Gå til sidens hovedinnhold

Jo Benkow er død

- Han var en høvding, sier Høyre-leder Erna Solberg

NTB/Nettavisen: Høyre-politiker og tidligere stortingspresident Jo Benkow er død. Jo, eller Josef Elias, som han egentlig het, ble 88 år gammel. Han ble født 15. august 1924 i Trondheim.

Benkow tilbrakte sine siste dager på Diakonhjemmet Sykehus i Oslo, hvor han natt til lørdag sovnet stille inn med sin kone Annelise Høegh ved sin side.

– Det er en svært sørgelig bortgang. Han var en kraft i det norske samfunnet og en god representant for det jødiske samfunnet i Norge. Det er en sorgens dag i dag, sier forstander og leder for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo Ervin Kohn til NTB.

Benkow var stortingspresident, stortingsrepresentant og parlamentarisk leder i Høyre, og ble første gang stemt inn på stortinget i 1965.

Han ledet Høyre fra 1980 til 1984. Fra 1985 til 1993 var han stortingspresident.

– En av Høyres store høvdinger har gått bort
Høyre-leder Erna Solberg fant en lojal og forståelsesfull støttespiller og rådgiver i Jo Benkow. Lørdag formiddag sovnet han stille inn på Diakonhjemmet Sykehus i Oslo.

– Han var en av de store høvdingene i partiet. Nesten hele livet har han vært folkevalgt i Norge, og han var den sosiale arkitekten av velferdsstaten på konservative premisser. I tillegg har han hatt stor betydning utenfor partiet, gjennom sin evige kamp mot ekstremisme og fremmedfrykt, og for toleranse og åpenhet mellom mennesker, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Gjennom årene har Benkow vært leder, nestleder og parlamentarisk leder i Høyre. Han var en del av Høyre-bølgen på 1970 -og 80-tallet.

- Minnes med stolthet
Hans aller siste verv i Høyre var å dele ut Sjur Lindebrækkes menneskerettighetspris, og han var hvert år aktivt med i utvelgelsen av vinnerne.

– Han var en stor politiker og samfunnsdebattant for hele Norge. Han var utrolig lojal, og har stått opp for partiet i vanskelige tider, sier Solberg.

Benkow satt som stortingspresident da Solberg først kom inn som stortingsrepresentant.

– Han var en god støttespiller og rådgiver hele veien. Jeg har flere ganger fått tekstmeldinger av ham hvor han roser meg etter TV-opptredener eller lignende. Vi hadde sammenfallende meninger på mange områder. Høyre minnes Jo Benkow med stolthet, og partiets tanker går til hans familie og kona Annelise, sier Solberg.

Skei Grande: - Var raus
Venstre-leder Trine Skei Grande minnes avdøde Jo Benkow som en folkelig stortingspresident som var lett å like.

Hun vil spesielt trekke fram Benkow omtanke for minoritetene i Norge.

– Jo Benkow var en raus og sterk støttespiller for minoritetene, sier Grande.

Hun sier også at han var en representant for en sosialt varm og inkluderende politisk tenkning i Norge.

Benkow begraves på den jødiske gravlunden Østre Gravlund på Helsfyr i Oslo onsdag neste uke klokken 12, i tråd med jødiske skikker og ritualer.

Den siste tiden har Benkow bodd i en aldersbolig gjennom Det Mosaiske Trossamfund.

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken