Joda, Vera ER en politimann

Foto: (Bergen politihundelag)

30-åring sparket og slo politihunden Vera. Vold mot offentlig tjenestemann, slår retten fast.

25.11.08 16:40

(iBergen.no) Dermed må bergenseren i fengsel i 36 dager, skriver Bergensavisen.

Slo og sparket
Bakgrunnen for saken var en pågripelse i Bergen i mai 2007 der en politihund ble slått og sparket av en innbruddstyv. Påtalemyndigheten tiltalte 30-åringen for vold mot offentlig tjenestemann, men han ble frifunnet både i Bergen tingrett og Gulating lagmannsrett.

Høyesterett mente imidlertid at også politihunder må regnes som tjenestemenn og overstyrte de tidligere dommene.

«Polititjenestemannen og hunden opptrer (...) som en enhet, og for at [loven] skal nå sitt formål, må et angrep på hunden bedømmes på samme måte som et angrep på tjenestemannen. Dette gjelder selv om angrepet bare er ment å ramme hunden, og ikke tjenestemannen.» konkluderte Høyesterett i juni.

- Er én enhet
Saken ble tilbakesendt til lagmannsretten for ny behandling og denne gangen endte saken med domfellelse for 30-åringen.

Lagmannsretten mente mannen var fullt klar over at han angrep en politihund og forsøkte med det å forhindre å bli pågrepet. Som Høyesterett, mente også lagmannsretten at politihunden og hundeføreren utgjør én politienhet.

«Tiltalte forsto at tjenestemannen og politihunden var sammen om å løse politioppdraget.» skriver retten i dommen, ifølge BA.

Hans påstand om at han sparket Vera i panikk fikk ikke gehør hos dommerne.

- Viktig prinsipielt
Da Høyesterett besluttet å definere politihunder som polititjenestemenn i juni, var statsadvokat Benedicte Hordnes, som førte saken for Høyesterett, svært fornøyd med utfallet.

- Det er en viktig og riktig prinsipiell avgjørelse for tjenestemenn med hund. Dersom Høyesterett hadde kommet til en annen slutning kunne det ført til at politiet kunne ha vegret seg for å ta med hund i såkalte «skarpe situasjoner» der den mistenkte for eksempel har våpen. Det kunne også sendt ut et signal til befolkningen at man kunne gjøre hva man ville med hunden, sa Hordnes til iBergen.no den gangen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.