USA og NATOs uttrekning fra Afghanistan har ikke uten grunn blitt omtalt som en fiasko. Taliban gjenerobret makten etter kun elleve dager, og bildene av evakueringskaoset på Kabul flyplass taler for seg.
Nå får USAs president Joe Biden svi for håndteringen av Afghanistan-exiten.
På en ny approval-måling utført av USA TODAY og Suffolk University havner Biden helt nede på 42 prosent oppslutning.
Les også: Trygler i kloakkvann for å unnslippe Kabul
Direktør David Paleologos ved Suffolk Political Research Center skriver at den dårlige snittoppslutningen skyldes Bidens elendige håndtering av Afghanistan-exiten.
Målingen til USA TODAY/Suffolk University viser at amerikanere flest godtar Bidens beslutning om å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan etter 20 års krigføring. Derimot er det bare 26 prosent som mener Bidens håndtering av selve tilbaketrekningen er tilfredsstillende.
- For første gang får nå Biden skikkelig kritisk mediedekning i alle amerikanske medier. For det andre har ikke Biden en personkult rundt seg, slik Trump hadde. Disse to faktorene driver Bidens oppslutning ned, sier seniorforsker ved NORCE forskningssenter, Hilmar Mjelde, til Nettavisen.
Tre av fire amerikanere tror Afghanistan nok en gang vil bli et arnested for terrorister som utgjør en trussel for USA, viser målingen.
Målingen ble utført i perioden torsdag til mandag, da nyhetsbildet var dominert av den desperate og kaotiske evakueringen på Kabul flyplass.
Les også: - Jeg er en ekte feminist, men Flyktninghjelpen er bedre tjent med en mannlig landdirektør
- Permanent skadet
Mjelde sier at Afghanistan-exiten vil få konsekvenser for Bidens ettermæle.
- Det er permanent skadet. Dette vil bli stående som en av de største utenrikspolitiske blunderne noensinne. Kennedy og Grisebukta, Saigon 1975, Carter og Desert One – dette har brent seg inn på minnene våre. Afghanistan-uttrekningen har tilsvarende gjort stor skade på Biden og USAs renomme, sier Mjelde.
Mjelde henviser til president John F. Kennedys mislykkede forsøk på å styrte Fidel Castro i april 1961. 1500 eksilcubanere, som fikk amerikansk støtte og opplæring, ble beseiret tre dager etter at de invaderte den såkalte Grisebukta sør på Cuba. Kuppforsøket førte til en betraktelig forverring av forholdet mellom USA og Cuba.
Les også: Slik vil historikerne dømme Donald Trump
Afghanistan-uttrekningen har blitt sammenlignet med USAs ydmyke tilbaketrekning fra Vietnam i 1975, som nådde et bunnivå da amerikansk ambassadepersonell måtte flykte opp på ambassadetaket i Saigon og ble evakuert med helikopter.
President Jimmy Carter led et enormt politisk tap etter håndteringen av gisselsituasjonen ved den amerikanske ambassaden i Teheran i Iran i 1980. Åtte tjenestemenn fra det amerikanske forsvaret omkom da et militær-helikopter krasjet inn i et militær-transportfly under det mislykkede forsøket på å hente ut de 53 ambassadegislene.
- Skandaler og kriser i form av noen avslørende dokumenter et cetera, kan presidenter lettere ri av. Men når det eksisterer billedmateriale, her i form av de famøse bildene fra rullebanen på flyplassen i Kabul, så gir det en helt annen effekt, sier Mjelde.
Les også: Eksperter rangerer USAs beste og verste presidenter
Populariteten synker
- Med en approval-rating på 42 prosent, hvordan ligger Biden an sammenlignet med Trumps rating etter et halvår i Det hvite hus, Mjelde?
- Den har ligget stabilt betydelig høyere enn Trumps. Men nå synker den, som ventet, fordi ratingen fluktuerer alltid med kriser, tilstanden i økonomien et cetera, sier Mjelde.
Trump lå på nedre halvdel av 40-tallet mesteparten av sin presidentperiode. Inntil nylig hadde Biden en snittoppslutning på rundt 50 prosent på de nasjonale approval-målingene. På snittmålingen til FiveThirtyEight ligger Biden nå på 47,7 prosent.
- Men Biden hjelpes godt av at han gjør en langt bedre jobb innenriks, etter mitt syn. Pandemi-håndteringen og de store reformene han nå manøvrer gjennom Kongressen – her har Biden gjort en kompetent jobb, sier Mjelde.
Les også: Historieprofessor: - Trumps avtale med Taliban var et veikart til overgivelse
Halvparten tilfredsstilt med pandemi-håndtering
Målingen til USA TODAY/Suffolk University viser at halvparten er tilfredsstilt med Bidens pandemi-håndtering og 39 prosent er fornøyd med håndteringen av økonomien.
- Jeg er usikker på hva som blir Afghanistan-effekten når det gjelder 2022- og 2024-valgene. Den amerikanske befolkningen sluttet i stor grad å bry seg om Afghanistan etter George W. Bush-presidentskapet, sier Mjelde.
Samme måling viser at 62 prosent av de spurte legger ansvaret for Afghanistan-krigen på nettopp George W. Bush. Bush lanserte som kjent den globale krigen på terror etter terrorangrepene i USA 2001, som førte til blant annet Afghanistan-krigen.
- Kunne Biden ha håndtert Afghanistan-exiten annerledes?
- Definitivt. Biden er «chief executive» - hans jobb er å lede USAs affærer på en kompetent måte. Uttrekningen har vært en operativ og kommunikativ skandale, fordi arrogante og egenrådige Biden ikke lyttet til ekspertisen. De negative strategiske konsekvensene av dette kan bli enorme i mange år fremover, når USA nå etterlater et vakuum som dets motstandere mer enn gjerne fyller, sier Mjelde.