RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: STRINGER/IRAQ (REUTERS)

Jevnet bygning med dynamitt

Sist oppdatert:
Valgdagen startet med død og fordervelse. Flere barn drept.

Minst 38 mennesker er drept og flere titalls ble skadd i en rekke angrep i hovedstaden Bagdad i morgentimene søndag, melder The Times.

25 mennesker ble drept da to bygninger ble sprengt i luften med dynamitt, fire ble drept i ulike rakettangrep og ytterligere fire mennesker mistet livet i et bombeangrep.

Sikkerheten i Irak er satt på høy beredskap i forbindelse med parlamentsvalget som avholdes søndag. Landegrensene til Iran er blitt stengt, 200.000 soldater er mobilisert ut i gatene og det er lagt ned forbud mot å bruke kjøretøy på valgdagen i frykt for bruk av bilbomber.

- Vi er i en krigssituasjon. Vi opererer på en slagmark og våre krigere forventer det verste, sier generalmajor Qassim al-Moussawi, som er talsperson for de sikkerhetsansvarlige i Bagdad.

Styrke demokratiet
Statsminister Nouri Maliki har til tross for en rekke blodige angrep i forkant av valget, oppfordret alle irakere til å benytte stemmeretten fordi det vil styrke landets demokrati.

- Jeg ber dere om å benytte dere av demokratiet med bevissthet og gå til stemmelokalene for å delta aktivt i valget, sa statsministeren i en TV-tale, melder BBC.

Det meldes også om angrep i andre deler av landet. Likevel er det mange irakere som ikke lar seg skremme av opprørernes omfattende anslag. En tobarnsfar i den irakiske byen Azamiyah nekter å gi etter for opprørerne og terroristene.

- Jeg er ikke redd og jeg kommer ikke til å bli hjemme. Vi er nødt til å forandre på ting. Hvis jeg forblir hjemme og lar være å stemme, så blir situasjonen i Azamiyah forverret, sier tobarnsfaren til nyhetsbyrået AP.

Dagens valg er det andre parlamentsvalget siden Saddam Hussein ble styrtet under den amerikanske invasjonen i 2003.

Under forrige valg i 2005 ble Maliki valgt til statsminister, og det var de sjiamuslimske partiene som dominerte nasjonalforsamlingen.

Flere hundre dør hver måned
Voldshandlingene i Irak har avtatt de siste årene, men fortsatt gjennomføres det omfattende angrep i landet hvor hundrevis av irakere mister livet hver måned.

19 millioner stemmeberettigede irakere skal i løpet av søndagen velge 325 medlemmer av nasjonalforsamlingen blant 6200 kandidater fra 86 politiske partier.

Valglokalene åpnet klokken 05.00 norsk tid, og stenger klokken 15.

Utfordringen etter søndagens valg er å få til en forsoning mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer i nasjonalforsamlingen. Maliki ser an til å få en ny statsministerperiode, og de sjiamuslimske partiene vil trolig få majoriteten av setene i nasjonalforsamlingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere