KONGSBERG (Nettavisen/Laagendalsposten/Drammens Tidende): Forrige uke utspant det seg et drama i Hyttegata i Kongsberg sentrum som dagens lokalbefolkning ikke har opplevd før.

Joanne var livredd for drapsmannen. Se hvordan hun unnslapp døden.

LES OGSÅ: Offentliggjør navn - disse fem ble drept

Espen Andersen Bråthen drepte fem mennesker. Mandag bekreftet politiet at alle ble drept med stikkvåpen. Bråthen har erkjent drapene. Politiet har også bekreftet at han kommer til å bli siktet for flere drapsforsøk og en rekke voldshendelser.

Politiets hovedhypotese er at de alvorlige handlingene skyldes Bråthens mangeårige mentale sykdom. Forrige torsdag ble han overført til helsevesenet.

BAKGRUNN: Dette er drapsmannen Espen Andersen Bråthen

- Føler på skrekken

En av dem som var direkte del i dramaet er Joanne McGregor fra Kongsberg. I et intervju med de tre Amedia-eide avisene Nettavisen, Laagendalsposten og Drammens Tidende forteller hun om sine opplevelser.

- Hvordan har opplevelsen vært for deg?

- Jeg synes det er surrealistisk og uvirkelig at det har skjedd selv om jeg husker det veldig godt, ser det kjempetydelig for meg og føler på den skrekken jeg fikk da det skjedde, sier hun.

- Det er bare så rart at det har skjedd. Det er rart å tenke på de døde ... Jeg sliter med å ta det innover meg. Jeg tror jeg distanserer meg følelsesmessig fordi det er så mye som har skjedd de siste dagene. Jeg er sliten, det tar på følelsesmessig. Du har stress i kroppen hele tiden og jeg sliter med å sove.

Les også: Skremte naboer har fjernet ringeklokker og navneskilt fra dørene

Det var ABC nyheter som først snakket med McGregor om hennes dramatiske opplevelse.

McGregors eks-mann, politimannen Rigoberto Villarroel, ble også truffet med en pil i høyre skulder da Kongsberg-dramaet utspant seg. Men han er ved godt mot. Selv om McGregor sørger med de som har gått bort og deres etterlatte kjenner hun på gleden av å ha kommet unna uten fysiske skader.

- Alt i alt er jeg utrolig lykkelig for at vi lever, vi som lever. Samtidig er det utrolig trist å tenke på de som har mistet sine og hva de gjennomgår og hva de opplevde. Jeg klarer nesten ikke å tenke på det. Det er for tøft, rett og slett, sier hun til de tre Amedia-avisene.

- Tror hun var i sjokk

Onsdag kvelden begynte rutinemessig. McGregor og Villarroel hadde vært hos hans mor og spist middag. Moren bor i samme bygg som Coop Extra, hvor politimannen kort tid etter middagen skulle bli truffet med pilen av nå drapssiktede Bråthen.

- Jeg var og spiste her i bygget hos moren til Rigoberto som er far til vår datter. Vi kom ut litt etter klokken 18.00 og skulle gå hver til vårt siden jeg skulle jobbe den natten og han skulle ha henne, forteller McGregor.

Deretter satte hun sin femårige datteren i bilen og så at Villarroel forsvant i retning mot butikken fordi en dame trengte hjelp. McGregor skjønte at det kom til å ta tid og gikk mot hjørnet av bygget for å se hva som foregikk.

- Da var det en dame som ropte ut fra en bil at vi ikke kunne komme dit. Det er en mann som skyter! Da skjønte jeg at noe var på gang fordi det stod også en politibil med blålys der. Jeg la også merke til en kvinne som var skadd som stod mot Asvo-butikken, sier McGregor.

Her kan du lese alt om drapene i Kongsberg

Hun ropte flere ganger til den skadde kvinnen, som var blitt truffet av en pil i armen, men fikk først ikke respons.

- Jeg måtte rope to-tre ganger før hun hørte meg. Jeg tror hun var i sjokk, men kom med meg til slutt.

På dette tidspunktet visste hun ikke hvor pappaen til deres felles datter var. Hun skyndte seg tilbake til bilen og satte datteren inni. Ifølge McGregor var klokken 18.20 da hun ringte AMK for å få hjelp til den skadde kvinnen som hadde et sår i armen, men det var ingen pil.

