*Nettavisen* Nyheter.

Jøder deltar ikke i Krystallnatt-markeringen

Bergen (NTB): Markering av Krystallnatten 9. november har vært fast innslag i norske storbyer siden 1991, men det jødiske trossamfunnet har sluttet å delta fordi de oppfatter arrangementet som en markering for venstresiden.

- Vi var med fram til starten av 2000-tallet. Etter det tok markeringene en uheldig retning og ble politiske begivenheter for venstresiden, istedenfor en historisk minnedag for jødeforfølgelsene, sier Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn i Norge til Bergens Tidende.

Da Tom Sverre Tomren, sogneprest på Osterøy og fylkesleder i Miljøpartiet De Grønne, spurte arrangør Ida Smedstad om han kunne delta i markeringen av Krystallnatten med håndparolen «Nei til jødehat», fikk han avslag.

Smedstad var hovedansvarlig for markeringen i Bergen gjennom Norsk Folkehjelp og synes Tomren tar for sterkt i ved å si at parolen hans ble nektet.

- Årets bannere var allerede bestemt. Vi hadde bestemt på fellesmøter, der alle kunne komme, at vi gikk for tre bannere og sa nei til andre. Tomren var ikke på disse møtene, sier hun til Bergens Tidende

Hun understreker at den konkrete ordlyden på Tomrens banner ikke hadde noe å si. Hun er heller ikke enig i at markeringen er venstrevridd. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.