Jevnt mellom største partier i Hellas

Aten (NTB-AFP): Venstrealliansen Syriza og konservative Nytt demokrati ligger nesten helt jevnt ifølge valgdagsmålingene i Hellas.

17.06.12 18:44

Målingene viser at Nytt Demokrati så vidt foran Syriza, men marginene er små. Nytt Demokrati ligger an til å få mellom 27,5 og 30 prosent av stemmene, mens Syriza vil få mellom 27 og 30 prosent, melder BBC. Sosialistpartiet PASOK ser ut til å få mellom 10 og 12 prosent.

Valget får stor oppmerksomhet fordi det blir ansett som en folkeavstemning om avtalen om kriselån som Hellas har inngått med EU, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Mens Nytt demokrati vil videreføre låneavtalen, avviser Syriza lånebetingelsene. Andre EU-land har truet med at Hellas vil bli nødt til å forlate eurosonen hvis ikke landet holder seg til låneavtalen, men Syriza har gjort det klart at de ønsker å beholde euroen.

Etter flere forsøk viste det seg å være umulig for partiene å danne en regjering i mai, og det knyttes derfor stor spenning til om hvorvidt den nye nasjonalforsamlingen vil klare å stable en regjering på beina.

Valgdagsmålingene viser også at Hellas' nynazistiske parti Gyllent daggry blir gjenvalgt til nasjonalforsamlingen. I det forrige valget fikk det høyreekstreme partiet nesten 7 prosents oppslutning, mens de nå ligger an til å ta mellom 6 og 7,5 prosent. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.