Gå til sidens hovedinnhold

Joe Biden er USAs neste president

Biden har vunnet delstaten Pennsylvania. Dermed passerte han den magiske grensen på 270 valgmenn.

OSLO/NEW YORK (Nettavisen):CNN, New York Times, ABC og Fox News skriver at Biden er USAs neste president. Han skal ha vunnet delstaten Pennsylvania som gir Biden 20 valgmenn.

Joe Biden økte ledelsen i Pennsylvania til rundt 34.000 stemmer, rett rundt klokken halv seks norsk tid. 99 prosent av stemmene er telt opp i delstaten, og han har dermed fått mer enn 270 valgmenn som er nødvendig for å vinne valget.

Biden skal tale klokken 20 lokal tid lørdag kveld i Wilmington i Delaware, det vil si klokken 02 norsk tid.

Les også: Dette er Joe Biden

Donald Trump ledet lenge i delstaten, men etter at poststemmene begynte å telles opp, krympet forspranget til Trump fortløpende. Trump har også langet ut mot prosessen i Pennsylvania de siste dagene, og kommet med udokumenterte påstander om valgfusk og andre «uregelmessigheter». Det pågår fortsatt telling av stemmer i flere delstater, men Biden vil med seieren i Pennsylvania umulig bli tatt igjen av Donald Trump. Rundt en time senere hevder nyhetsbyrået AP at Biden også har vunnet Nevada.

Folk i USA strømmer til gatene etter Bidens presidentseier. Se bildene her:

- Amerika, jeg er beæret over at dere har valgt meg til å lede vårt fantastiske land. Arbeidet foran oss vil bli tøft, er noe av det Biden skriver på Twitter, like etter at han ble erklært som vinner.7

Les også: Donald Trump kalte inn til pressekonferanse - så dro han til golfbanen

Og han fortsetter:

- Jeg vil love dere dette: Jeg kommer til å være en president for alle amerikanere, selv om dere stemte på meg eller ikke.

Biden blir dermed den 46. presidenten i USAs historie, og han blir også den eldste presidenten noensinne med sine 77 år. Han vil være 78 år, når han offisielt blir innsatt som USAs neste president, 20. januar 2021. Senator Kamala Harris blir Bidens «høyre hånd» som USAs neste visepresident. Det er også forventet at Biden skal holde en tale til nasjonen lørdag kveld, amerikansk tid, fra sin hjemstat Delaware.

Les også: CNN-reporteren brast i gråt da de kom med den historiske Trump-nyheten

Historisk

Kamala Harris blir også historisk som første kvinnelige visepresident, men også som den første svarte kvinnen som blir visepresident. Harris har indisk mor og jamaicansk far og er utdannet jurist. Hun var også den første svarte kvinnen som ble valgt til justisminister i California i 2010.

Harris har flere ganger understreket at hun vil jobbe for interessene til svarte velgere i USA. I opptakten til valget har hun blant annet understreket at hun vil vise at Demokratene forstår at svarte velgere er rammet uproporsjonalt hardt av koronapandemien, samt mangeårig økonomisk og sosial ulikhet.

Les mer: Biden taler i natt: - Kan erklære seg for USAs nye president

Leder i andre stater

Biden leder lørdag ettermiddag i tre av de fire gjenværende delstatene som enda ikke har blitt erklært til noen av presidentkandidatene. Om han også vinner disse tre – Georgia, Arizona og Nevada, vil han oppnå totalt 306 valgmenn.

Biden ble valgt som senator for Demokratene fra Delaware i 1972, 29 år gammel. Han ble gjenvalgt seks ganger, sist i 2008.

Brast i gråt

Nyheten som kom lørdag ettermiddag fikk fram følelsene hos mange, blant annet CNN-programleder Van Jones.

- Dette har veldig stor betydning for en lang rekke mennesker som har hatt det vondt lenge, sa han på CNNs direktesending og brast i gråt.

- Det er lettere å være en forelder denne morgenen. Det er lettere å fortelle barna at det å si sannhet betyr noe, at det å være en god person betyr noe. Dette er rettferdiggjørelse for mange mennesker, sa han videre.

Det ble emosjonelt for CNN-programleder Van Jones:

Dro til golfbanen

President Donald Trump varslet tidligere i dag at det blir pressekonferanse 17.30 norsk tid. Selv dro han til golfbanen. President har i dagene etter valgdagen 3. november oppholdt seg i Det hvite hus, hvor han blant annet har holdt to pressekonferanser i lys av den pågående opptellingen i presidentvalget.

Les også: Donald Trump kaller inn til pressekonferanse

Trump valgte lørdag å forlate det ikoniske presidentbygget for første gang siden valgdagen, for å ta turen til golfklubben sin Trump National Golf Club, som ligger Sterling i Virginia, skriver AFP.

En rekke andre medier melder også like etter klokken 18.00 at Trump ikke erkjenner nederlaget. Han har sagt at dette er «langt fra over», og har siden presidentvalget tirsdag kommet med påstander om valgfusk, uten å ha noe begrunnelse eller dokumentasjon for disse påstandene.

- Rettsakene starter mandag

Trumps personlige advokat og nære venn, Rudy Giuliani, bekreftet også at kampen er ikke over. Han har tidligere snakket om valgfusk i Pennsylvania, og hevdet igjen under en pressekonferanse at poststemmer i Pennsylvania ikke har blitt talt.

- Rettssakene starter mandag. Det er 50 til 60 valgobservatører som sier at de ble fratatt muligheten til å inspisere poststemmene, sa Giuliani.

- Hvis du ikke har noe å skjule, så tillater du inspeksjon, la advokaten til.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken