NEW YORK (Nettavisen): Den ulovlige innvandringen til USA har eksplodert etter at Joe Biden tok over som president.

- Som Afghanistan-uttrekningen, så undergraver situasjonen på Mexico-grensen Bidens kompetanse-image. Inntrykket er at Biden personlig ikke vier den nok oppmerksomhet, dels fordi han har sitt fulle fokus på velferdsreformen, sier USA-eksperten Hilmar Mjelde til Nettavisen.

Les også: Donald Trump er rasende: Slik reagerer Erna Solberg på de sjokkerende bildene

Rekordmange innvandrere til USA

Ferske tall presentert i Washington Post viser at mer enn 1,3 millioner ulovlige innvandrere er pågrepet på den sørlige grensen i de ni månedene han har vært president, inkludert 192.000 som kom bare i september.

Les også: «Koronapanikken»: - Hele greia var Ivanka Trumps idé

Nå raser også flere republikanere, etter at avisen New York post hevder ha avslørt flere hemmelige flygninger med mindreårige innvandrere som flys fra Texas og inn til flere storbyer rundt om i USA.

Les også: Mener dette Trump-marerittet er sannsynlig: - En apokalypse

Avisen har blant annet tatt for seg flere landinger i Westchester like nord for New York City, der innvandrere som kommer fra Texas lander og så sendes i busser rundt om i storbyen.

- 2000 innvandrere flydd til New York

Innvandrerne skal ifølge New York Post være ulovlige innvandrere som kom til grensen mellom USA og Mexico, og som nå flys ut rundt om i landet, blant annet til New York og Florida.

Les også: Donald Trumps niese med stikk til familien: - Definitivt den dummeste av dem alle

Flyktningstrømmen inn i USA fortsatte med full styrke i sommer og tall viser at det mellom juli og august i år skal ha kommet hele 37.805 uledsagede mindreårige innvandrere fra Mexico til USA.

Les også: Trump kommer med oppsiktsvekkende uttalelse: - Det er så grotesk

NY Post skriver at de har analysert flydata som indikerer at rundt 2000 innvandrere skal ha landet på flyplassen Westchester County Airport utenfor White Plains i New York siden 8. august i år.

Les også: Melania skal ha fått nok: - Det er over, og det er det

En kilde som kjenner til operasjonen ved flyplassen opplyser til avisen at de mindreårige innvandrerne vanligvis fraktes videre til bydelene Bronx, Brooklyn og Queens i New York City, samt til Newburgh nord i staten og Bridgeport Danbury i Connecticut. Men innvandrere blir også fraktet lengre ut på Long Island og til New Jersey, skriver avisen.

- Hvorfor alt dette hemmeligholdet

En av dem som reagerer sterkt på det som nå skjer, er den republikanske guvernøren i Florida Ron DeSantis.

Han er rasende over det NY Post skriver og sier følgende gjennom sin talskvinne Christina Pushaw:

- Hvis Biden-administrasjonen er så overbevist om at deres politikk på en åpen grense er så bra for landet vårt, hvorfor alt dette hemmeligholdet?

- Og hvorfor nekter Biden-administrasjonen å dele selv den mest grunnleggende informasjonen om gjenbosetting av innvandrere i lokalsamfunn i vår stat og rundt om i hele landet, spør DeSantis.

- Uforsvarlig innvandringspolitikk

Florida-guvernøren mener Biden driver «en uforsvarlig innvandringspolitikk».

- Washington D.C. driver en innvandringspolitikk som ikke rammer dem, mens stater som mangler informasjon om gjenbosetting av innvandrere og som ikke har autoritet til å endre på en føderal innvandringspolitikk, forventes å bære byrden av Bidens uforsvarlige åpen grense-agenda, sier DeSantis.

Les også: Rasende Donald Trump: - Han kunne ikke blitt valgt til hundefanger engang

Talskvinne for Westchester County, demokraten George Latimer, sier til New York Post at det ikke «er noe nytt» rundt situasjonen man nå ser i området.

- Hvorfor på natten?

På en pressekonferanse denne uken ble president Joe Bidens og Det hvite hus' pressesjef Jen Psaki, konfrontert med flygningene som ble omtalt i New York Post.

- Hvorfor flyr administrasjonen tusenvis av migranter fra grensen til Florida og New York midt på natten? spurte Peter Doocy i Fox News Psaki på pressekonferansen.

- Vel, jeg er ikke så sikker på at det er midt på natten, svarte Psaki, før hun ble avbrutt av Doocy.

- Vi snakker om 02.30 og 04.29 på natten, uttalte Doocy, hvorpå Psaki responderte:

- Her snakker vi om tidlige flygninger, kanskje tidligere enn det du ville likt når du flyr, sa Psaki, og la til:

- Det er vårt juridiske ansvar å ta vare på uledsagede barn på en trygg måte til de kan bli gjenforent med en forelder eller en godkjent verge på en rask måte, sier Psaki.

- De siste ukene har uledsagede barn blitt fraktet gjennom Westchester flyplass på vei til deres endelige destinasjoner for å bli gjenforent med en forelder eller en godkjent verge. Det er ingen overraskelse at man kan se at barnet reiser gjennom statene, dette gjelder ikke bare New York, sier Psaki.

Se video av Psakis uttalelse her:

1,7 millioner innvandrere arrestert på ett år

De ferske tallene som Washington Post har fått tilgang til viser at hele 1,7 millioner innvandrere har kommet over grensen fra Mexico fra september 2020 til utgangen av september i år. Antall arrestasjoner på grensen er dermed de høyeste i historien, skriver avisen.

President Joe Biden lovet i valgkampen at han ville endre kursen i asyl- og flyktningpolitikken som hans forgjenger i Det hvite hus, Donald Trump, staket ut. Biden opphevet blant annet det såkalte «Remain in Mexico»-programmet, som var en regel om at asylsøkerne måtte vente i Mexico mens deres søknad ble behandlet.

Se video fra grensen til Mexico her (artikkelen fortsetter under):

- Tallene skjøt fart etter Biden

Ifølge Washington Post skjøt tallene i været etter at Biden ble innsatt som president i januar, og amerikanske myndigheter er nå i forhandlinger med Mexico om å starte opp igjen «Remain in Mexico»-programmet, skriver avisen.

Men problemet for USA er langt fra bare mexicanere og personer fra Sentral Amerika som vil over grensen.

Grupperingen som amerikanere definerer som «andre» nasjoner, inkluderer personer fra Haiti, Venezuela, Ecuador, Cuba og Brasil, samt et dusin andre nasjoner. De ferske tallene viser at hele 367.000 personer fra disse landene ble arrestert på USA-grensen fra september 2020 til september 2021.

Etter dette fulgte personer fra Honduras (309.000), Guatemala (279.000) og El Salvador (96.000).

En tredobling

Totalt har grensepolitiet som tidligere nevnt tatt hånd om hele 1,3 millioner ulovlige innvandrere siden Biden ble president. Disse tallene står i sterk kontrast til tidligere år.

Les også: Donald Trump er rasende: Slik reagerer Erna Solberg på de sjokkerende bildene

Mellom 2012 og 2020 kom det årlig i gjennomsnitt 540.000 ulovlige innvandrere til USA. Tallene for 2021 er dermed en tredobling av det neste høyeste tallet målt noensinne, skriver Washington Post.

Trump: - Terrorismen kommer

Tidligere president Donald Trump har ved gjentatt anledninger kritisert president Joe Biden for hans håndtering av innvandrerne ved grensen til Mexico.

Les også: - Dette er mareritt-scenariet om Trump skulle bli president igjen i 2025

- Grensen vår er gått fra være den sikreste og tryggeste i historien, til det mest ødelagte, skitne og ekle vraket noensinne, skriver han i en annen uttalelse.

- Ingen land har noensinne opplevd noe lignende enn det som nå skjer ved vår sørlige grense inn til USA, og ikke noe land har noen gang vært dumme nok til å la noe slikt skje. Kriminaliteten kommer til å øke til nivåer som vi aldri har sett før (vi er faktisk der allerede) og terrorisme vil bli den neste store bølgen som kommer, skriver Trump i en fersk uttalelse.

Les også: Trump: - Jeg kommer til å knuse ham slik jeg knuser alle andre

Trump: - Savner dere meg?

Dagen etter fulgte Trump opp med følgende kritikk av Biden:

- Koronaviruset er ute av kontroll, forsyningskjedene våre kollapser, noe som fører til mangel av varer i butikkene, vi ble ydmyket i Afghanistan, grensen vår er en komplett katastrofe, bensinprisen og inflasjonen skyter i været - så hvordan gjør Biden det? Begynner dere å savne meg? skriver Trump.

Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss

- Ekstremt vanskelig sak

Hilmar Mjelde, som er seniorforsker ved NORCE forskningssenter i Bergen og ekspert på amerikansk politikk, sier til Nettavisen at «USA mangler operativ kontroll over sør-grensen sin», men at det heller ikke er noe nytt.

- Innvandring fra sør er bare en ekstremt vanskelig sak å håndtere, både operativt og politisk. Bush Jr., Obama og Trump mislykkes alle med innvandringsreform.

Les også: Kommer med advarsel om Donald Trumps potensielle «sjokk-tropper»

- Alle presidentene har på et eller annet vis strevd med dette temaet de siste 40-50 årene. Grenserushet er syklisk: Det skjer et rush, så strammer man inn, og så forsvinner saken fra nyhetsbildet etter en stund, sier Mjelde, som legger til at saken er spesielt vanskelig for demokratiske presidenter.

- Ikke en akseptabel situasjon

- De lover mer human innvandringspolitikk, for så å måtte stramme inn. Carter i 1980 og Clinton i 1994 strevde med flyktningstrøm fra Cuba. Obama ble overveldet av rushet over Mexico-grensen i 2014. Alle tre presidentene måtte innføre strengere innvandringspolitikk, sier USA-eksperten.

Les også: Avslører: - Derfor havnet Donald Trump på sykehus

- Demokratene har samme problem i innvandringspolitikk som republikanerne har med sin helsepolitikk: De vet hva de er mot, men ikke hva de er for. Man kan godt mene at USA skal ha en mer liberal innvandringspolitikk, men kaoset på Mexico-grensen er ikke en akseptabel situasjon, uansett hvor en står i debatten, sier Mjelde.