Gå til sidens hovedinnhold

Jernbaneverket kaster Berit (75) ut av hjemmet sitt

På grunn av en ny tunnel skal Jernbaneverket demontere Berit Waldes hus. Så skal de sette det opp igjen 20 meter unna. Men Walde får ikke flytte tilbake.

Hun fatter ikke hvorfor, skriver Bergensavisen.

Berit Walde (75) ønsker å beholde huset sitt i Kalfarveien i Bergen. Jernbaneverket sier nei.

Om noen dager skal 75-åringen kastes ut av hjemmet.

Og når huset er satt opp igjen, kan hun eventuelt få lov til å kjøpe det tilbake.

Fortvilet
På toppen av dette er hun idømt å betale nesten 52.000 kroner i saksomkostinger for anken i utkastelsessaken som hun tapte for Jernbaneverket. Dette er påanket til Gulating lagmannsrett, opplyser advokaten til Walde, Stig Harris.

- Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke kan få beholde huset jeg har bodd i hele livet og som har vært i familien min i fire generasjoner, sier Berit Walde.

75-åringen er fortvilet. I over to år har hun vært i forhandlinger med Jernbaneverket. Huset hennes må bort for å gi plass til ny jernbanetunnel gjennom Ulriken.

- Prosessen har vært forferdelig for meg og har vært svært negativ for helsen min. Det er forferdelig slitsomt, jeg får ikke fred, men må gå på igjen og igjen. Det er vel ingen som forstår hvorfor jeg holder ut i denne saken, sier Walde.

- Stor verdi
Huset er opprinnelig fra 1700-tallet, og skal på grunn av antikvarisk verdi ifølge reguleringsplanen ikke rives.

I stedet skal det demonteres og settes opp igjen på en tomt cirka 20 meter unna der det står i dag. Grunnmuren skal stå igjen der huset i dag står.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Forhandlingene med Jernbaneverket har vært en tøff prosess for Walde, som sliter med flere helseproblemer. Hun føler ikke at hennes ønsker blir forstått.

- Jeg har sagt fra dag én at jeg vil beholde huset. Jeg var opptatt fra starten av å få informasjon om det praktiske rundt det å demontere og sette opp huset igjen. Huset er mer verdt for meg enn det takstmannen og Jernbaneverket sier det er verdt, sier hun oppgitt.

- Ikke mulig å få til
Jernbaneverket sier at de har forsøkt å komme til en minnelig ordning med Walde, slik de har fått til med de øvrige beboerne som berøres av utbyggingen.

- Hun ønsker primært å flytte inn igjen i boligen når den er gjenoppført. Det mener vårt jurister er vanskelig å få til juridisk sett, sier prosjektleder i Jernbaneverket for utbyggingen Arna-Bergen, Hans-Egil Larsen til BA.

Det er denne forklaringen Walde har store problemer med å fatte:

Årsaken til at juristene Jernbaneverkets jurister mener det ikke lar seg gjøre å la Walde beholde huset, er nemlig «stor grad av usikkerhet», sier Larsen.

- Det kan i verste fall være snakk om ti år før huset er ferdig gjenoppført. Da kan kommunen ha andre planer for området. Det er også usikkert hvor mye av boligen som blir bevart og i hvilken form det blir gjenbygget.

Huset skal selges
Da Jernbaneverket ikke ville akseptere at Walde fikk beholde huset sitt, gikk de til ekspropriasjonssak mot Walde.

- Bergen tingrett skal vurdere om vilkårene for ekspropriasjon er til stede og utmåle eventuell erstatning, sier Waldes advokat, Stig Harris.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Ingvild Eikeland i Jernbaneverket har de prøvd hardt å unngå ekspropriasjonssak.

- Vi har blant annet hatt en takstmann inne som begge parter har vært enige om å bruke. Vi har tilbudt Walde mer enn taksten for huset, og mener det var et raust tilbud, sier Eikeland til BA.

Men Waldes egentlige ønske - å få flytte tilbake til huset sitt når det er gjenoppbygget - har hun ikke fått tilbud om.

- Hva skal skje med huset når det er ferdig gjenoppbygget?

- Da skal det selges, sier Eikeland.

- Berit Walde står eventuelt fritt til å kjøpe huset dersom det skal selges som et bolighus, tilføyer Eikeland.

Haster å kaste henne ut
Ekspropriasjonssaken er ennå ikke avgjort. I mellomtiden har Jernbaneverket gått til Namsfogden og bedt om at Walde må kastes ut av boligen sin.

Bergen tingrett har avgjort at Namsfogden kan gjennomføre utkastelsen, forklarer advokat Harris.

Årsaken til at Jernbaneverket nå går til det skrittet å få Berit Walde kastet ut, er rett og slett hastverk.

- Vi har undertegnet kontrakt med entreprenør og må ha tilgang til stedet for ikke å forsinke fremdriften i prosjektet, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Eikeland.

- Beklagelig
- Jeg må understreke at det er sterkt beklagelig at vi er havnet her. Vi ønsker ikke å gå så hardt ut, men har prøvd det meste for å få en minnelig løsning i saken - sett fra vårt ståsted, sier prosjektleder i Hans-Egil Larsen.

Prosjektlederen understreker at det ikke blir satt i gang arbeid på boligen til Walde før ekspropriasjonssaken er avgjort. Prosjektet har måttet gjøre noen omdisponeringer for å unngå forsinkelser.

- Arbeidene starter i Kalfarveien 99 og så håper vi å kunne fortsette med arbeidet på boligen til fru Walde, sier Larsen.

- Ikke noe sted å bo
- Jeg har ikke noe annet sted å bo når Namsfogden kommer den 27. mai, og jeg har ikke midler til å flytte, for jeg har jo ennå ikke fått noen penger for huset mitt, sier Walde fortvilet.

- I tillegg har jeg fått en regning på nærmere 52.000 kroner for saksomkostningene i utkastelsessaken, som vi tapte, sier hun til BA.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Hun har fått tilbud fra Jernbaneverket om en erstatningsbolig et annet sted i Kalfarveien. Men av helsemessige årsaker takket Walde nei til boligen i andre etasje uten heis.

- Dette har jeg fått bekreftet fra fastlegen min. Jeg bruker ikke andre etasjen i huset mitt, sier 75-åringen.

- Det stemmer at Berit Walde har fått tilbud fra oss om halvparten av en horisontaldelt tomannsbolig med adkomst via en ordinær trapp. Vi mener det er en fullgod erstatningsbolig, sier Eikeland.

Tilbud under gjenkjøpsverdi
Walde mener at dersom det ender med at hun ikke får beholde huset etter at det er satt opp igjen, bør hun få gjenkjøpsverdien av huset, altså den summen det anslagsvis vil koste å kjøpe en tomt og bygge en tilsvarende bolig i samme område.

Ifølge Walde har en takstmann anslått kostnaden for dette satt til litt under 6,2 millioner kroner.

Det foreligger i tillegg to verditakster på eiendommen på henholdsvis 3,2 millioner kroner og 4,1 millioner kroner.

- Jeg har aldri fått tilbud fra Jernbaneverket om gjenkjøpsverdien på boligen, men langt lavere tilbud, sier Walde.

- Kan du vente opptil ti år på å få flytte inn i huset ditt igjen om du vinner saken og det tar så lang tid å gjenoppbygge?

- Jeg har sagt i retten at jeg vil vente til huset er ferdig uansett hvor lang tid det tar. Jeg har fire barnebarn som begynner å bli voksne og som kan være interessert i å bo i et sentrumsnært og fint strøk, påpeker Walde, og tilføyer:

- I mellomtiden trenger jeg en sentrumsnær bolig å bo i som er på bakkeplan eller har heis og parkeringsplass.

Les flere saker i Bergensavisen

Kommentarer til denne saken