*Nettavisen* Nyheter.

Jihadister har åpnet ekteskapsbyrå

ILLUSTRASJONSBILDE: Kvinner som vil gifte seg med jihadister kan melde seg hos IS' ekteskapsbyrå i Syria. Kvinnene på bildet markerer sin støtte til islamsk jihad i Palestina 2013. Foto: Mohammed Abed (Afp)

Jihadistgruppen IS arrangerer nå både ekteskap og bryllupsreiser i Syria.

12.08.14 14:13

Den islamistiske jihadistgruppen IS, som blant annet praktiserer offentlig steining for utroskap, har nå åpnet sitt eget ekteskapsbyrå i byen Al-Bab i Aleppo provinsen i Syria. Det melder Syrian Observatory for Human Right (SOHR).

- Byrået er opprettet for single kvinner og enker som ønsker å gifte seg med IS-krigere, sier organisasjonen til nyhetsbyrået AFP.

Gruppen begynte å bruke navnet «Den islamske staten» (IS) etter at de 29. juni erklærte seg som kalifat i Syriske og Irakiske områder. Andre betegnelser som blir brukt om gruppen er ISIS, og ISIL.

Les også: Dette må du vite om ISIS

Klikk på bildet for å forstørre.

FEIRER: En IS-kriger veiver med gruppens flagg i en militærparade i Raqqa provinsen i Syria i 30. juni. Foto: Stringer (Reuters)


Arrangerte ekteskap og bryllupsreiser

SOHR, som holder til i Storbritannia, har blitt informert av lokale innbyggere i Syria om at de kvinnene som er interesserte i å gifte seg med en jihadist, blir bedt om å oppgi navn og adresse til byrået.

- Deretter vil IS-krigere komme å banke på døren deres for å offisielt spørre om de vil gifte seg med dem, sier SOHR.

IS har også begynt med turisme og arrangerer bryllupsreiser for både jihadister og civile som vil besøke ulike områder i kalifatet. To ganger i uken skal IS angivelig arrangere bussturer mellom Raqa i Syria og Anbar i Irak. Bussen bærer gruppens svarte flagg, og det spilles jihadist-sanger for passasjerene på hele turen.

Klikk på bildet for å forstørre.

IKKE OVERRASKET: Samlivsterapeut Andreas Løes Narum syns ikke det er rart at noen kvinner vil gifte seg med en jihadist, men tror ikke det er oppskriften på et lykkelig ekteskap. Foto: Privat

- Vil ha en kriger

Psykolog og samlivsterapeut, Andreas Løes Narum, syns ikke det er så rart at noen kvinner kunne tenke seg å gifte seg med en jihadist.

- Dette er et verdibasert valg. Det handler om å ville være med på denne kampen og uttrykke sympati for saken. Disse jihadistene er jo heltemodige på den måten at de er villige til å ofre livet sitt for en sak de tror på, og kvinnene som velger dette vil ha en kriger, men det er antagelig denne offerviljen som er det vesentlige, sier Narum.

Han poengterer at kvinner som velger å ta i bruk IS' ekteskapsordning, kan tidligere ha lidd tap som følge av krigen.

- Da kan det å velge en jihadist være en måte å søke en slags hevn på og ære minne om den man har mistet, samtidig som man er med på å sørge for at kampen fortsetter, sier Narum.

Samlivsterapeuten tror ikke denne formen vil være spesielt attraktiv for vestlige kvinner.

- Det er et røffere valg enn norsk eller vestlig nettdating. Det er noe nådeløst eller desperat i det som ligger i den kampens natur. Disse menneskene vil gjøre alt for den saken de brenner for, og det vitner jo om hvor viktig denne saken er for en rekke mennesker, sier Narum.

Men legger til at dette kanskje ikke er den beste ekteskapsoppskriften.

- Om ditt eneste kriterium er at han er jihadist tror jeg ikke det vil være tilstrekkelig for et lykkelig ekteskap, sier Narum.

Sex-jihadister

De siste par årene har media omtalt såkalt sex-jihad; kvinner som reiser til Syria for å ha sex med de muslimske hellige krigerne.

«Jihad al-nikah» er et kontroversielt konsept som tillater utenomekteskapelige seksuelle relasjoner, og anses av enkelte fundamentalistiske sunnimuslimer som en legitim form for hellig krig.

Denne formen for hellig krig er ikke offisielt bekreftet av IS, men da den tunisiske jihadisten Abu Qusay lot seg intervjue av Tunisisk TV i våres bekreftet han at dette forekommer.

HTML EMBED


Også tunisiske myndigheter har tidligere vært ute og bekreftet at unge muslimske kvinner har reist til Syria for gi sin støtte til de hellige krigerne.

- Etter å ha hatt sex i den hellige krigens navn kommer kvinnene hjem gravide, fortalte Tunisias innenriksminister Lofti Ben Jeddou parlamentsmedlemmene på en nasjonalforsamling i fjor, ifølge den britiske avisen The Telegraph.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.