*Nettavisen* Nyheter.

Joe Bidens podcast-gjest setter fart på ryktene

Barack Obamas visepresident Joe Biden stiller som Demokratenes presidentkandidat i valget 3. november. Han blir offisielt nominert som kandidat under Demokratenes landsmøte til sommeren.

Barack Obamas visepresident Joe Biden stiller som Demokratenes presidentkandidat i valget 3. november. Han blir offisielt nominert som kandidat under Demokratenes landsmøte til sommeren. Foto: Saul Loeb (AFP)

Biden har allerede sverget at han vil kjempe side om side med en kvinne når han fyrer løs mot Trump.

21.04.20 10:39

Tidligere visepresident Joe Biden (77) har allerede kunngjort at han vil velge en kvinnelig makker når han stiller som Demokratenes presidentkandidat mot president Donald Trump i høstens presidentvalg. Men Biden holder kortene ganske tett til brystet.

Det politiske nettstedet Axios skriver at Amy Klobuchars gjesteopptreden på Bidens siste podcast « Here’s The Deal» som ble tilgjengelig denne uken, styrker spekulasjonene om at hun kan bli Demokratenes visepresidentkandidat.«Klobuchar opptrer på Bidens podcast midt i visepresident-ryktene,» kunne Axios avsløre i helgen.

«Du kan ikke ha en samtale med sentrale og strategiske demokrater uten å høre navnet til Klobuchar dukke opp som et potensiell valg av visepresident for Biden, som allerede har forpliktet seg i offentlighet å velge en kvinne,» skriver nettstedet.

Les også: Hvorfor stiller Demokratene seg bak en muligens dement presidentkandidat?

Ektefeller, venner, familie og tidligere arbeidserfaring var gjennomgangstemaer i podcasten. Klobuchar fortalte også om ektemannen som nylig har kommet seg helskinnet gjennom covid-19-sydommen. Lytterne fikk dermed anledning til å bli enda bedre kjent med 59-åringen.

- Dette var ingen visepresident-audition

Leder for Demokratene her i Norge utelukker ikke at Klobuchar kan få en sentral rolle i en eventuell Biden-administrasjon, men satser pengene sine på en helt annen kvinne når det gjelder kandidaturet for Demokratenes visepresident.

- Det er feil å anta at alle som opptrer på podcasten til Biden er på audition til å bli visepresidentkandidat. Jeg tror det heller er en audition til ministerposter. Han inviterer gjester for å vise fram hvem han vurderer å hente inn som ministre hvis han blir valgt president, sier styreformann i Democrats abroad Norway, Jonathan Roth, til Nettavisen.

- Biden ønsker å sette sammen et superlag av unge, talentfulle demokrater som kan forene partiet og være klare til å overta når han eventuelt gir seg etter én presidentperiode, sier Roth.

Klikk på bildet for å forstørre. Senator Amy Klobuchar taler på sin egen valgvake etter en tredje plass i New Hampshire.

Senator Amy Klobuchar taler på sin egen valgvake etter en tredje plass i New Hampshire. Foto: Robert F. Bukaty (AP)

Roth understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag om spekulasjonene rundt visepresidentkandidaturet.

- Selv om Amy Klobuchar nyter høy anseelse innad i partiet, er det små sjanser for at hun var på en audition for visepresidentkandidaturet. Men jeg ville ikke blitt overrasket om hun var på listen over mulige kandidater til posten som justisminister eller utenriksminister i en eventuell Biden-administrasjon, sier han.

- Jeg tror Bidens politiske plan er å spille på sin personlige og politiske erfaring og vise velgerne at han er en stødig hånd. Dette gjør han ved å rulle ut et superlag som det amerikanske folk allerede er kjent med, hvorav flere stilte mot ham i nominasjonsvalget, sier Roth.

Les også: Hudfletter sykepleier: - Dra til Kina

Roth sier at tradisjonelt har det vært lurt av presidentkandidater å avvente med å antyde hvem de ønsker å tildele ministerposter før de eventuelt blir valgt til president.

- Vanligvis vil man ikke ha en situasjon der det graves fram negative ting om fem-seks personer i en presidentvalgkamp. Det holder med presidentkandidaten og visepresidentkandidaten. Men nå er det allerede så mye informasjon ute om disse personene, så det vil ikke komme noen overraskelser. Det vil bare bidra til å forene Det demokratiske partiet ytterligere, sier Roth.

- Satser pengene på Warren

Roth tror Det demokratiske partiet og Biden vil satse på en visepresidentkandidat som kan vise til bred økonomisk erfaring.

- Vi kommer ikke til å få tilbake 22 millioner jobber med det første etter denne pandemien, uansett hva president Trump måtte si, sier Roth og henviser til alle jobbene som har forduftet siden midten av mars.

- Derfor vil Demokratene ha folk med en merittliste med fokus på økonomisk planlegging og økonomisk forståelse. Jeg ville satset pengene mine på Elizabeth Warren.

