Gå til sidens hovedinnhold

- Jøder er apene og grisenes avkom

Presidentens medarbeider mener alle jødene som ble drept av nazistene, egentlig flyttet til USA.

En høytstående nær medarbeider av Egypts president, Mohammed Mursi, har framprovosert kraftige reaksjoner etter et utspill om Holocaust.

Fathi Shibab-Eddim, som er ansvarlig for å utnevne redaktørene i alle de statsstyrte avisene i Egypt, mener Holocaust er oppspinn som er skapt av amerikanerne, og at de seks millioner jødene som ble drept under andre verdenskrig, faktisk har flyttet til USA.

Utspillet kom samtidig som at verden markerte Den internasjonale holocaustdagen på søndag.

- Holocaust er en industri som USA har funnet opp, sa Shibab-Eddim, ifølge Fox News.

- Amerikansk etterretning har i samarbeid med sin motpart i allierte nasjoner under andre verdenskrig, skapt Holocaust for å knuse omdømmet til sine motstandere i Tyskland, og for å rettferdiggjøre krig og massiv ødeleggelse mot aksemaktenes militære og sivile anlegg, og spesielt for å ta ut Hiroshima og Nagasaki, sa han.

- Antisemittismen florerer
Det mosaiske trossamfund i Norge reagerer kraftig på utspillet.

- Jeg er slett ikke overrasket. Det er ikke bare noe islamistene står for, antisemittismen florerer i hele den muslimske verden. Det er veldig rart at det ikke har vært mer oppmerksomhet rundt dette, sier leder og forstander for Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, til Nettavisen.

- I Egypt, for eksempel, så var det for ikke så mange år siden en TV-serie, «Rider without a Horse» som var gjennomsyret av antisemittisme. TV-serien ble sendt i flere muslimske land, og var det mest populære programmet i Egypt, sier Kohn.

- Den mest solgte boken etter Koranen i Egypt, er Sions vises protokoller. Det er altså et falsum som tsarens hemmelig politi kom ut med. Der snakkes det om den jødiske verdenskonspirasjonen, og mange av disse konspirasjonene lever fortsatt.

- Og Det muslimske brorskap i Egypt, som Mursi er en del av, er ideologiske fødselshjelpere til Hamas. Hvis du leser Hamas’ charter, så er den også gjennomsyret av antisemittisme og har hele utdrag fra Sions vises protokoller, sier Kohn.

Konspirasjonene går blant annet ut på at jødene er ansvarlige for begge verdenskrigene og en rekke bankkriser.

- Det er ikke måte på hva jødene er ansvarlige for, sier Kohn.

- Avkommet til aper og griser
President Mursi selv har også blitt kraftig kritisert for noen jødefiendtlige uttalelser han ytret i et TV-intervju i september, 2010.

Mursi omtalte jødene som «blodsugende krigshissere som var avkommet til aper og griser», melder The Jerusalem Post. Mursi har også angivelig bedt egyptere om å «oppfostre våre barn og barnebarn på hat».

Selv om uttalelsene falt for nesten tre år siden, er det først nylig at de er blitt offentlig kjent.

Det hvite hus gikk ut tidligere denne måneden og fordømte Mursis uttalelser.

- Språket vi har vært vitne til er veldig støtende. Vi tar avstand fra disse uttalelsene, som vi gjør med alt språk som forfekter religiøst hat, sa president Barack Obamas talsmann, Jay Carney, i en uttalelse, melder nyhetsbyrået AP.

- Tatt ut av konteksten
Mursi har under et Tyskland-besøk onsdag tatt avstand fra uttalelsene, og hevder de er tatt ut av kontekst.

- Som jeg har sagt før, ble sitatene tatt ut av konteksten. Jeg er ikke imot jødisk tro, jeg er ikke imot jøder som praktiserer sin religion, sa Mursi under en pressekonferanse i Berlin, melder NTB.

Uttalelsene til Mursis medarbeider har skapt bekymring for at Egypts regjering, i likhet med Iran, har elementer som nekter å erkjenne et av de best dokumenterte folkemordene i historien.

Simon Weisenthal-senteret, som jakter på naziforbrytere, mener uttalelsen til Shibab-Eddim representerer en farlig tenkemåte.

- Det er åpenbart bekymringsverdig når en person i en slik posisjon kommer med en så tåpelig påstand, sier direktør for Simon Weisenthal-senteret, Efraim Zuroff, til Fox News.

- Den triste sannheten er at disse synspunktene er relativt utbredt i den arabiske verden, og er resultatet av uvitenhet på den ene siden, og regjeringsstøttet holocaustfornektelse på den andre siden, sier Zuroff.

- Viktig å bygge tillit
Israel hadde et relativt greit forhold til Egypt da landet ble styrt av den avsatte diktatoren Hosni Mubarak. Forholdet er imidlertid satt på prøve etter at Det muslimske brorskapet, med Mursi i spissen, vant det første demokratiske valget i fjor. Mursi har imidlertid holdt fast ved at han vil stå ved Egypts fredsavtale med Israel.

- Israels viktigste interesser er å sikre egne borgere. Så dette med sikkerheten er viktig for Israel, men det dumme er når det overskygger alt annet. Man kan stille mange krav til Israel, det gjør jeg selv også. Men det er viktig å bygge opp tillit mellom Israel og deres naboer, både dem som bor tett og lenger unna. Og da er det viktig at naboene også sender signaler om at de vil normalisere forholdet og bygge tillit og fredelige relasjoner. Da må man ta avstand fra antisemittisk propaganda, men når man bare forsterker det, så er ikke det tillitsbyggende, sier Kohn.

Egypts president Mohammed Mursi fremmet jødefiendtlige synspunkter i et TV-intervju fra 2010. Se intervjuet under (artikkelen fortsetter under).

HTML EMBED

Over 50 drept i Egypt
Samtidig pågår det store uroligheter i Egypt etter at 22 personer ble dømt til døden for fotballtragedien i Port Said, hvor flere titalls mennesker mistet livet i opptøyene på en fotballstadium for ett år siden. Det har også vært omfattende protester i Kairo og Alexandria mot de islamistiske makthaverne i Egypt i forbindelse med toårsdagen til den egyptiske revolusjonen.

Over 50 mennesker har blitt drept i uroen den siste uken.

Kritikerne består først og fremst av sekulære, kristne og liberale krefter som mener presidenten har sviktet revolusjonens idealer. Denne måneden er det nøyaktig to år siden revolusjonen som resulterte i Hosni Mubaraks avgang.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken