å rekruttere flere jenter. - Vi vil opprettholde prosentmålene, sier Grete Faremo.

Kvinneandelen på befalsskolen er fremdeles 15 prosent skriver Aftenposten i sin papirutgave fredag.

Øydis Dahl Sakshaug er eneste jente på sitt lag under opptaket til Hærens befalsskole på Evjemoen nord for Kristiansand.

De siste to ukene har hun tilbrakt på opptaksprøver til Hærens lederutdanning her.

- Jeg skulle egentlig bli flygeleder, men var ikke gammel nok. Så tok jeg førstegangstjenesten i GSV og fikk smaken av Forsvaret. Nå kan jeg ikke tenke meg noe annet, sier hun.

- Vil opprettholde prosentmål
Akkurat det kan de fleste andre. Forsvarsdepartementet bestemte i 2004 at det skulle være minst 25 prosent jenter i Forsvarets befalsutdanning og dette målet ble gjentatt i Stortingsmelding 36 fra 2006 og 2007. Andelen kvinner har derimot stått bom stille de siste fem årene og har knapt vært over 15 prosent.

- Jeg har fortsatt behov for å opprettholde prosentmålene, rett og slett for at vi både internt og for omverdenen skal bli minnet på at vi ikke har det mangfoldet Forsvaret trenger, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap).

Mange av jentene som søker lederutdanningen i Forsvaret, men som ikke møter, oppgir i mange tilfeller frykt for å ikke være godt nok fysisk forberedt som grunnen.

Kvinneandelen totalt i Forsvaret er i dag på 8,4 prosent.

- Ton ned det fysiske
Mange av jentene som møter ryker på de innledende fysiske testene.

- Vårt primære innspill er at vi må tone ned kravene til og betydningen av det fysiske. En god leder er ikke nødvendigvis den som løper raskest eller bærer tyngst. En god leder tenker kreativt og annerledes og er villig til å ta opp en diskusjon om veien videre. Slike tester er nesten fraværende i Forsvarets opptaks- og seleksjonsprosess, sier Frank Brundtland fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Han er leder av prosjektet «Forskning på årskull» og dette er en del av Forsvarsdepartementets satsing for å øke kvinneandelen.

Tilbake på Evjemoen står Kaptein Carina Theres Arntzen som til syvende og sist skal bestemme om Sakshaug kommer igjennom nåløyet til utdanningen.

- Jeg mener fokuset må være å få rett person på rett plass. De må slutte å mase om prosenter. Da vil sånne som Sakshaug komme av seg selv. Og vi trenger dem, sier Arntzen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere