Gå til sidens hovedinnhold

Jo, laderen kan spontant begynne å brenne

Brannvesenet skulle ønske at flere hadde delt videoer når dette skjer.

Videoen av laderen til Marius Aas Hast som brenner, blir ennå delt flittig selv om det er flere år siden han delte den på Facebook.

- La akkurat Ipaden til lading. Jeg gikk bare en tur på do, og da jeg kom tilbake på kjøkkenet så BRANT laderen min? Flaks at jeg gikk for å ta meg noe å drikke på kjøkkenet. Hadde planlagt å gå ut..! Da hadde det gått verre antar jeg, skrev Hast og rådet alle til å følge med når de lader sine elektroniske gjenstander.

En av kommentatorene tviler på at videoen er ekte, og mener at laderen ikke ser ut til å ha vært så slitt at den kan utvikle varmegang.

- Det er 100 prosent ekte. Jeg hadde ingen behov for å sette fyr på laderen, sier Hast i dag og sier at det ikke var noen synlige skader på ledningen som begynte å brenne.

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen ved Oslo brann- og redningsetat sier til Nettavisen at videoen synes å være reell, selv om han ikke kan si det sikkert.

- Jeg oppfordrer folk til å dele slike videoer når det skjer. Det er sikkert mange slike tilfeller som vi ikke kjenner til, sier Dalen. Hans klare råd er å lade mobilen om dagen når du har kontroll på den, og ikke gå eller sovne fra ladingen.

Faktaene

NRK skrev i høst at bare én av 6000 bygningsbranner de siste to årene kan spores tilbake til lading av mobiltelefon.

Faktisk.no skrev at blant 5685 bygningsbranner i Norge fra 2016 til juni 2018, var mobiltelefonen eller lading av mobiltelefonen nevnt som mulig brannårsak i ni tilfeller.

Vår krystallklare anbefaling er: Lad aldri produkter når du sover eller ikke er tilstede i hjemmet ditt!

Av disse ni tilfellene, ble fire etterforsket av politiet. I ett av de fire tilfellene, konkluderte politiet med at brannen startet som følge av lading av mobiltelefon.

Det hele hadde startet med en Dagbladet-artikkel (først omtalt i Trønder-Avisa) der brannsjef Håvard Bye og datteren Dina fortalte at hennes Iphone hadde eksplodert under lading.

- Lad aldri produkter når du sover

Likevel er brannvesenet opptatt av å advare mot lading av mobiltelefoner uten tilsyn.

- Vår krystallklare anbefaling er: Lad aldri produkter når du sover eller ikke er tilstede i hjemmet ditt!

- Vi er er opptatt av konsekvensene hvis det skjer, enn sannsynligheten for at det skal skje, sier branninspektør Dalen.

- Lading av produkter når man ikke er våken eller tilstede i boligen vil i verste fall kunne resultere i følgende:

1. Man våkner opp til et røykfylt soverom, hvor dosen av giftig brannrøyk en har fått i seg vil avgjøre de helsemessig skadene, eller i verste fall død, som følge av røykforgiftningen (mange har ikke røykvarsler på soverommet, og vil derfor ikke få et tidlig varsel ved en røykutvikling).

2. Man våkner opp til en brann i et annet rom i huset, som i verste fall kan sette rømningsveier ut av spill, med fare for store materielle ødeleggelser og spredningsfare i egen bolig, men også til nærliggende boliger. Igjen avgjøres størrelsen/konsekvensen av om man har røykvarsler i rommet hvor brannen har startet, og at man er tilstede slik at man får forhindret brannen i å vokse.

- Bruk originalladere

- Varmegang og brann oppstår når det går for mye strøm gjennom ledningen, sier Gjermund Hovde. Han er leder for Nelfoskolen ( Nelfo organiserer organiserer elektro-, ekom- og heisbedriftene).

Hovde Gjermund
Hovde Gjermund

HOVDE: Gjermund Hovde er blant annet leder for Nelfoskolen.

Strøm, varmegang og brannfare er også årsaken til at Nelfo anbefaler ikke å bruke vaskemaskin og andre elektriske produkter om natten. Faren for at noe skjer er ikke større om natten, men hvis det begynner å brenne er det vanskeligere å oppdage det når du sover.

Hovde anbefaler alltid å bruke originalladere fordi disse kommuniserer med enheten og sørger for at den ikke leverer mer strøm enn enheten ber om.

Han sier at branner som vist på videoen til Hast, kan oppstå fordi det er en svakhet eller nesten et brudd i ledningen. Dette skjer ofte i knekken mellom ledningen og transformatoren.

- Det finnes mange eksempler på at det oppstår brann under lading. Derfor anbefaler vi:

- Alltid å være til stede når du lader og bruker elektriske produkter.

- Ikke lade om natten.

- Bruk originalutstyr.

- Lad et trygt sted (ikke i sofaen)

- Se over laderne innimellom.

- Trekk ut laderen når den ikke er i bruk.

- Er det svimerker på stikkontakten må du ta kontakt med en registrert elektroinstallatør.
Reklame

Her får du oversikt over alle salgene