Jevnet bygning med dynamitt

Foto: STRINGER/IRAQ (REUTERS)

Valgdagen startet med død og fordervelse. Flere barn drept.

07.03.10 18:13

Minst 38 mennesker er drept og flere titalls ble skadd i en rekke angrep i hovedstaden Bagdad i morgentimene søndag, melder The Times.

25 mennesker ble drept da to bygninger ble sprengt i luften med dynamitt, fire ble drept i ulike rakettangrep og ytterligere fire mennesker mistet livet i et bombeangrep.

Sikkerheten i Irak er satt på høy beredskap i forbindelse med parlamentsvalget som avholdes søndag. Landegrensene til Iran er blitt stengt, 200.000 soldater er mobilisert ut i gatene og det er lagt ned forbud mot å bruke kjøretøy på valgdagen i frykt for bruk av bilbomber.

- Vi er i en krigssituasjon. Vi opererer på en slagmark og våre krigere forventer det verste, sier generalmajor Qassim al-Moussawi, som er talsperson for de sikkerhetsansvarlige i Bagdad.

Styrke demokratiet
Statsminister Nouri Maliki har til tross for en rekke blodige angrep i forkant av valget, oppfordret alle irakere til å benytte stemmeretten fordi det vil styrke landets demokrati.

- Jeg ber dere om å benytte dere av demokratiet med bevissthet og gå til stemmelokalene for å delta aktivt i valget, sa statsministeren i en TV-tale, melder BBC.

Det meldes også om angrep i andre deler av landet. Likevel er det mange irakere som ikke lar seg skremme av opprørernes omfattende anslag. En tobarnsfar i den irakiske byen Azamiyah nekter å gi etter for opprørerne og terroristene.

- Jeg er ikke redd og jeg kommer ikke til å bli hjemme. Vi er nødt til å forandre på ting. Hvis jeg forblir hjemme og lar være å stemme, så blir situasjonen i Azamiyah forverret, sier tobarnsfaren til nyhetsbyrået AP.

Dagens valg er det andre parlamentsvalget siden Saddam Hussein ble styrtet under den amerikanske invasjonen i 2003.

Under forrige valg i 2005 ble Maliki valgt til statsminister, og det var de sjiamuslimske partiene som dominerte nasjonalforsamlingen.

Flere hundre dør hver måned
Voldshandlingene i Irak har avtatt de siste årene, men fortsatt gjennomføres det omfattende angrep i landet hvor hundrevis av irakere mister livet hver måned.

19 millioner stemmeberettigede irakere skal i løpet av søndagen velge 325 medlemmer av nasjonalforsamlingen blant 6200 kandidater fra 86 politiske partier.

Valglokalene åpnet klokken 05.00 norsk tid, og stenger klokken 15.

Utfordringen etter søndagens valg er å få til en forsoning mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer i nasjonalforsamlingen. Maliki ser an til å få en ny statsministerperiode, og de sjiamuslimske partiene vil trolig få majoriteten av setene i nasjonalforsamlingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.