Gå til sidens hovedinnhold

– Jenter trenger jenter!

Fanny Lykke startet Mamacitas i 2011 for å gi jenter i rap- og graffitimiljøet starthjelp i et mannsdominert miljø.

TORSHOV: – I mange år har jenter i litt for stor grad vært support og støtte for rap- og hiphopgutta. Jeg savnet selv et hiphop-miljø for jenter da jeg var yngre, sier selve Mamacitas, Fanny Lykke, som rett og slett har skaffet seg selv en fulltidsjobb som frivillig.

Jenter for jenter

Fanny er 26 år, ser ut som en tenåring, og har altså tatt ansvar for å hjelpe jenter som vil noe og trenger et nettverk.

– Jenter trenger jenter, og det er så bra å se hvordan de støtter hverandre og gjør hverandre gode. Jenter trenger nok oftere bekreftelse utenfra på at det de gjør duger i massevis, særlig når de beveger seg i en tradisjonell "gutteverden". sier Fanny, og legger til hvor kult det er å se jentene på scenen og i studio, se at de får det til.

GSF (Gamlebyen Sport og Fritid), scenen Morradi, Dat Musics studio og Melahuset, der Mamacitas har et lite kontor, er sentrale steder der Fanny jobber.

På GSF er gatekunst i fokus, mens scenen Morradi, som er fast på Musikkfest Oslo, jobber jentene frivillig og bidrar med dekorering, samt finner jenter med interesse for hiphop.

Aller viktigst er kanskje workshopene, som arrangeres året rundt.

"Skitzo"

Det var på sommerens tekstworkshop at Renate Oksavik, aka Bini, Victoria Gustavsen, aka Vicki og Linda Vidala, aka Linda Longtime traff hverandre, og det ble det låt av – laget i løpet av en helg.

– Veldig intensivt og veldig, veldig gøy, sier Linda.

"Skitzo" med video ble sluppet 25. oktober på indilabelet Dat Music.

– Jeg er i utgangspunktet ikke noe rappejente, og vi tre har ganske forskjellig musikalsk bakgrunn, men nysgjerrigheten til rap har vi felles, og dette har vært gøy, sier Renate og smiler bredt.

DittOslo treffer jentene samme dag som video og låt slippes, så det er selvsagt stor spenning rundt hvordan den vil gå.
En gledesmelding tikket inn dagen etter intervjuet og meldte om over 5000 views første døgn. Det lover godt.

Gatekunst

Fanny har fått en god hjelper og medsammensvoren i Martine van Oslo – praktfullt navn! – som nå er ansvarlig for gatekunstdelen hos Mamacitas.

– Hun er en finfin hjelp og støtte for meg, sier Fanny.

– Vi har vært ute en vinternatt før, Fanny og jeg, sier Martine og gliser.

– Vi har begge opplevd å være alenestående jenter i harde miljøer, lært å bruke albuene for å komme frem, og ønsker begge å gjøre det litt lettere for de jentene som kommer etter oss, sier Martine.

Mamacitas er åpent for alle jenter uansett alder, men når det gjelder graffiti har Martine satt en nedre aldersgrense på 13 år.

– Det er fordi vi vil at graffitijentene skal være store nok til å forstå lovverket rundt gatekunst.

Hittil har mer enn 100 jenter vært innom Mamacitas, og Fanny har planer.

– Vi jobber med å få Mamacitas spredd ut over hele landet, og jobber med en svensk søsterorganisasjon om samarbeid. For jenter som har lyst på kontakt; gå inn på facebooksiden vår, mamacitas.oslo.