RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: JIJI PRESS (Afp)

Jobber på spreng for å hjelpe tsunamiutsatte

Sist oppdatert:
Store redningsstyrker gjør alt de kan for å finne overlevende.

Redningsstyrker jobber for fullt med å redde overlevende fra ødelagte hjem, etter jordskjelvet og tsunamien som rammet landet fredag.

Mer enn 900 skal være omkommet og rundt 700 savnet, men tallet forventes å øke når redningsstyrkene når sterkt rammede områder, melder CNN.

10.000 mennesker skal være savnet i kystbyen Minamisanriku nordøst i landet, melder den statlige TV-stasjonen NHK.

Jordskjelvet som målte 8,9 på Richters skala, ble lokalisert 130 km fra den nordøstlige byen Sendai. I den nærliggende byen Shirahkawa gravde redningsmannskaper gjennom ruinene med spader for å prøve å redde 13 naboer som var fanget under ruiner etter husene sine.

- Vi vil først fokusere på å redde liv. Mange ressurser vil være nødvendig i denne evakueringsprossesen, sier statsminister Naoto Kan.

I andre berørte områder har helikoptre fra millitæret plukket opp folk fra hustak. I noen tilfeller har redningsmannskper gått langs gjørmete vann og bært overlevende på ryggen.

Etterskjelv
Lørdag ettermiddag ble det meldt om to etterskjelv som kom rett etter hverandre. Det første skjelvet skal ha målt 6,0 på Richters skala og rammet Fukushima nordøst i Japan, mens det andre etterskjelvet skal ha målt 4,8 på Richters skala. Dette skal også ha truffet nordøst i landet.

Reiseråd
Norsk UD har nå gått ut med reiseråd til Japan, de fraråder alle reiser som strengt tatt ikke er nødvendige til de japanske områdene som er hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien. Disse områdene er Miyagi, Iwate, Aomori og Fukushima nordøst for Tokyo. Les mer på UDs nettsider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere