Søndag kveld var Joachim ute på sykkeltur i Oslo. Han syklet over Nylandsbrua i retning mot Bjørvika i Oslo, da han plutselig fikk en opplevelse som satte en skikkelig støkk i ham. Omtrent ut fra intet dukket det opp en buss som er en hårsbredd unna å meie ned Joachim. 35-åringen fikk filmet den rystende hendelsen fra sitt kamera på sykkelhjelmen.

Se video av den sjokkerende situasjonen i videovinduet øverst.

- Jeg opplevde det som skikkelig ekkelt. Jeg var på vei for å levere et nettbrett som jeg har donert til Hvite busser, da en buss bare kom ut av det blå. Den tutet på meg med hornet, og jeg opplevede det som at bussjåføren prøvde å presse meg inn mot fortauet. Det var ikke noe sted å rømme for min del. Bussen traff meg også, men heldigvis ble jeg ikke skadet, sier Joachim til Nettavisen.

Han ønsker ikke stå frem med fullt navn, men vil gjerne fortelle historien om søndagens hendelse, fordi han mener at lignende hendelser skjer altfor ofte. Derfor delte han videoen i sosiale medier, hvor responsen har vært overveldende.

- Det er nærmest dagligdags at man kan havne i farlige situasjoner. Det er en ukultur blant yrkessjåførene. Jeg har syklet i Oslo i mange år. Det er også grunnen til at jeg syklet over Nylandsbrua på søndag. Det hadde jeg ikke gjort, hvis jeg var en uerfaren syklist, forteller Joachim.

Og han legger til:

- Jeg ønsker at Ruter tar et oppgjør med bussjåførene, og at de stiller større krav til leverandørene. Jeg mener det også må jobbes enda mer aktivt med trafikksikkerhet.

Det er også verdt å nevne at syklisten har en lang historikk med å legge ut videosnutter av turene sine i Oslos gater på sosiale medier. Det er heller ikke første gang han «tagger» Ruter eller andre aktører på Twitter.

- Det er alltid et eller annet å plukke opp med kameraet, men ofte er det ting som ikke er så farlig, forteller Joachim.

Fulgte etter

35-åringen erkjenner at det kunne ha gått fryktelig galt med ham, men at han var så oppskaket at det tenkte han ikke over i sekundene etter at bussen kjørte forbi.

- Jeg var full av adrenalin, så jeg syklet etter bussen for å få blikk-kontakt med sjåføren og si ifra at dette var ikke greit. Jeg slo etter bussen som var et utslag av en følelsesmessig respons der og da. Jeg fikk fulgt etter bussen til Tollbugata og banket på døra, men sjåføren ville ikke åpne døra. Han brukte bare hornet og ønsket at jeg skulle komme meg vekk. Han tok også opp mobilen sin, sier Joachim.

Les også: Klager busselskap inn for Diskrimineringsnemnda: – Håper karma biter dem i ræva

- Hvordan opplever du generelt å sykle rundt i Oslos gater?

- Det har blitt mye tryggere å sykle her enn for ti år siden. Det har også blitt gjort mye bra med større og bredere sykkelfelt, men åpenbare brudd på trafikkreglene skjer dessverre for ofte. Det er også grunnen til at alltid sykler med et kamera på hjelmen. Det er den beste sikkerheten for min egen del til å dokumentere det som skjer, svarer syklisten.

- Skal du politianmelde denne hendelsen?

- Ja, det skal jeg gjøre, svarer Joachim kontant.

Skal følge opp

Mandag formiddag har Ruter fått med seg hendelsen etter at flere har tagget dem i sosiale medier. De legger ut følgende svar etter å ha orientert seg:

- Vi er sett videoen og tar dette videre med selskapet hvor fører er ansatt, og de vil følge opp dette. Det er flott at du gjør oss oppmerksom på slike saker, selv om vi/du helst skulle vært foruten. Hvis saken anmeldes bistår vi selvsagt politiet med informasjon de trenger, skriver de på Twitter.

- Vi har kontaktet bussoperatøren som i dette tilfellet er Nobina. De følger opp saken videre som en personalsak. Vi har sett videoen og det ser ikke ut som en behagelig opplevelse for syklisten. Det er imidlertid viktig å få sjåførens side av saken også, altså finne ut begge sider av saken. Nå er det Nobina som må finne ut av hvordan de håndterer denne personalsaken videre, sier pressevakt i Ruter, Øystein Dahl Johansen, til Nettavisen.

- Ruter har et ansvar som bestiller. Hvordan kan dere følge opp i dette tilfellet?

- Det er først og fremst gjennom kontrakter med operatøren. Vi stiller krav til at ting følges i tråd med lover og regler som gjelder, svarer Johansen.

Les også: Ruter utredet i 21 måneder - ingen nye billettsystemer på plass

- Syklisten mener at det er en ukultur blant yrkessjåførene i Oslo. Hva mener Ruter om denne påstanden?

- Vi erkjenner at det er en del utfordringer i Oslo med myke trafikanter på et begrenset areal. Da blir det uheldigvis en del konfliktsituasjoner. Det viktigste er at alle viser hensyn til hverandre i trafikken, forteller Ruters pressevakt.

- Trafikksikkerhet sentralt

Busselskapet Nobina bekrefter også at sjåføren vil bli kalt inn på teppet.

- Når situasjoner som dette oppstår innkaller vi føreren til sin leder, noe som vil skje så raskt som mulig. Vi håper å få gjennomført dette før påsken. Det er ikke hyggelig at myke trafikanter havner i farlige situasjoner med en buss. Vi har alltid ekstra fokus på trafikksikkerhet hos oss. Det står sentralt og helt øverst på agendaen vår gjennom kurs og øving, sier administrerende direktør i Nobina, Jan Volsdal, til Nettavisen.

- Hva sier du til at denne syklisten og andre forteller om lignende hendelser? Finnes det en ukultur blant sjåførene?

- Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Igjen, trafikksikkerhet står helt sentralt hos oss når sjåførene blir ansatt. Det er noe av det viktigste vi jobber med. Når det er tusenvis av avganger hver dag, så vil det oppstå situasjoner. Ikke bare i dette tilfellet, men i alle tilfeller er vi opptatt av å få det hele bildet. Det er ikke alltid bussen som gjør feil, svarer Volsdal.

- Hvordan tar dere personalsaken videre med denne sjåføren? Syklisten forteller at han vil politianmelde.

- Det er for tidlig å si, men vi må bare forholde oss som en part i denne saken. På generell basis kan jeg si at i en personalsak snakker man sammen først, så går man gjennom en felles evaluering og læring. Det kan føre til en skriftlig advarsel. I verste fall kan det føre til oppsigelse og i ytterligere konsekvens kan det bli avskjed, forteller Nobina-direktøren.