NEW YORK (Nettavisen/NTB): Det sier president Joe Biden etter at politimannen Derek Chauvin ble kjent skyldig i drap på George Floyd på tirsdag.

Se Biden kommentere dommen her:

- Avslørte systematisk rasisme

- Dette var et drap på høylys dag, sa Biden like etter at juryen fant politimannen skyldig i alle tiltalepunkter.

- Overfor en hel verden avslørte det den systematiske rasismen som er blitt en skamplett på vår sjel, da Biden i sin tale natt til onsdag.

Les også: - Jeg hadde vært på et mentalsykehus om jeg så den videoen

USAs president Joe Biden sier at dommen i George Floyd-saken kan være et stort skritt framover mot systemisk rasisme i USA.

Noen få timer etter at den tidligere politimannen Derek Chauvin ble kjent skyldig i drap på George Floyd, ba Biden amerikanerne stå sammen og unngå vold.

– Nå er tiden kommet for oss til å stå sammen som amerikanere, sa han i TV-overførte kommentarer.

– Det fins noen som vil utnytte det emosjonelle ved øyeblikket – agitatorer og ekstremister som ikke har interesse av sosial rettferdighet. Vi må ikke la dem lykkes, sa han videre.

Les også: Folkemengder jublet da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd

Viser USAs problemer med politi og rase

Han kalte drapet på Floyd et «drap i fullt dagslys» som en gang for alle rev bort skylappene slik at alle kunne se problemene USA har med politiets forhold til rase.

– Kjennelsen sender et sterkt signal, men nødvendig reform kan ikke stoppe med dommen mot Chauvin, sa han og hyllet politimennene som vitnet i saken i stedet for å slutte rekkene og holde munn.

Like før Biden talte også visepresident Kamala Harris. I likhet med Biden oppfordret hun også Kongressen til å handle raskt for å reformere politiet i USA.

Ringte familien

Rett etter at kjennelsen falt, ringte Biden og Harris til familien til Floyd, og Biden fortalte dem at han var lettet over juryens avgjørelse.

– Ingenting kan gjøre alt bedre, men i det minste er det en viss rettferdighet. Vi er alle så lettet, sa Biden til familien.

I en video av telefonsamtalen, som familiens advokat Ben Crump la ut, kan man se familiemedlemmer av Floyd som gråtende lytter til presidentens ord.

- I dag er vi i stand til å puste igjen, sier fortalte broren til George Floyd, Philonise Floyd, til journalistene etter kjennelsen, ifølge CNN.

- Vi må forstå at vi alltid må marsjere. Vi må gjøre dette resten av livet, sier Philonise Floyd.

- Vi må protestere fordi det virker som om dette er en uendelig syklus. Jeg kjemper ikke bare for George lenger. Jeg kjemper for alle rundt om i verden, sier broren.

Allerede før juryen kom med sin kjennelse, sa Biden at han håpet på en korrekt dom, og at bevisene i saken var overveldende.

Les også: Sjokkerende videomateriale gir tillitskrise for amerikansk politi

Chauvin risikerer nå en maksimumsstraff på 40 års fengsel for drapet på Floyd. Den endelige dommen er ventet i løpet av noen uker.

Jubel etter kjennelsen mot Chauvin

Dommen mot Derek Chauvin for drapet på George Floyd ble tatt imot med jubel, men også bevissthet om hvor mye som fortsatt gjenstår i kampen mot politivold.

Over hele USA, fra Missouri til Florida til Minnesota, jublet svarte amerikanere som ventet i spenning, omfavnet hverandre, viftet med plakater og flagg og sang i gatene.

Les også: George Floyds familie får 27 millioner dollar i erstatning etter forlik

Bare et lite skritt

Men jubelen var likevel også preget av en avventende bevissthet om at dommen bare er et ørlite skritt på den lange veien for å komme videre etter århundrer med rasistisk politivold i en nasjon bygd på slaveri.

Mange sier de hadde fryktet et annet resultat etter å ha vært vitne til at det ene politidrapet på svarte etter det andre forble ustraffet.

Skytingen av en annen svart mann, Daunte Wright, i Minneapolis mens rettssaken pågikk, og drapet på en 13-åring i Chicago i forrige måned, økte spenningen og dempet manges glede over seieren i retten.

– Vi er lettet, men vi feirer ikke, fordi drapene fortsetter, sa borgerrettsveteranen Jesse Jackson som hadde reist til Minneapolis i forbindelse med rettssaken.

Prøvestein

Likevel førte kjennelsen til nytt håp for mange, som så på rettssaken som en prøvestein på hvor mye amerikanerne tar på alvor raserettferdighet og politireform etter at drapet på George Floyd utløste omfattende Black Lives Matter-demonstrasjoner i hele USA.

Juryen brukte ti timer på å komme fram til at Chauvin måtte kjennes skyldig på samtlige tiltalepunkter. Deretter ble han påført håndjern og fraktet til fengselet der han trolig skal tilbringe flere tiår.

– Det betyr så mye for meg. Jeg har bedt for George hver dag. Måten han ble myrdet på, var så fryktelig. Takk Jesus, sa Venisha Johnson, en svart kvinne i Minneapolis som lot tårene renne fritt.

Venner av Floyd

I Houstons Third Ward, der George Floyd vokste opp, hadde en liten gruppe mennesker samlet seg ved et veggmaleri av Floyd mens de fulgte med på TV mens juryen leste opp kjennelsen.

– Det føles bra. Vi takker alle som sto ved vår side. Dette er et velsignet øyeblikk, sa Jacob David som kjente Floyd, og som måtte tørke bort tårer.

Floyds død i mai i fjor, da Chauvin presset kneet mot halsen hans, og den sterke videoen som viste hvordan han gispet fram at han ikke kunne puste, sjokkerte verden og utløste omfattende protester mot politivold og manglende rettigheter for svarte.

Vant til urettferdighet

– Vi er blitt så vant til ikke å bli behandlet rettferdig, så akkurat nå er jeg bare helt overveldet, sa Tesia Lisbon, en aktivist i Tallahassee i Florida, som ble arrestert under en Black Lives Matter-protest i fjor.

– Vi er bare blitt så vant til å få dårlige nyheter, til at rettssystemet så lenge ikke er på vår side, sa hun.

Mens president Joe Biden, visepresident Kamala Harris og en lang rekke demokratiske politikere reagerte med lettelse og håp, var republikanske politikere forsiktige med sine uttalelser.

– Det er juryen som avgjør. Jeg tenker at de kan anke på om rettssaken var rettferdig, men jeg sier til alle at det er slik systemet fungerer. Jeg godtar juryens avgjørelse, sa senator Lindsey Graham.

Forberedt på det verste

Mens folk jublet av glede, var myndighetene, politiet og nasjonalgarden forberedt på det verste om resultatet hadde blitt et annet.

I Minneapolis var 3.000 nasjonalgardesoldater utplassert, og i Grand Rapids i Michigan, der noen av de voldsomste protestene etter drapet på Floyd fant sted, hadde myndighetene plassert betongsperringer rundt politikammeret.

Og i Portland i Oregon, der det var stadige protester og hærverk i flere måneder, hadde ordføreren innført unntakstilstand og satt politiet og nasjonalgarden i høyeste beredskap.