*Nettavisen* Nyheter.

Jobber på spreng med å få flere pågripelser i Anne-Elisabeth Hagen-saken

Øst politidistrikt har fått hjelp av Kripos, kriminelle og spesialister i Oslo-politiet.

29.04.20 10:06

LØRENSKOG (Nettavisen): Tirsdag ble det kjent at milliardæren Tom Hagen er siktet for drap og medvirkning til drap av hans forsvunne ektefelle, Anne-Elisabeth Hagen. Hun har vært sporløst forsvunnet i 18 måneder, siden 31. oktober 2018.

Nettavisen får opplyst at den nøye koordinerte pågripelsen var nøye planlagt i flere uker.

Tom Hagen har gjennom sin advokat, Svein Holden, nektet for å ha noe med drapet å gjøre, og sier at hans klient er preget av situasjonen.

Les også: Ektepakten ville gitt Tom Hagen nesten alle verdiene

Klikk på bildet for å forstørre. Bilde av Tom Hagen med jakke.

Milliardæren Tom Hagen ble tirsdag pågrepet av politiet, men nektet for anklagene om drap av sin ektefelle Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Morgan Andersen / Romerikes Blad

Undersøkelser i utlandet

Onsdag blir Tom Hagen begjært varetektsfengslet i fire uker i Nedre Romerike tingrett. Der vil altså retten beslutte om de vil ta begjæringen til følge.

Kilder opplyser til Nettavisen at politiet i en lengre periode har jobbet på spreng med å kartlegge ulike personer og nettverk som kan ha vært involvert i forsvinningen av Anne-Elisabeth.

Øst politidistrikt skal ha fått hjelp av Kripos, kriminelle, både som er innsatt i fengsel og som nå er på frifot, og av spesialister i Oslo-politiet, heriblant personell fra avdelingen Spesielle Operasjoner (SO).

SO jobber mot de tyngste kriminelle, og flere av de verste personene og miljøene. Deres spisskompetanse er å bekjempe organisert kriminalitet, og andre alvorlige straffesaker.

Les også: Politiet: - En tydelig villedet handling

Fakta

Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog

Personer i et kryptovalutamiljø i Spania skal ha blitt undersøkt. Kripos skal ha bistått i dette arbeidet.

- Som jeg tidligere har gitt uttrykk for har vi også i denne saken benyttet oss av internasjonalt samarbeid, konkret hvem vi har samarbeidet med, og med hvilken hensikt eller formål, ønsker vi ikke å kommentere nærmere nå, sa politiinspektør Tommy Brøske på Nettavisens spørsmål under pressekonferansen tirsdag.

Han trakk også frem at det er like etterforskningsskritt som utføres i bortføringssaker og drapssaker.

– I begge typer saker er det naturlig at personer med relasjoner til fornærmede får mye oppmerksomhet. Dette har også vært tilfelle i denne saken, sa Brøske og la til at mistanken mot Tom Hagen gradvis er blitt styrket.

Klikk på bildet for å forstørre. Politiinspektør Tommy Brøske på pressekonferanse om Lørenskog-saken, etter at Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen ble pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Hans kone har vært savnet i halvannet år.

Politiinspektør Tommy Brøske under tirsdagens pressekonferanse.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Les også: Tom Hagens forretningsforbindelser og naboer sjokkert

Hemmelig etterforskning

Miljøer i Drammen, Telemark og Sverige skal også ha blitt kontaktet, men så langt har det ikke resultert i noen ytterligere pågripelser i saken.

Nettavisen får opplyst at både norske personer og utenlandske borgere skal ha blitt oppsøkt, både i Norge og utlandet.

I fjor sommer omtalte Nettavisen nyheten om at politiet hadde konkrete navn på mulige mistenkte i forsvinningssaken. Politiet mener også at planleggingen av forsvinningen skal ha startet sommeren 2018.

Nettavisen kjenner til at politiet har utført hemmelige etterforskningsskritt mot Hagen i flere måneder. Blant metoder som er benyttet er avlytting av telefonen og boligen i flere måneder.

Det har også vært benyttet spaning mot Hagen og annen type overvåking.

Politiet har ennå ikke funnet noe lik, og under tirsdagens pressekonferanse kunne de heller ikke utelukke at det var flere involverte i forsvinningen av Anne-Elisabeth.

- Det er viktig å finne Anne-Elisabeth Hagen, og å få avklart om det er flere involverte, sa politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Klikk på bildet for å forstørre. Tom Hagens bolig ble ransaket tirsdag, etter at han var pågrepet. Her kommer en krimtekniker ut med store brune papirposer med beslag.

Tom Hagens bolig ble ransaket tirsdag, etter at han var pågrepet. Her kommer en krimtekniker ut med store brune papirposer med beslag.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge VG skal politiet i fjor sommer ha fått rettens tillatelse til å starte hemmelige etterforskningsskritt mot Tom Hagen. Nettavisen er kjent med at etterforskningsledelsen i Øst politidistrikt fikk bistand og godkjenning fra Riksadvokaten, landets høyeste påtaleorgan, til å gå videre med de skjulte metodene.

- Alle spørsmål om skjulte etterforskningsmetoder vil vi ikke kunne bekrefte eller avkrefte bruken av, sa Kjustad Eriksson.

Forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen vakte oppsikt da den ble offentlig kjent i januar 2019, 70 dager etter at hun ble meldt savnet.

Politiet etterforsket saken som en mulig bortføring med økonomisk motiv.

Les også: Politiet gir tommelen opp for dusør som kan oppklare Anne-Elisabeth Hagen-saken

Fant trusselbrev

Det var ektemannen, milliardæren Tom Hagen, som skal være god for 1,9 milliarder kroner, som meldte fra til politiet om det som kunne være en kidnapping.

Den nå drapssiktede mannen er en av Norges rikeste menn, ifølge beregninger Kapital har gjort.

Da han kom hjem fra jobb rundt klokken 13.30 forsvinningsdagen, fant han blant annet en lapp med trusler om at de antatte kidnapperne ville ta Anne-Elisabeth av dage dersom han varslet politiet eller media.

Tom Hagen varslet likevel politiet etter kort tid, klokken 14.10.

Les også: Politiet bekrefter kontakt med kriminelle miljøer

Klikk på bildet for å forstørre. Politiet gjorde søk med hun i og rundt boligen til Tom Hagen.

Politiet gjorde søk med hun i og rundt boligen til Tom Hagen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det skal også ha vært fremsatt et krav på ni millioner euro, som tilsvarte rundt 86 millioner kroner i oktober-november 2018.

De angivelige kidnapperne skal ha fremsatt kravet i kryptovalutaen Monero.

Trusselbrevet er en svært sentral del av etterforskningen, og ved flere anledninger skal angivelige kidnappere ha kontaktet familien. Kidnappernes budskap er blitt videreformidlet til offentligheten gjennom advokat Svein Holden.

I juni i fjor offentliggjorde politiet at de hadde endret sin hovedhypotese fra bortføring med pengemotiv til drapssak.

– Det har ikke skjedd en bortføring, vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Brøske under politiets pressekonferanse tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag