*Nettavisen* Nyheter.

Jenter har det bedre uten kjæreste

Mens unge gutter trives best når de har kjæreste er det stikk motsatt for jentene, sier en ny undersøkelse.

22.09.03 09:59

Jenter i 15-16-årsalderen føler seg triste, motløse og nervøse. I tillegg har de oftere søvnproblemer, mangler oftere appetitt og er oftere misfornøyde med vekten sin enn det gutter er, skriver Dagsavisen ifølge ANB.

Store kjønnsforskjeller
Hver tredje gutt mot hver fjerde jente beskriver helsen sin som god, viser en undersøkelse utarbeidet av forskere ved Det danske folkehelseinstituttet.

Ifølge forsker Karin Helweg-Larsen er rapportens konklusjoner også relevante for norske jenter og gutter i samme alder.

– Selv om de nordiske landene er kommet langt i likestillingsarbeidet, ligger mye av kjønnsforskjellene i hvordan jenter oppdras og sosialiseres inn i samfunnet. Vi oppdras til å ta hensyn til hva andre mener om oss, våre handlinger og hvordan vi bør være, sier Helweg-Larsen.

Eldre kjærester påvirker selvtilliten
Ifølge forskeren styrker rapporten antagelsene om at jenter har dårligere selvtillit enn gutter.

– Mange av kjønnsforskjellene er vanskelige å forklare. For eksempel mistrives de jentene som har kjæreste mer enn de jentene som ikke har kjæreste. Det stikk motsatte gjelder for gutter. Hvorfor det er slik, er vi ikke sikre på, sier Helweg-Larsen.

Jenter i 15-16-årsalderen er tidligere kjønnsmodne enn gutter. Derfor velger de oftere eldre kjærester. Dette kan føre til engstelse og usikkerhet, noe som påvirker selvtilliten og egen oppfatning av hvor god helsen er.

Fysisk aktivitet kan være avgjørende
Gutter derimot har gjerne yngre kjærester, og føler seg kanskje derfor mer ovenpå, tror forskeren.

Jenter med kjærester deltar mindre i fysiske aktiviteter. For gutter er det stikk motsatt. Men felles for begge kjønn er at de som er lite fysisk aktive, oftere føler seg nedfor og utilstrekkelige, og oftere har et dårligere forhold til foreldrene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.