Gå til sidens hovedinnhold

- Jobbes på høygir for å få godkjent vaksiner for barn

Pfizer-vaksinen hadde 100 prosent beskyttelse for barn. Vaksiner kan bli godkjent for bruk på norske barn allerede til høsten, opplyser Statens legemiddelverk.

En rekke vaksineprodusenter jobber på spreng med å enten utvikle nye vaksiner for barn eller få godkjent eksisterende koronavaksiner til bruk på barn.

Pfizer-Biontech har allerede søkt USAs legemiddeltilsyn (FDA) om midlertidig tillatelse til å benytte vaksinen på barn i alderen tolv til 15 år. Mye tyder på at FDA vil godkjenne bruken på barn (tolv til 15 år) allerede neste uke, ifølge flere amerikanske medier.

Pfizer-Biontech har også sendt inn søknad til EU om å få bruke Pfizer-vaksinen på barn ned i tolvårsalderen.

Les også: Ny studie: - Én vaksinedose halverer smitterisikoen

I en melding fra EMA-hovedkvarteret i Amsterdam heter det at resultatet av vurderingen vil komme i juni, forutsatt at det ikke er nødvendig med ytterligere opplysninger.

I USA er legemiddelselskapet Novavax i ferd med å utvikle en helt ny koronavaksine som nå blir klinisk testet på barn og ungdommer mellom tolv og 17 år. Vaksinen fra Novavax er foreløpig ikke godkjent noe sted i verden.

- Kan bli klart allerede til høsten

Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, utelukker ikke at koronavaksiner kan være godkjent til bruk på barn av Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) i løpet av høsten.

- Man skal ikke se bort fra at det vil være vaksiner som er godkjent av EMA for bruk på barn i løpet av andre halvår i år. Når disse søknadene blir godkjent av EMA, vil det også være godkjent for bruk i Norge, sier Madsen til Nettavisen.

- Dette er snakk om endringer som legemiddelfirmaene søker om. Det vil variere hvor lang tid det vil ta å behandle slike søknader, men hvis dokumentasjonen er overbevisende, kan behandlingen ta kort tid, sier han.

Les også: Ett nytt tilfelle med indisk virusvariant påvist på Vestlandet

- Jobber på høygir

- Hvor langt er man kommet i denne prosessen, Madsen?

- Mye av denne informasjonen er klassifisert som hemmelig, men det jeg kan si er at det gjøres mye forskning med flere vaksiner for å utvide aldersspennet til dem som får vaksiner, og først og fremst for dem som er i ungdoms- og barnealder. For noen av vaksinene kan grensen gå ved tolvårsalderen, men det kan også være vaksiner i enda yngre alder, sier han.

- Det pågår flere studier hvor man tester ut vaksinen på barn. Her arbeides det på høygir, sier Madsen.

100 prosent beskyttelse mot smitte

Pfizer-vaksinen er til nå testet på 2260 barn i alderen tolv til 15 år, og studien har vist at den gir 100 prosent beskyttelse mot smitte.

Barna i den kliniske testen ble delt inn i to grupper. Den ene gruppe ble gitt to Pfizer-vaksiner med en intervall på tre uker (samme dosestørrelse som for voksne), mens den andre gruppen fikk saltvann.

Forskerne påviste 18 smittetilfeller i placebo-gruppen, og null tilfeller i den vaksinerte gruppen. Studien fortsetter for å se om den gir bivirkninger på lengre sikt.

Virolog Angela Rasmussen, som er tilknyttet Georgetown University i Washington, har tidligere uttalt at det lave antallet påviste smittetilfeller (18) gjør det vanskelig å konkludere noe spesifikt om effekten for den øvrige befolkningen.

- Men det ser åpenbart lyst ut for vaksinen hvis det var null covid-tilfeller blant de vaksinerte, sa Rasmussen til The New York Times.

I forrige uke startet Pfizer-Biontech med klinisk vaksine-testing på barn i aldersgruppen fem til elleve år, skriver The New York Times. Planen er å fortsette klinisk testing av barn mellom to til fem år i neste uke, og deretter klinisk testing i aldersgruppen seks måneder til to år, skriver avisen.

Moderna og Johnson & Johnson har også startet testing av sine vaksiner på ungdommer.

- Hvor viktig er det at barn også vaksineres for å få en slutt på denne pandemien, Madsen?

- Det er ingen tvil om at jo flere man vaksinerer, jo fortere kommer man ut av dette. Jeg overlater det til epidemiologer å si noe om hvor stor dekningsgrad man trenger.

Les også: Ber EUs medlemsland åpne grensene for fullvaksinerte

- Kan bli aktuelt å vaksinere barn i Norge

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) opplyste nylig at det kan bli aktuelt å utvide vaksinasjonsprogrammet til barn i Norge.

- FHI vil etter hvert vurdere om det er aktuelt å utvide vaksinasjonsprogrammet til barn. Det kan være alle barn eller bare barn med spesielle sykdommer som gjør dem mer utsatt for alvorlig koronasykdom, sa han til NTB.

Aavitsland understreker at det ennå ikke er tatt noen beslutning om dette.

- FHI vil nøye vurdere fordeler og ulemper med vaksinasjon av barn. Dette er typisk en slik sak der man bør tenke seg nøye om og vurdere alle forhold. Siden barn sjelden får alvorlig koronasykdom, er fordelen med vaksinasjon mindre enn hos voksne og eldre, sa han.

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud