*Nettavisen* Nyheter.

Jenter utsettes for massevoldtekt

Foto: Andres Leighton (AP)

Barn helt ned i toårsalderen blir voldtatt i teltbyene.

18.03.10 09:29

Teltbyene utenfor det jordskjelvrammede Port-au-Prince i Haiti har nesten blitt en frisone for voldtektsmenn som overgriper seg på kvinner og barn.

- Det vi får vite av våre kolleger er at kvinnene er veldig engstelige hele tiden. Kvinnene bor veldig utsatt til, fordi de bor i telt som er laget av laken og håndklær. Det går historier om menn som kommer med våpen om kvelden og henter ut kvinner og jenter og voldtar dem, sier generalsekretær i CARE, Marte Gerhardsen, til Nettavisen.

Kvinner og barn helt ned i toårsalderen er blitt offer for voldtektsmenn som opererer i de store teltbyene, melder nyhetsbyrået AP.

- Voldtok meg etter tur
Ofrene er allerede traumatisert etter å ha mistet sine kjære og sine hjem i jordskjelvet som rammet det fattige landet 12. januar. Mange av de unge ofrene har mistet foreldrene sine og står igjen uten nær familie.

- De tok tak i meg, holdt hånden foran munnen min og de tre voldtok meg etter tur, sier en 21 år gammel nybakt mor til nyhetsbyrået AP.

- Jeg følte skam. Vi er redde for at folk skal finne det ut og sky oss, sier 21-åringen.

Jenta lider av underlivssmerter som trolig skyldes infeksjoner hun fikk etter voldtekten.

21-åringen sier hun og babyen, som ble født to dager før jordskjelvet, ikke har fått noe mat fordi mennene som deler ut kupongene krever seksuelle tjenester i bytte mot nødrasjonene.

Får mat i bytte mot sex
En ny rapport slår fast at dette er en praksis som preger flere av de overfylte leirene.

«Det er spesielt unge jenter som må forhandle med sex for å få ly fra regnet og tilgang på mat», lyder en rapport som er utarbeidet av Interuniversity Institute for Research and Development in Haiti.

CARE jobber mye med å sikre situasjonen for denne utsatte gruppen ved blant annet å trygge boliger og områder der kvinner ferdes alene. I tillegg jobber organisasjonen med holdningsskapende arbeid for å bevisstgjøre myndighetene og det lokale politiet på det omfattende problemet.

Videre blir det opprettet voldtektsmottak hvor ofrene kan få oppfølging.

Svært utbredt
Omfanget av voldtektene er ennå uklart, men ifølge CARE er det svært omfattende.

- Vi vet at det er veldig stort. Selv før jordskjelvet var voldtekt mot kvinner veldig utbredt i Haiti. I en FN-rapport fra 2006 sa de at halvparten av kvinnene i slummen i Port-au-Prince var utsatt for voldtekt. Og situasjonen har blitt verre etter jordskjelvet, sier Gerhardsen.

- Men dette med voldtekter er ikke spesielt for Haiti. Vi ser det andre på steder hvor samfunnene har rast sammen. Vi ser det i Kongo, vi ser det på Sri Lanka og vi så det på Balkan, understreker hun.

Flere av voldtektene er blitt rapportert til FN, som har utplassert styrker for å patruljere i flyktningleirene. Likevel begås det grusomme handlinger mot barn og kvinner.

Eksemplene på massevoldtektene er mange.

Barn (2) behandles for gonoré
I en flyktningleir i Petionville utenfor hovedstaden ble en syv år gammel jente behandlet mandag etter å ha blitt utsatt for voldtekt. En to år gammel jente ble voldtatt i samme leir to uker tidligere, ifølge nyhetsbyrået AP. Toåringen blir nå behandlet med antibiotika mot gonoréinfeksjon i munnen.

I tillegg er det flere forbrytere på rømmen som skjuler seg i de overfylte teltbyene, deriblant en drapsmann.

- Men ingen tør å si noe fordi de er redde. De er redde for de kriminelle og de er redde for politiet, sier menneskerettighetsforkjemper Fritznel Pierre, som bor i leieren, til nyhetsbyrået AP.

Giverkonferanse
Haitiske myndigheter har i samråd med internasjonale giverorganisasjoner anslått at kostnadene for gjenoppbygging av Haiti vil koste 11,5 milliarder dollar, noe som tilsvarer 67 milliarder kroner i dagens kurs.

Gjenoppbyggingsplanene vil bli presentert på en giverkonferanse 31. mars, melder BBC.

Det er anslått at 220.000 mennesker har mistet livet i jordskjelvkatastrofen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.