*Nettavisen* Nyheter.

Jobbstress for kvinner

Foto: Jupiterimages (www.jupiterimages.com)

Yrkesaktive mødre i Norge synes det er like vanskelig å kombinere arbeid og familieliv som mødre i Sør-Europa.

Oslo (ANB): Det viser en ny doktoravhandling fra Universitetet i Bergen (UiB).

- Det var et overraskende funn at yrkesaktive mødre i Skandinavia og Sør-Europa rapporterer at de opplever like høy grad av arbeid-familiekonflikt, sier Toril Bull ved Forskning.no.

Hun har analysert resultater fra en stor europeisk spørreundersøkelse fra 2005, og sett på hvordan ulike faktorer virker inn på mødrenes opplevelse av lykke.

Lykke
I denne undersøkelsen er lykke definert som «subjektiv velvære», altså hvordan de intervjuede selv oppfatter sin situasjon.

Bull har studert yrkesaktive mødre med ansvar for barn, og hun sammenligner single mødre med mødre i parforhold i skandinaviske land og land i Sør-Europa.

- Konflikt mellom arbeid og familieliv har negativ innvirkning på lykke. Det samme gjelder faktorer som økonomisk stress og jobbstress, forteller Bull.

Jobbstress
Jobbstress innebærer opplevelsen av at jobben tar veldig mye tid, og at det er høy arbeidsintensitet.

- Andre studier har vist at stor grad av jobbstress utgjør en helserisiko, ifølge Bull.

Arbeid-familiekonflikt beskrives i undersøkelsen som en opplevelse av at arbeidet stjeler tid fra familien, og at arbeidet tar så mye krefter at man ikke orker å gjøre ting utenfor jobben med familien.

Bekymringer
Opplevelsen av arbeid-familiekonflikt kan også inkludere at man bruker mye tid på å bekymre seg for jobben utenfor arbeidstiden, og at familien uttrykker misnøye med hvor stor plass jobben tar i livet til personen.

- Selv om det legges godt til rette for å kombinere arbeid og familieliv i Skandinavia, har kvinner jobber som medfører mye stress. I Sør-Europa er det et mer tradisjonelt syn på kjønnsroller. Det er altså stor forskjell på hva slags type jobber mødre i Skandinavia og mødre i Sør-Europa har, forteller Bull.

Berikende
Mødrene i Sør-Europa rapporterer i mindre grad om jobber med såkalte «berikende kjennetegn» som variasjon, muligheter for å lære nye ting, støtte fra kollegaer, opplevelse av jobbsikkerhet, karrieremuligheter og lignende.

- Det er større innslag av avanserte og krevende jobber blant mødrene fra Skandinavia sammenlignet med mødrene fra Sør-Europa, i denne undersøkelsen. Dette fører til høy grad av arbeid-familiekonflikt, noe som fører til lavere grad av subjektivt velvære.

- På den annen side kan en såkalt berikende jobbsituasjon ha positiv innvirkning på subjektivt velvære og helse, forteller Bull. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.