Gå til sidens hovedinnhold

Johan (23) innså at han satt på viktig info om ubåt-dramaet

- Han kan neppe ha rukket det.

Da ubåt-mysteriet ble kjent for hele Skandinavia i helgen, oppdaget studenten Johan Rasmussen (23) at han satt på informasjon som politiet måtte få vite.

Han er trolig en av de siste som så den savnede journalisten Kim Wall (30) før hun forsvant.

Les også: Dette er politiets nye teori om ubåt-saken

Torsdag kveld arbeidet han om bord på en fiskebåt hvor det ble arrangert en bursdagsfest, da de ble vitne til det som trolig er en av de siste sikre observasjonene av den savnede journalisten og forsker Peter Madsen (46).

- Rundt kvart over åtte så vi ubåten komme seilende. Vi diskuterte først om det faktisk var en ubåt, men den kom nærmere og nærmere og var til slutt rundt ti meter fra oss, sier 23-åringen til det danske nyhetsnettstedet Metroxpress.

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her og Android her!

- Ikke funnet i ubåten

Det har gått fem dager siden den svenske journalisten sist ble sett.

Hun gikk om bord i den hjemmelagde ubåten Nautilus ved 19-tiden torsdag, sammen med Madsen, som hun skulle skrive en artikkel om. Hun kom ikke hjem etter dette.

Danish submarine owner and inventor Peter Madsen lands with the help of the Danish defence in Dragor Harbor south of Copenhagen
Danish submarine owner and inventor Peter Madsen lands with the help of the Danish defence in Dragor Harbor south of Copenhagen

Forsker Peter Madsen. Foto: Scanpix

Kjæresten meldte henne savnet halv tre natt til fredag, noe som gjorde at politiet satte i gang søk etter ubåten.

Litt over klokken 10 fredag morgen ble ubåten funnet idet den var i ferd med å synke. Kun Peter Madsen befant seg om bord.

Politiet mener ubåten ble sunket med vilje.

Madsen har forklart at han slapp Wall av ved en stengt restaurant på Refshaleøen i København rundt 22.30 torsdag kveld.

Han har senere endret deler av forklaringen sin, men politiet har ikke offentliggjort hva hans nye versjon er.

- De ropte hei

Student Rasmussen forteller at han tydelig så Kim Wall og Peter Madsen stå i ubåtens tårn da han møtte dem, og at det så ut til at de nøt seilasen.

- De sto side om side, med ansiktene mot oss. De vinket og så glade ut, og de ropte hei.

18171373-1
18171373-1

MØTTE UBÅTEN: Rundt en time og et kvarter etter at den svenske journalisten Kim Wall (30) gikk om bord i ubåten Nautilus sammen med forskeren Peter Madsen (36) og seilte ut fra København, møtte studenten Johan Rasmussen (23) dem på havet. Det er trolig en av de siste sikre observasjonene av Wall, som aldri kom hjem etter ubåtturen. Foto: Metroxpress/privat

Videre forteller Rasmussen at han så ubåten seile videre bak det som kalles Middelgrunden og fortsatte i retning Øresund et par hundre meter, før 23-åringen igjen rettet oppmerksomheten mot arbeidet på båten.

Da han i helgen fikk vite om ubåt-saken og den savnede journalisten, gikk det opp for ham hva han hadde vært vitne til. Han tok da umiddelbart kontakt med politiet, sier han til Metroxpress.

Rasmussen undrer seg over at Madsen har forklart at han satte av Wall ved restauranten Halvandet 22.30 samme kveld.

- Han kan neppe ha rukket å sette henne av der. Da skal han i så fall ikke ha seilet mer enn en halvtime mot nord, før han snudde.

- Liten sannsynlighet for å finne henne i live

Lørdag ble 46 år gamle Peter Madsen varetektsfengslet i 24 dager for uaktsomt drap på Kim Wall.

Det pågår nå søk i både dansk, svensk og tysk farvann.

Politiet har tidligere uttalt at de håper på å finne journalisten i live, men at de i hovedsak leter etter en død person i vannet.

Til Aftonbladet sier også stasjonsansvarlig ved Sjöräddningen i Barsebäck, Fredrik Winbladh, at de håper på å finne journalisten i live, men at håpet renner ut.

- Det er nok liten sannsynlighet på dette tidspunktet, men vi utelukker ingenting.

Sett denne videoen?