*Nettavisen* Nyheter.

Jobbet 1000 timer overtid. Så fikk han sparken

Foto: Tom Melby/Avisa Nordland

- Fordi jeg visstnok ikke kunne tilpasse meg.

15.01.13 08:15

Han ble sagt opp med beskjed om at 10. desember var siste arbeidsdag. Men John-Martin Eliseussen jobber fortsatt, skriver Avisa Nordland.

Han har vært sjåfør og lagermedarbeider i Asko i fire år og elsker jobben sin. Jobben han fikk oppsigelse fra i november. En oppsigelse advokaten hans mener inneholder så mange feil at den må kjennes ugyldig.

Det vedgikk også arbeidsgiver i et forhandlingsmøte, og der står saken.

Overtid
Problemene begynte da han i løpet av 2011 jobbet så mye som 1000 timer overtid.

- For meg var det ikke noe problem. Jeg har alltid jobbet mye og aldri takket nei til ekstra jobbing også i Asko. Men jeg skjønner at de måtte gjøre noe med det, det skal ikke være sånn, sier Eliseussen til an.no.

For å få bukt med den store overtidsbruken ble det blant annet gjort om på sjåførenes kjøreplaner. Det ble fra ledelsens side sagt at sjåførene skulle ha en forutsigbar kjøreplan, men praksisen var en helt annen.

- Avtalene ble brutt så fort de var inngått, sier Eliseussen.

Situasjonen var spesielt ille mot slutten av 2011. Endringer skjedde flere ganger i uka, hver uke. Helt uten forvarsel.

- Jeg spurte hva som er vitsen med å bli enige om en avtale om den blir forandret like fort, men det får jeg ikke svar på.

Bråkmaker
Situasjonen gjorde Eliseussen mer og mer frustrert, noe han ga tydelig uttrykk for.

- Til slutt ble jeg stemplet som er bråkmaker, forteller han.

I et forsøk på å løse situasjonen ba en overordnet ham om å sende en mail for å forklare sin situasjon og hva han var misfornøyd med. Det endte ifølge Eliseussen med at han fikk skylden for bråket som hadde oppstått, og han ble bedt om å vurdere sin stilling.

- Jeg liker virkelig denne jobben, og vil gjerne fortsette. Alt jeg ber om er at det er forutsigbart og ryddig fra arbeidsgivers side, sier han.

Flere møter ble avholdt for at partene skulle bli enige.

- Direktøren vil ikke svare meg på spørsmålene mine, så det er vanskelig å bli enig, sier Eliseussen.

Oppsagt
7. november 2012 mottok han oppsigelsen. Blant annet begrunnet med at han har skapt et dårlig miljø på jobb, at han ikke vil tilpasse seg Asko sine regler og systemer, og at han ikke godtar endringer i kjøreplanene.

- Rart at jeg har jobbet over 1000 timer overtid på ett år om jeg har så store problemer med å tilpasse meg.

Les også:

Ifølge oppsigelsen skulle han hatt siste arbeidsdag 10. desember, men han er fortsatt på jobb.

- I forhandlingsmøte med arbeidsgiver påpekte min advokat at oppsigelsen inneholdt mange feil og måtte kjennes ugyldig, noe arbeidsgiveren la seg flat for.

Forkastet forslag
Etter et forhandlingsmøte fikk han tilbud om å fratre øyeblikkelig mot fire måneders lønn, eller å fortsette på fem vilkår. Det forslaget forkastet han.

Advokaten orienterte så arbeidsgiver om dette. Eliseussen har avsluttet samarbeidet med advokaten, og det eneste han har hørt fra direktøren etterpå er at han beklager at Eliseussen brøt forhandlingene, og at oppsigelsen fortsatt står ved lag.

- Men jeg har ikke brutt forhandlingene, jeg forkastet avtaleforslaget de kom med, det er noe annet, sier han.

Han vet ikke om han er ansatt eller ikke, nå venter han bare på en avklaring.

- Jeg har aldri hørt om noen som har fått sparken fordi de har jobbet for mye. Jeg er fortvilet for arbeidsgiveren ikke har gjort jobben sin i henhold til egne regler og systemer, men direktøren selv mener de har fulgt alt til punkt og prikke, sier Eliseussen oppgitt.

Avisa Nordland har vært i kontakt med adm.dir. Jørn?A.?Endresen i ASKO Midt-Norge, som skrev oppsigelsesbrevet til Eliseussen. Han sier han ikke ønsker å kommentere saken i det hele tatt, da det dreier seg om en personalsak.

Fagforening kan ikke hjelpe
Etter at han ble oppsagt, meldte John Martin Eliseussen seg inn i fagforeningen.

Polarsirkelen transportarbeiderforening har i noen grad bistått Eliseussen med råd etter at han avsluttet samarbeidet med sin advokat.

Men ifølge leder Bjørn-Tore Bråten er det svært lite de kan gjøre.

- Hvis denne saken skal tas videre, er stevning for retten neste skritt. Ifølge vedtektene våre har vi ingen anledning til å involvere oss i saker som har oppstått før folk melder seg inn. Det blir nesten som om folk skulle kunne kjøpe brannforsikring etter at huset har brent ned, sier Bjørn-Tore Bråten.

Ut over dette ønsker han ikke å kommentere saken.

Les flere saker fra Avisa Nordland!

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.