Gå til sidens hovedinnhold

«Jøder stammer fra griser og aper»

Imam i Norden vekker oppsikt etter jødeuttalelse. Se video.

Den danske imamen Muhammed Khaled Samha har vakt internasjonal oppsikt etter at han under en preken omtalte jøder som «etterkommere av aper og griser».

Se videoen lenger nede i saken.

En video av prekenen ble postet på Internett allerede i forrige måned. Nå har den israelske avisen The Times of Israel offentliggjort videoen og oversatt deler av prekenen.

Jødeuttalelsen falt da imamen ba sine tilhengere om ikke å akseptere en to-stats-løsning i Palestina-Israel-konflikten.

«Hvordan kan vi, eller frie muslimer med tro i hjertet, akseptere delingen mellom Palestina og en gjeng med jøder, etterkommerne av aper og griser?» sa Samha, ifølge en oversettelse utført av Middle East Media Research Institute.

Islamsk råd provosert
Generalsekretær i Islamsk råd, Mehtab Afsar, blir provosert av uttalelsen.

- Jeg blir provosert når jeg hører at en som kaller seg for imam, omtaler mennesker på den måten. Det er en dehumanisering av mennesker. Jeg ville aldri ha forholdt meg til ham som imam. I mine øyne mister man all sin troverdighet når man omtaler sine medmennesker på en slik nedverdigende måte, sier Afsar til Nettavisen.

- En religiøs leder skal være en som har fint språk og har tiltalende fremtreden, og ikke en avskyelig, hatefull retorikk. Og det er heller ikke det budskapet islam står for, sier han.

Hentet fra Koranen?
Muslimske geistlige og ledere har tidligere blitt kraftig kritisert for lignende uttalelser. Noen hevder at påstanden er basert på en bildeframstilling hentet fra Koranen.

Afsar sier det er helt feil at Koranen framstiller ikke-muslimer som etterkommere av aper og griser.

- Jeg har aldri kunnet lese meg fram til noe sånt i Koranen. Dette er vås. Dette er en uholdbar argumentasjon, sier han.

Den danske imamen har vært i media flere ganger tidligere, og har blitt knyttet til terrormistenkte i Danmark. I forbindelse med karikaturstriden i Danmark og Norge, reiste Samha rundt i Midtøsten i 2005 og talte om «den dårlige behandlingen muslimer fikk i Danmark», melder dansk TV2.

- Vil drepe alle jøder
Videre i sin preken sier Samha at muslimer en dag vil drepe alle jøder.

«Palestina har alltid vært og vil alltid være islams land. Det er islams land, et hellig og velsignet land. Det er stedet for gjenoppstandelsen (dommedag),» sier imamen.

- Man må kunne si at det er blitt begått urett mot palestinerne og at dette er en konflikt som verdenssamfunnet må løse. Men det å koble Israel-Palestina-konflikten til uttalelser hvor mennesker framstilles som griser og aper, er så nedverdigende at jeg ikke ønsker å gjenta ordene hans i min munn, sier Afsar.

Antisemittismen brer seg
De siste årene har det vært en rekke antisemittiske angrep samt terrorangrep mot jødiske miljøer i Europa.

En undersøkelse utført av EUs kontor for grunnleggende rettigheter i fjor, viste at to tredjedeler av 6000 spurte jøder mener antisemittisme er et betydelig problem i Europa.

Se video fra prekenen:

HTML EMBED
Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg