Jimmie Åkesson fosser fram trass nye rasismeskandaler

PÅ FULL FART: Partileder for Sverigedemokraterna (SD) Jimmie Åkesson fortsetter fremgangen - tross en rekke rasismeskandaler - som har ført til at åtte av partiets kanidater har måtte gå. SD er nå ifølge en meningsmåling gjort av Sentio Research Sveriges tredje største parti. På nyhetsbyrået TTs gjennomsnittsmåling får partiet en oppslutning på 10,4 prosent, en fremgang på hele 4,7 prosentpoeng fra valget i 2010.

PÅ FULL FART: Partileder for Sverigedemokraterna (SD) Jimmie Åkesson fortsetter fremgangen - tross en rekke rasismeskandaler - som har ført til at åtte av partiets kanidater har måtte gå. SD er nå ifølge en meningsmåling gjort av Sentio Research Sveriges tredje største parti. På nyhetsbyrået TTs gjennomsnittsmåling får partiet en oppslutning på 10,4 prosent, en fremgang på hele 4,7 prosentpoeng fra valget i 2010. Foto: Ola Torkelsson (NTB scanpix)

Åtte av Sverigedemokraternas kandidater slutter etter nye rasismeskandaler. Men Jimmie Åkessons parti går mot et nytt brakvalg i helgen.

10.09.14 13:30

«Muslimene=moder jords kreftsvulst», skrev Per Klarin (54), kandidat i Lerum og Västra Götaland, på nettstedet Avpixlat.

- Fy faen som jeg hater islam, jeg orker ikke forholde meg til denne djevelens ideologi, skriver Kristina Nåvall (46) fra Lycksele.

Hetsen fra Sverigedemokraternas tillitsvalgte går utover både rom-folk, jøder, arabere, muslimer og innvandrere generelt.

- Send alle sigøynere ut av landet med totalforbud mot å vende tilbake, foreslår Åke Möller fra Västervik.

- Arabere har mer voldelige gener, mener Christoffer Dulny (30), partiets leder i Stockholm.

- Feilaktig bilde
Partileder Jimmie Åkesson har gjentatte ganger understreket at partiet har nulltoleranse for rasistiske eller hatefulle ytringer.

Avsløringene som Expressen og Researchgruppen har gjort de siste dagene, fører til at det blir satt nye, store spørsmålstegn ved holdningene til partiets tillitsvalgte.

Denne uken forsøkte Sverigedemokraterna (SD) nok en gang å distansere seg fra uttalelsene til en rekke av partiets kandidater. SD har varslet en egen hurtiggranskning av anklagene som rettes mot totalt ti partifolk.

- Det er beklemmende at et fåtall tillitsvalgte i partiet uttaler seg på en måte som gir et feilaktig bilde av hva slags parti vi er, sier Åkesson.

Aftonbladet skriver onsdag at fem av partiets kandidater har fått beskjed om å trekke seg, mens tre andre har sluttet frivillig.

- Kampanje
Statsviter Andreas Johansson Heinö tror ikke partiet påvirkes nevneverdig av de siste skandalene.

- Kortsiktig påvirker det nok ikke i det hele tatt. Det er snarere en bekreftelse på det vi allerede vet, og som partiledelsen allerede vet, om at SD har et grunnleggende rekrutteringsproblem, sier han til TT.

Også analytikere NTB har vært i kontakt med, bekrefter at partiet har store problemer med å fylle sine poster rundt om i kommuner og fylker. Jobben blir ikke enklere når ledende kandidater til en stadighet må trekke seg.

Partisekretær Björn Söder anklager mediene for en politisk kampanje.

- Dette kan påvirke våre velgere og innebære at vår troverdighet får seg en knekk, og det er vel også Expressens strategi her. Men jeg tror også folk blir forbannet og gjennomskuer at dette er en politisk kampanje mot partiet, sier han.

Tredje størst?
Likevel ser ikke velgerne ut til å hefte seg særlig ved de stadige skandalene.

På en fersk meningsmåling gjort av Sentio Research, får SD støtte fra 12,7 prosent av velgerne og er dermed Sveriges tredje største parti.

På nyhetsbyrået TTs gjennomsnittsmåling får partiet en oppslutning på 10,4 prosent, en fremgang på hele 4,7 prosentpoeng fra valget i 2010.

Alt tyder derfor på at partiet nok en periode kommer i den innflytelsesrike vippeposisjonen mellom den rødgrønne og den borgerlige blokken. Det betyr i praksis at de øvrige partiene må samarbeide på tvers av blokkene for å nekte SD reell innflytelse.

Den rødgrønne opposisjonens forsprang på de borgerlige har krympet kraftig på en rekke målinger de siste dagene. Likevel tyder det meste fortsatt på rødgrønn seier. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.