- Redd for datteren min

Så startet dramaet for alvor for McGregor. På det nærmeste var hun ifølge hennes egen forklaring 4-5 meter fra den nå drapssiktede mannen.

- Etter å ha snakket med AMK i to-tre minutter hoppet gjerningsmannen ut nødutgangen til butikken. Jeg fikk et ganske godt blikk av ham og så ham ganske godt i noen sekunder.

- Jeg ble ekstremt redd og kastet meg ned foran bilen her. Så han bommet, heldigvis. Men jeg var redd for at han skulle komme rundt bilen og ta meg etterpå og jeg var redd for datteren min som satt i bilen.

Les også: Politiet stoppet ikke drapsmannen i butikken: - Har for lite trening i skarpe situasjoner

Totalt varte samtalen med AMK i ni minutter. Trolig var eks-mannen og barnefaren blitt truffet av pilen. Det hun da ikke visste var at 18 minutter senere skulle drapsmannen bli pågrepet og fem liv ha gått tapt.

Mens hun fortsatt søkte dekning foran Villarroels bil fryktet hun for sitt eget og datterens liv.

- Jeg var kjemperedd. Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Jeg var redd for at han skulle komme og ta meg og drepe meg.

Men det skjedde ikke. Hun er usikker på hvor gjerningsmannen tok veien og peker inn i en sidegate hun mener han tok veien. Så dukket en eks-kollega opp som jobber i en omsorgsbolig rett over veien for hvor bilen stod parkert.

- Jeg roper om hjelp samtidig som jeg ber ham passer seg fordi det er en mann som skyter. Jeg skjønner at gjerningsmannen har forsvunnet fordi eks-kollegaen kommer bort til meg og spør hva han gjøre for meg, sier McGregor.

De to blir enige om at han skulle ta datteren ut av bilen og at de alle skulle søke dekning i omsorgsboligen. På dette tidspunktet, like over klokken 18.30, var intetanende pleiere på vei ut fra boligen med noen brukere.

- Vi fikk ropt til dem at de måtte komme seg inn fordi det var en gal mann som prøvde å skyte folk. Mens vi går inn kommer gjerningsmannen rundt hjørnet.

- Får god hjelp

- Du så ham for andre gang? Hvordan var det?

- Det var ekstremt ubehagelig. Jeg ble kjemperedd da jeg så ham igjen. Jeg trodde han skulle komme og ta oss som var der. Det kan være det var at vi var så mange på ett sted som gjorde at han valgte ikke å angripe oss. Jeg vet ikke. Eller han skjønte at vi var i ferd med å gå i dekning, sier McGregor.

- Det var det siste jeg så til ham. Han gikk fort eller jogget forbi, så forsvant han ned mot Hyttegata.

Fire av de fem drepte bodde i nettopp Hyttegata. McGregor er ikke helt sikker, men mener drapsmannen var ubevæpnet da hun så ham den andre gangen.

- Jeg tror ikke han hadde våpen da. Han virket heller ikke å være i angrepsmodus. Den første gangen hadde han jo bue og prøvde å skyte meg.

Den 41 år gamle damen sier hun ikke kjenner til drapsmannen Bråthen fra tidligere, men at hun muligens kunne huske å ha sett ansiktet hans i bybildet etter at videoen av ham fra 2017 ble publisert. Nettavisen var de første til å presentere nyheten om identiteten hans og budskapet i videoen.

- Hvor mye tenker du på dette så nært til hendelsen?

- Jeg ønsker at livet skal gå videre og at hverdagen skal komme tilbake. Tankene kommer ofte, særlig hvis jeg skal prøve å sove og er alene. Jeg tenker på hva som kunne skjedd, hvis og om ...

- Får du noen oppfølging av noen?

- Jeg føler jeg har fått veldig bra støtte, oppfølging og omsorg etter dette. Men jeg har ikke kommet i gang ordentlig med det ennå. Jeg har fått tilbud om psykolog gjennom politiet, krisestaben i Kongsberg og har snakket med fastlegen. Jeg har mange tilbud og føler jeg blir veldig godt ivaretatt.