Les også: - Joe Bidens alder kan bli et problem hvis han blir president

Elizabeth Warren (70), som også stilte mot Biden i nominasjonsvalget, er senator i Massachusetts og tidligere jussprofessor ved Harvard Law School. Warren havnet i det nasjonale søkelyset etter finanskrisen i 2008, da hun tok opp kampen mot Wall Street og krevde bedre beskyttelse av forbrukernes rettigheter.

- Jeg tror Biden har enorm respekt for Warren. Alle vet at økonomi er hennes spesialfelt. Hun er den beste av de beste. Det er en oppfatning som ikke bare deles av de høyt utdannede, men også av andre amerikanere, at hun er desidert den smarteste personen, sier Roth.

I en fersk meningsmåling utført i delstatene Michigan og Wisconsin havnet Klobuchar på andre plass over Bidens foretrukne makker, like bak Elizabeth Warren.

Klikk på bildet for å forstørre. Elizabeth Warren gir opp kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat etter å ha gjort det svært dårlig i de nominasjonsvalgene som hittil har vært holdt.

Elizabeth Warren måtte til slutt trekke seg som kandidat i Demokratenes nominasjonsprosess grunnet dårlige resultater. Foto: (NTB scanpix)

- Warren kan være et vrient valg

Michigan-guvernør Gretchen Whitmer (48) og California-senator Kamala Harris (55) er andre navn som trekkes fram som hete kandidater til visepresidentkandidaturet. Harris stilte også i Demokratenes nominasjonsprosess. Whitmer har også vært gjest på podcasten til Biden.

Politisk analytiker og spaltist i The Washington Post, David Byler, mener det kan bli virent for Biden å velge Warren som sin makker, ettersom hun tilhører venstrefløyen i partiet. Byler har dermed mest tro på at det blir Klobuchar valget faller på til slutt.

Byler legger til grunn at Klobuchar førte en god nominasjonskampanje - hun havnet blant annet på tredje plass i New Hampshire - hun har 13 års erfaring fra Senatet, hun er tøff nok til å håndtere en presidentvalgkamp og det har ikke vært noen skandaler rundt henne.


Byler mener Klobuchar passer godt inn i Biden-kampanjen, blant annet fordi hun har et godt grep om velgerne i viktige vippestater. I tillegg er hun i likhet med Biden en moderat demokrat.

«En kampanje med Biden og Klobuchar ville kunne tillate Biden å være Biden, men på en god måte. Hvis Biden velger en progressiv makker, som for eksempel Warren eller Harris, må han håndtere konstante spørsmål om hvorfor han og hans visepresident er såpass uenige i så mange saker. President Trump vil kalle Biden for en sosialist - eller i hvert fall en trojansk hest for sosialisme - uansett hvem han velger som sin makker. Men hvis Biden velger en genuin progressiv makker, vil kanskje noen av de angrepene treffe hardere,» skriver Byler.

Ifølge Axios’ kilder skal Klobuchar lede et par-tre virtuelle pengeinnsamlingsaksjoner for Biden-kampanjen de kommende ukene.

Andre mulige kandidater

Ytterligere navn som nevnes i spekulasjonene, er Wisconsin-senator Tammy Baldwin (58), New Hampshire-senatorene Jeanne Shaheen (73) og Maggie Hassan (62) samt politikeren Stacey Abrams (46).

Roth tror ikke Bernie Sanders (78) vil få en ministerpost i en eventuell Biden-administrasjon, og understreker at Sanders først og fremst er en gallionsfigur for bevegelsen han ledet. Roth tror Biden heller vil hente inn en annen representant fra bevegelsen til en fremtredende rolle i administrasjonen.

Les også: Høygravide med koronavirus i New York vekker oppsikt

Det har også blitt ytret håp blant mange demokrater om at Biden skal spørre Michelle Obama om å stille som visepresidentkandidat. Men så langt er det ingenting som tyder på at den tidligere førstedamen ønsker seg tilbake til Det hvite hus med det første.

Klikk på bildet for å forstørre. Styreleder i Democrats Abroad Norway, Jonathan Roth.

Styreleder i Democrats Abroad Norway, Jonathan Roth. Foto: Democrats Abroad Norway,

Vil korona styrke eller svekke Biden?

Det er stor usikkerhet knyttet til velgeroppslutning i presidentvalget den 3. november grunnet den pågående koronapandemien. Det er også uklart hvordan Trumps håndtering av krisen vil til slutt slå ut for hans sjanser til gjenvalg.

- Tror du koronapandemien har svekket eller styrket Bidens muligheter til å vinne mot Trump i november, Roth?

- Det er vanskelig å spekulere på. Det er fortsatt en god stund til valget. Men det er et gammelt amerikansk ordtak som sier at hvis fienden din roter det til, så ikke stå i veien. Det kan være lurt å la Trump få dominere scenen for å gi ham plass til å gjøre det verre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag