Gå til sidens hovedinnhold

Jobber på spreng for å redde Hellas

Aten (NTB-DPA-AFP): Greske politikere jobber på spreng for å bli enige om et nytt spareprogram som kan redde Hellas fra konkurs. Søndag skulle avgjørelsen falle i nasjonalforsamlingen i Aten.

Men den avgjørende voteringen var ikke ventet før nærmere midnatt natt til mandag, ble det opplyst på politisk hold. Statsminister Lukas Papademos fastholdt i helgen at alternativet til det beinharde spareprogrammet er statskonkurs og en økonomisk og sosial katastrofe.

Den partiløse finanseksperten Papademos håper å få fullmakt til å foreta innstramminger i tråd med krav fra EU og det internasjonale pengefondet IMF. Disse innstrammingene er en betingelse for at Hellas skal få mer økonomisk krisehjelp.

- Vi burde selv ha innsett at det var nødvendig å stramme inn, og gjort det på eget initiativ, sa Papademos i en tale lørdag kveld. Han innrømmet at innstrammingskravene er beinharde, og at kuttene i offentlige utgifter vil bli smertefulle for alle grekere.

Kuttene innebærer blant annet en reduksjon på 22 prosent i den lovfestede minstelønnen, og på hele 32 prosent for arbeidstakere under 25 år. Arbeidsmarkedet skal avreguleres slik at det blir lettere å si opp folk, og skatte- og pensjonsordningene blir endret. (©NTB)

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene