Gå til sidens hovedinnhold

- Jo mer jeg ba han slutte, desto hardere grep han rundt halsen min

Kvinne (38): Jeg ble forsøkt kvalt, fikk ikke puste og opplevde dødsangst under voldtekten. Tiltalt trener: Aner ikke hvem hun er, og har aldri hatt sex med henne.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Én etter én kalles kvinnene inn til rettsal 328 i Oslo tinghus. Alle forklarer de seg om sitt livs største mareritt: Brutale voldtekter de hevder en tidligere baskettrener (35) utsatte dem for.

Hittil har syv av de totalt 14 fornærmede kvinnene forklart seg. Alle har brutt sammen i gråt når de er blitt stilt nærgående spørsmål knyttet opp mot de angivelige sex-overgrepene. Den yngste av kvinnene skal ha vært 16 år da hun ble voldtatt. Den eldste 38 år. Enkelte har hatt tiltalte som trener. Andre sier de møtte han på byen eller gjennom felles venner. Noen av kvinnene kjenner hverandre. De fleste gjør det ikke.

Det finnes likevel mange fellesfaktorer i forklaringene som hittil er kommet frem. Det skal ha bli benyttet maktanvendelse og vold, og samtlige av kvinnene beskriver en tilsynelatende kjekk og hyggelig mann som utviklet seg til en hensynsløs og egoistisk sex-overgriper hvis han ikke fikk viljen sin.

- Opplevde han som hyggelig
En av kvinnene som inntok vitneboksen torsdag ettermiddag er ifølge bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer elleve av de fornærmede, den av kvinnene som skal ha blitt utsatt for den mest voldelige voldtekten.

Da den 38 år gamle kvinnen stilte seg i vitneboksen oppsto det en intens blikk-kontakt mellom fornærmede og tiltalte. I flere minutter sto de to og så på hverandre. Til slutt så tiltalte bort, ristet på hodet og smilte. Deretter så han ned i en ringperm foran seg. Kvinnen fortsatte å stirre på han.

Fornærmede fortalte at hun ble kjent med tiltalte via en venninne i 2007. Hun skal ha møtt han ved flere anledninger, og etter en bytur endte de opp i leiligheten hans.

- Vi var på et utested med to andre venner. Da de to andre dro ble jeg værende igjen med tiltalte. På dette tidspunktet var det hyggelig. Jeg opplevde han som en morsom og hyggelig mann, forklarte kvinnen.

Hun fortalte at tiltalte foreslo at hun kunne sove hos han da hun ga beskjed om at hun måtte forlate utestedet. Dette skal hun ha takket ja til, men gjorde det klart at de ikke skulle ha sex. Dette skal tiltalte ha akseptert.

- Vi bestemte oss for å gå hjemover. Jeg tror vi kysset litt og holdt hender. Nok en gang sa jeg til han at jeg ikke ble med han hjem for å ha sex. Dette var han fortsatt enig i. Han var jo en venn av min venn, derfor stolte jeg på han, sa hun.

- Trodde han skulle drepe meg
I leiligheten skal det ifølge kvinnen ha vært god stemning. De skal ha drukket noen drinker, sett på TV og deretter satt seg på senga til tiltalte.

- Han fortalte at det var så mange jenter som var ute etter han. At de ville han vondt. Deretter la han hodet i fanget mitt, snakket om moren sin i USA og ville at jeg skulle børste håret hans. Vi kysset litt, men på et tidspunkt sa jeg at jeg var sliten og trøtt, og måtte legge meg. Han spurte da om jeg ville låne noen andre klær. Det takket jeg ja til, sa kvinnen.

Kort tid etterpå startet det hun beskriver som sitt livs største mareritt.

Tiltalte skal ha kledd av seg og gnidd penisen sin mot fornærmede. Etter å ha avvist han gjentatte ganger skal kvinnen til slutt ha blitt mektig irritert, reist seg opp i sengen og truet med å gå hjem. Da skal tiltalte ha forvandlet personlighet fullstendig.

- Plutselig opplevde jeg å ligge på ryggen med hodet ut mot senga. Han lå oppå meg og kvelte meg enten med hånden sin eller en t-skjorte. Han var som et villdyr som kastet seg over meg. Jeg var livredd og ba for mitt liv, og at han skulle stoppe, men fikk ingen kontakt med han, sa kvinnen og brøt sammen i gråt.

Etter en kort pause fortsatte hun sin forklaring.

- Jeg var livredd, skjønte ingenting og så bare at det svartnet i øynene hans. Jeg opplevde dødsangst, gråt, ba for mitt eget liv, og tryglet han om å slutte. Men jo mer jeg ba han om å slutte, desto hardere grep han rundt halsen min. Det virket som han var i transe, sa kvinnen.

Fornærmede forklarte at hun trodde hun skulle dø, og derfor valgte å slutte å gjøre motstand.

- Jeg fortalte at han kunne gjøre hva han ville med meg. Da slapp han taket, deretter ba meg utføre oralsex på han. Det gjorde jeg. Akkurat som jeg gjorde alt annet han ba meg om. Jeg opplevde episoden mer som et drapsforsøk enn en voldtekt, sa kvinnen.

Anmeldte etter medieoppslag
Hun forklarte at hun i frykt for å bli drept ikke turte å forlate leiligheten.

- Dagen etterpå gikk jeg enten hjem eller på skolen. Jeg husker at jeg latet som ingenting, og at vi utvekslet telefonnumre. Etterpå ringte han meg ved flere anledninger og ba meg komme til leiligheten, noe jeg gjorde. Jeg hadde vel håpet å møte en mann som ville be om unnskyldning, samt anerkjennelse av å være et menneske, men det motsatte skjedde, fortalte hun.

Ved to anledninger skal hun ha kommet til mannens leilighet. Hun fortalte at hun ble kommandert til å ha sex med han, samt vaske leiligheten å kjøpe mat til han.

Noen dager senere skal tiltalte ha ringt kvinnen fra en fest.

- Da hadde jeg søsteren min på besøk. Jeg husker hun tok telefonen og pratet kort med han. Plutselig la hun på og spurte meg hvem den idioten var. Da var det som om jeg våknet opp og tenkte: «Han er et forferdelig menneske som bare har gjort meg vondt». Etter dette kuttet vi kontakten, forklarte kvinnen.

Hun anmeldte mannen i 2013, etter å ha lest i flere aviser at en trener var siktet for flere voldtekter.

- Jeg forsto at det var han og bestemte meg for å anmelde. Jeg kontaktet bistandsadvokaten som var intervjuet om saken, og hun hjalp meg å anmelde, forklarte kvinnen.

- Aner ikke hvem hun er
Den tiltalte mannen hevder han ikke kjenner fornærmede i det hele tatt. Han mener de aldri har hatt sex.

- Jeg har aldri hatt noen som helst form for seksuell kontakt med denne kvinnen. Det er mulig jeg har sett henne på noen utesteder, men jeg kan ikke huske å ha møtt henne, sa han etter at kvinnen var ferdig med sitt vitnemål.

Mannen hevdet han aldri har hatt med seg den fornærmede kvinnen i leiligheten sin.

- Vi har aldri sovet sammen. Jeg aner ikke hvem hun er, sa han.

Nettavisen følger hovedforhandlingene fredag.

Les flere saker under:

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis