RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jobbskuffelse i USA sender markedene ned (Ny)

Sist oppdatert:
Sysselsettingsveksten i USA skuffet markant i september. Det er dårlig nytt i valgkampten til George W. Bush. Aksjemarkedene og dollaren faller
Oppdatert med kursreaksjon og bakgrunn.

Sysselsettingen i USA økte med 96.000 fra august til september. Det var vesentlig dårligere enn snittforventningen i markedet, som var pluss 150.000, ifølge Briefing.com.

På toppen av det hele ble august-økningen nedjustert fra pluss 144.000 til pluss 128.000.

Arbeidsledigheten ligger uendret på 5,4 prosent i september, i tråd med forventningene.

Sysselsetting og ledighet kommer imidlertid fra to ulike undersøkelser, og markedet legger hovedvekt på sysselsettingen.

Sysselsettingsveksten var definitivt skuffende i juni og juli, moderat skuffende i august, og nå altså igjen en klar nedtur i september.

Dette har vært et hett tema i valgkampen i USA. Mange er skuffet over at det siste årets økonomiske opptur i USA i liten grad har skapt nye jobber.

Ti minutter etter at tallene kom koster en euro 1,236 dollar, mot 1,230 da tallene kom. En dollar koster nå 6,71 kroner, mto 6,75 før tallene kom.

Børsene faller også. Oslo Børs hovedindeks ligger nå på 226,2 poeng, mot 226,9 poeng da tallene kom.

Bakgunn

Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere